Și insomniacii pot face carieră


O expresie britanică spune că: „at night I can′t sleep; in the morning I can′t wake up.” Problema oamenilor nu constă în faptul că trăiesc într-o comoditate absurdă în care s-ar răsfăța teribil într-o vacanță continuă ci anunță psihologii, sunt prin natura lor persoane care dau mai mult randament noaptea. Astfel spus, se recomandă pentru aceștia alegerea unor joburi specifice care se vor plia perfect pe necesitățile acestora. Așadar, nu este nevoie de pastile de insomnii ci de a fructifica timpul nopții într-un mod avantajos și a lăsa diminețile pentru cei al căror organism este setat să se trezească pentru schimbul 1.

Miturile conform faptului că programul de lucru noaptea poate crește riscuri de fracturi osoase, afecțiuni cardiace, obezitate sau diabet au fost spulberate de către noua serie de generația care a fost obișnuită să stea până mai târziu noaptea. Aceștia sunt simbolul unei construcții perfecte de rezistență la mediul nocturn constatându-se că dau mai mult randament atunci când se lasă întunericul și curios, funcționează mai lent în cursul zilei. Biologia umană a fost cu greu acceptată în această direcție tocmai pentru că se considera impropriu să se declare public faptul că există persoane care sunt direct conectate cu atmosfera și spiritul nopții. Cei care vor să beneficieze de recunoașterea acestui drept trebuie să știe că angajații trebuie să aibă oferte de lucru care să nu depășească intervalul 22.00 – 06.00, să efectueze gratuit un examen medical candidatului, să compenseze cu un spor de 25% din salariul de bază și să nu oblige niciodată la schimbul III, pe femeile gravide, lăuzelor sau celor care alăptează. Din păcate, în România, joburile care se împart în 3 schimburi nu este o poțiune. De regulă, angajații sunt nevoiți să lucreze în ture de noapte pentru că așa cere politica companiei iar în acest caz, pe bună dreptate, mitul dezavantajelor devine un adevărat inamic pentru persoanele care se chinuiesc să rămână treze și să ducă norma de lucru la bun sfârșit.

Pentru ce atâta chin când există persoane care nu pot să doarmă noaptea, ba mai mult, s-a dovedit că rezultatele lor profesionale sunt excelente în comparație cu desfășurarea acelorași sarcini pe timp de zi. Pentru astfel de persoane există joburi de noapte. Iată în cele ce urmează câteva exemple:

1. Scriitor. Pasiunea de a scrie transformă și mai mult existența unui iubitor de

literatură într-o stare de fericire atunci când acesta îmbină utilul cu plăcutul. Exemplele contemporanilor ne-a demonstrat că noaptea este cu adevărat un sfetnic bun pentru cel care scrie. Întunericul și elementele unei nopți indiferent de anotimp, reprezintă în cele mai multe cazuri sursa perfectă de inspirație.

2. Dansator. Cluburile sunt menite să funcționeze noaptea tocmai pentru că își așteaptă clienții obosiți după o zi de muncă, să ia parte la un moment de relaxare sau distracție. Dansul este recunoscut ca o competență artistică și nu o sarcină plictisitoare pe care ești forțat să o desfășori. Necesită talent, pasiune și entuziasm. Cum ar fi ca ziua să dormi până la ce oră simți că ai nevoie iar noaptea să trăiești în elementul tău aventuros?

3. Call center. În ultimii ani, România dispune de foarte multe agenții de call center care angajează personal pentru a contacta clienții fie pentru a le furniza informații despre noi oferte, a păstra legătura cu cei deja parte a listei de activități sau a vinde. Dacă în timpul zilei există call centere care funcționează pe oferta companiei și clienții din țara noastră, există call centere care angajează personal pentru turele de noapte tocmai pentru că au un program de relații cu clienții non stop sau sunt nevoite să lucreze cu țările ale căror fus orar este diferit față de al nostru.

4. Vânzător. Nu doar supermarketurile care îndrăznesc să aibă program de lucru până dimineața au nevoie de vânzători, fast foodurile din orașe fiind un exemplu covârșitor pentru cât de mult se caută personal printre cei care nu au somn și dau mai mult randament în mireasma aerului de seară.

5. Personal Cazino. Din păcate sau din fericire, există mul