top of page

Donald Trump a fost achitat de Senat pentru acuzațiile privind abuzul de putere și obstructurarea Co


Obișnuindu-și cetățenii cu personalitatea sa extrem de controversată, președintele Statelor Unite ale Americii nu a arătat nici măcar o clipă că s-ar teme de rezultatul procesului intentat de Camera Reprezentanților (condusă majoritar, de către opoziția democratică) pentru acuzațiile privind abuzul de putere și obstrucționarea Congresului. Mai mult, Donald Trump era convins că Senatul îl va achita în acest proces având în vedere că acesta era ocupat în mare parte de către republicanii săi.

Camera Reprezentanților l-a inculpat pe Trump suspectându-l că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatului Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden. Senatul urma astfel să stabilească prin majoritate de două-treimi dacă președintele american este vinovat sau nevinovat.

Marți, Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senatul SUA, își îndemna colegii să voteze pentru achitarea lui Trump. „Trebuie să votăm pentru a respinge abuzul de putere al Camerei Reprezentanților, pentru a proteja instituțiile, pentru a respinge un nou precedent care ar distruge concepția fondatorilor, pentru a bloca amplificarea febrei de tip facțional. Democrații din Washington cred că președintele Donald Trump a comis un delict major în momentul în care a învins-o pe Hillary Clinton în 2016”, a declarat McConnell.

La o zi diferență, în cadrul zilei de ieri, senatorii americani au votat pentru achitarea liderului de la Casa Albă în ceea ce privește primul articol din procedura de destituire a acestuia. În total, 52 de membri ai Senatului au votat pentru achitarea lui Trump, în timp ce 48 au votat pentru inculparea acestuia. Un singur senator republican a votat împotriva președintelui american, în cazul primului articol, și anume, Mitt Romney. Membrii Senatului Statelor Unite l-au achitat ieri pe Trump și pentru cel de-al doilea articol, care se referă la obstrucționarea Congresului.

Înainte de vot, senatorul republican Mitt Romney a declarat că intenționează să voteze pentru condamnarea președintelui SUA, pe care îl consideră vinovat de abuz de putere. Cu toate că a știut de la început că se va afla în minoritate, Romney a declarat că votul său va fi în favoarea demiterii liderului american. „Donald Trump este vinovat de un îngrozitor abuz asupra încrederii publice. Este vorba de un asalt flagrant asupra drepturilor noastre electorale, asupra siguranței naționale, asupra valorilor fundamentale. Coruperea unui scrutin pentru a te menține la putere este probabil cea mai abuzivă și cea mai distrugtivă încălcare a unui jurământ de învestitură pe care mi-o pot imagina. Votul meu probabil va fi în minoritate în Senat, dar indiferent de aceste lucruri, prin votul meu le voi putea spune copiilor și copiiilor acestora că mi-am făcut datoria în cel mai bun mod la care se așteaptă națiunea din partea mea”, a subliniat Mitt Romney, coleg cu Donald Trump în Partidul Republican.

Bucuros că a fost achitat de ambele capete de acuzare, Trump și-a focusat prima reacție, critincându-l dur pe singurul republican care a votat în favoarea demiterii sale. „Dacă ratatul candidat la prezidențiale Mitt Romney ar fi dedicat aceeași energie și furie în înfrângerea lui Barack Obama, după cum o face la adresa mea, ar fi câștigat alegerile. Citiți transcripturile!”, a scris Donald Trump pe contul său de Twitter.

După achitarea președintelui american, Jerrold Nadler, președintele Comisiei pentru Afaceri Juridice din Camera Reprezentanților, a declarat că membrii Camerei Reprezentanților intenționează să continue investigația care îl vizează pe Trump, iar fostul consilier pentru Siguranță Națională, John Bolton va fi citat ca martor. „În primul rând, cred că atunci când avem un președinte care nu respectă legile, aceste lucruri trebuie dezvăluite. Trebuie apărată Constituția, indiferent de consecințele politice. În al doilea rând, pe măsură ce neregulile vor fi dezvăluite, cred că publicul va înțelege”, a subliniat liderul democrat.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page