top of page

Uniunea Europeană nu pierde timpul și la 48 de ore după Brexit este gata să își prezinte planul de n


În timp ce premierul britanic, Boris Johnson este fermecat de entuziasmul succesului de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană și amenință statele membre ale Blocului comunitar cu negocieri draconice în perioada de tranziție de după Brexit, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier a prezentat astăzi liniile directoare ale țărilor membre pentru negocierea cu Londra pe tema viitoarelor relații dintre cele două tabere. Cu toate că europenii și-au exprimat mereu dezamăgirea și tristețea în ceea ce privește decizia britanicilor privind separarea de UE, amenințările lui Boris Johnson cu privire la următoarele negocieri, i-a determinat pe liderii de la Bruxelles să înțeleagă că următoarele 11 luni trebuie tratate cu seriozitate și nu cu nostalgie. „Un lucru este clar: pe primul loc este interesul UE, al fiecărui stat membru și al tuturor cetățenilor”, a postat pe Twitter, Michel Barnier.

Atât Uniunea Europeană cât și Marea Britanie trebuie să prezinte un proiect cu privire la planul de negociere. Acesta trebuie aprobat de către țări la nivel tehnic în cadrul unui Consiliu pentru Afaceri Generale care ar urma să aibă loc pe 25 februarie. Abia după aceea, negocierile pot demara în mod oficial. Potrivit lui Barnier, negocierile cu Marea Britanie din perioada de tranziție se anunță a fi cele mai dure din istoria Uniunii Europene. Potrivit siteului Protv, „Barnier, care insistă pe importanţa menţinerii unităţii în cadrul negocierilor pe care au manifestat-o până în prezent statele membre, şi-a intensificat în ultima vreme vizitele în capitalele UE pentru a discuta cu liderii celor 27 de state membre. Joia trecută, Barnier s-a întâlnit la Madrid cu şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, iar vineri, cu doar câteva ore înainte de oficializarea Brexit-ului, s-a deplasat la Paris unde a discutat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron”.

Dacă socialistul Sanchez i-a transmis lui Barnier că prioritatea pentru Spania este menţinerea unei relaţii „strânse şi echilibrate cu Regatul Unit, cu un interes special pe drepturile cetăţeneşti, un cadru stabil pentru pescuit, acces la piaţa britanică pentru produsele agricole spaniole care să includă protecţia denumirilor de origine şi un acord amplu în domeniul transportului aerian”, președintele francez, a avertizat că noua relație „nu va mai fi la fel ca în ultimele decenii deoarece nu poți fi și înăuntru și afară”. De aceiași părere este și Cancelarul german, Angela Merkel care a declarat la finalul săptămânii că „Berlinul dorește să continue să fie un partener și un prieten apropiat al Regatului Unit dar, cu cât se îndepărtează mai mult Londra de condițiile pieței interne, evident că cu atât mai mult se vor schimba și viitoarele relații”.

Atitudinea dură a lui Boris Johnson i-a determinat pe europeni să adopte și ei la rândul, o poziție hotărâtă cu privire la perioada următoare. La o zi după ce Marea Britanie a ieșit din UE, o parte din liderii europeni s-au reunit în cadrul unui summit în Portugalia, pentru a stabili o strategie comună legată de fondurile de coeziune. Cele 17 state participante (majoritatea din sudul și estul Europei), vor să convingă Uniunea Europeană să nu reducă aceste fonduri, care au rolul de a estompa diferențele între statele europene. „Fosta conducere a Comisiei Europene a propus reducerea fondurilor de coeziune cu aproximativ 10% în perioada 2021 - 2027, idee care nu este pe placul statelor din estul şi din sudul Europei. Liderii celor 17 state vor păstrarea fondurilor de coeziune la acelaşi nivel şi împărţirea lor în funcţie de priorităţi”, informează ProTv. „Anul acesta va fi foarte dificil şi dacă nu suntem capabili să facem un buget mult mai bun ca cel din ultimii şapte ani, nu putem accelera creşterea economică în Uniunea Europeană”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.

„Ar trebui să găsim un compromis, negocierile vor fi dificile, dar trebuie să găsim o soluţie, Uniunea Europeană trebuie să lucreze împreună. După plecarea Marii Britanii, trebuie să fim uniţi şi pentru asta e nevoie de compromisuri”, a adăugat Andrej Plenkovic, prim-ministrul Croației.

În Marea Britanie însă, taberele par împărțite. Cu toate că ieșirea din Uniunea Europeană a încins spiritele, miranții nu sunt descurajați de Brexit. „Într-un complex rezidenţial din oraşul Norfolk au apărut afişe cu urări de La Mulţi Ani cu ocazia Brexit şi textul Nu tolerăm în apartamente persoanele care vorbesc altă limbă în afară de Engleză. În Scoţia, însă, zeci de susţinători ai Uniunii Europene s-au adunat ieri în faţa parlamentului din Edinbugh. Au apărut şi primele probleme generate de schimbarea graniţelor uniunii, după ieşirea Marii Britanii: pescarii francezi şi-au pierdut, cel puţin pentru moment, dreptul de a pescui în largul insulelor britanice Guernsey, aflate în apropierea coastelor normande”, informează aceiași sursă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page