top of page

Epidemia cu coronavirus ar fi provocat mai multe decese decât se recunoaște oficial


Epidemia provocată de noul tip de coronavirus a atins un bilanț extrem de îngrijorător de victime. În timp ce 563 de persoane au murit și alte peste 28.000 sunt infectate de virus, autoritățile chineze par să fie depășite de situație. Mai mult, îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât, coronavirusul s-a răspândit și în alte țări, înregistrându-se chiar și decese. Teama că acest coșmar ar putea să se transforme rapid într-o criză fără soluții, determină mai multe state să ia decizii radicale privind în primul rând, relația cu China și în al doilea rând, posibilitatea călătoriilor în afara teritoriilor sale. De curând, Arabia Saudită a făcut primul pas în acest sens și a decis sa interzică călătoriile în China pentru saudiți și pentru rezidenții străini. Sperând că astfel vor putea preveni răspândirea noului coronavirus, autoritățile saudite îi avertizează pe cei care vor încălca această interdicție că vor avea de suportat sancțiuni dure.

Arabia Saudită a luat această decizie nu doar pe baza numărului mare de victime ale coronavirusului în China, dar și a persoanelor infectate din cele aproape douăzeci de țări care au confirmat prezența infecției. „Călătoriile cetățenilor saudiți și ale rezidenților străini în China sunt suspendate în cadrul procedurilor sanitare de prevenire adoptate de regat împotriva virusului. Cu toate că virusul nu a ajuns încă pe teritoriile Arabiei Saudite, autoriățile de aici i-au avertizat pe residenții străini care pleacă în China că nu vor mai avea voie să se întoarcă.

În Golf, Qatar Airways și-a suspendat zborurile către China. Până la momentul actual, doar în Emiratele Arabe Unite au fost raportate cinci cazuri, toate fiind atribuite unor cetățeni chinezi care s-au întors din orașul chinezesc, Wuhan, epicentrul epidemiei. Comparativ cu decizia radicală a Arabei Saudite, Kuweit-ul, Bahrain-ul și Oman-ul și-au sfătuit cetățenii să nu călătorească în China.

Pentru că nici la ora actuală nu se știe cum s-a ajuns la această epidemie, cum poate fi tratată sau cum se transmite, mai multe voci caută să mărească misterul, apelând la tot felul de teorii ale conspirației. Potrivit Taiwan News, un raport al companiei chineze Tencent, susține că adevăratele proporții ale epidemiei de coronavirus din China ar fi altele față de cifrele oficiale. Astfel spus, deși se cunoaște că doar 563 de persoane au murit, în realitate, nu mai puțin de 24.589 de persoane ar fi decedat. De cealaltă parte, același raport acuză autoritățile chineze că ascund adevărul și în ceea ce privește numărul persoanelor vindecate. Dacă datele oficiale ale autorităților susțin că 300 de persoane și-au revenit, cifra reală ar fi de doar 269. Îngrijorați de efectele pe care acest raport le-ar putea avea în rândul cetățenilor, oficialii chinezi încearcă să afle cum a ajuns public raportul de la Tencent. „Unii spun că ar fi vorba de o problemă tehnică, de prelucrare a datelor, dar pe de altă se vorbeşte despre faptul că anumiți actori din politică ar fi dorit ca datele să fie publice, pentru a arăta exact dimensiunea dezastrului cu care se confruntă statul chinez”, informează ProTv.

În restul lumii, presiunea unei epidemii scăpate de sub control le-a determinat pe autorități să ia măsuri extreme. Săptâmâna aceasta un vas de croazieră japonez a fost plasat în carantină, iar o altă navă de croazieră cu aproape 2.000 de oameni la bord a fost și ea plasată în carantină în Hong Kong. Pentru cei 3.500 de pasageri aflați la bordul vasului de croazieră japonez, coșmarul s-a prelungit după ce autoritățile au extins perioada de carantină până la 2 săptămâni, după ce ultimele teste au arătat că 10 dintre călători au fost infectați cu coronavirus.

În China, mai precis în Wuhan, spitalul construit în numai 10 zile, continuă să se umple de pacienți. În momentul de față, peste 400 de persoane infectate sunt în prezent internate acolo, fiind îngrijiți de pese 1.000 de doctori și personal medical auxiliar aduși special în această zonă. „Nu pot spune că nu mă sperie, dar m-am obișnuit. Pe măsură ce facilitățile și consumabilele continuă să se îmbunătățească, protecția personală a fost de asemenea îmbunătățită. Securitatea personalului medical poate fi acum garantată”, a declarat Yang Yadong, director la Huang Gang Central Hospital.

În același context, Chen Shaomin, viceprimarul orașului Huanggang, adaugă: „Centrul regional de tratament Dabieshan a fost inițial programat să se deschidă în luna mai. Dar am mai lucrat intens în ultimele zile pentru a termina construcția și să fie gata pentru pacienți. Aproape 500 de medici din provinciile Shandong șu Hunan sunt de asemenea aici pentru a ajuta. Totodată, sosesc și donații din toată țara. Deși situația este încă severă, cred că putem câștiga lupta împotriva epidemiei”.

În ceea ce privește Organizația Mondială a Sănătății, instutuția continuă să monitorizeze situația din China și pune presiune asupra autorităților de la Beijing pentru ca această criză să nu devină rapid, una mondială. „Este important de subliniat că 99% dintre cazuri sunt în China, iar 97% dintre decese sunt în provincia Hubei. Este în continuare prima și cea mai importantă urgență pentru China. Continuăm să colaborăm strâns cu guvernul chinez pentru a sprijini eforturile sale de a combate această epidemie chiar în epicentru. Aceasta este cea mai bună ocazie de a preveni o criză globală extins”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.







Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page