top of page

Tensiuni la discursul despre „Starea Națiunii”. Trump a refuzat să dea mâna cu Nancy Pelosi


Resentimentele dintre președintele american Donald Trump și Președintele Camerei Reprezentanților, Nency Pelosi au plecat de la lupta pe care democrata o duce pentru ca liderul de la Casa Albă să fie demis. Acuzându-l că abuzează de putere și caută cu orice preț să rămână președintele Statelor Unite ale Americii, Nancy Pelosi a cerut o investigație serioasă la adresa lui Trump sperând că acesta va fi achitat pentru încercarea de a obstructura candidatura lui Joseph Biden la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediadax, „Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției democratice, l-a inculpat pe președintele Donald Trump pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Donald Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden”.

Ieri, cei doi s-au întâlnit la discursul privind Starea Națiunii, reuniune care nu a trecut nemarcată de situații stânjenitoare. În timp ce președintele american a ignorat sau nu a observat tentativa democratei de a-l saluta cu o strângere de mână înainte de discursul acestuia, la final, Pelosi a rupt ostentativ o copie a discursului. Potrivit presei de peste ocean, nu este clar încă dacă Trump a evitat mâna întinsă de Pelosi sau doar nu a observat-o. Cu toate acestea însă, la final, președinta Camerei Reprezentanților s-a ridicat în picioare și a rupt discursul președintelui SUA, iar apoi l-a aruncat deoparte. „Gestul acesteia nu a fost unul planificat”, după cum susține o sursă apropiată a lui Pelosi, ci un efect al supărării acesteia în urma atitudinii ignorante a lui Trump.

După noaptea cu pricina, Pelosi a transmis pe Twitter: „Democrații nu vor înceta niciodată să întindă mâna prieteniei pentru a-și îndeplini sarcinile #Pentru Popor. Vom lucra pentru a găsi o bază comunp unde putem, dar vom sta fermi atunci când nu putem”.

În cadrul discursului său, Trump a ținut să explice câteva detalii despre asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în urma unui atac cu dronă la 3 ianuarie, în Bagdad.

„Soleimani a fost cel mai mare măcelar al regimului iranian, un monstru care a omorât sau rănit mii de americani care serveau în Irak. Mesajul nostru pentru teroriști este clar: nu veți scăpa niciodată de justiția americană. Dacă ne atacați cetățenii, vă veți pierde viața”, a declarat acesta. În altă ordine de idei, Donald Trump a precizat că Statele Unite au investit 2,2 trilioane de dolari în armata sa. În ceea ce privește NATO, liderul de la Casa Albă afirmă că a crescut contribuțiile cu 400 de miliarde de dolari. De asemenea, Trump a notat și că a creat Forța Spațială, cel mai nou segment militar al Statelor Unite.

În agenda discursului, președintele SUA a punctat și un salut ferm dedicat liderului opoziției venezuelene, Juan Guaido, care a participat în mod fizic la adresarea discursului despre „Starea Națiunii”. „Alături de noi este președintele adevărat și legitim al Venezuelei, Juan Guaido. Vă rog să duceți mesajul acesta acasă: Că toți americanii sunt uniți cu oamenii din Venezuela în lupta lor pentru libertate. Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte. Socialismul distruge națiunile, dar amintiți-vă mereu că libertatea unește”, a adăugat Trump.

În timp ce Trump a abuzat de mândria deja cunoscută, pentru a își lăuda faptele, investigația menită să îl achite pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului, se apropie de final. Surprinzător, în weekend-ul trecut, Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senatul SUA și-a îndemnat colegii să voteze pentru demiterea lui Trump. „Trebuie să votăm pentru a respinge abuzul de putere al Camerei Reprezentanților, pentru a proteja instituțiile, pentru a respinge un nou precedent care ar distruge concepția fondatorilor, pentru a bloca amplificarea febrei de tip facțional. Democrații din Washington cred că președintele Donald Trump a comis un delict major în momentul în care a învins-o pe Hillary Clinton în 2016”, a declarat Mitch McConnell.

Conform Mediafax, „Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat. În cazul în care președintele american va fi făsit vinovat, va fi destituit. Demiterea liderului de la Casa Albă este improbabilă în contextul în care Partidul Republican deține majoritatea în Senatul SUA”. De altfel, Trump nu este primul caz din istorie care se confruntă cu o astfel de investigație, fosta vedetă de televiziune și milionarul Trump făcând acum parte dintr-un club exclusivist din care mai fac parte Bill Clinton și Andrew Johnson.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page