top of page

După divorț, Boris Johnson amenință Uniunea Europeană cu negocieri draconice


Vineri la miezul nopții, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană după 47 de ani în care cele două tabere s-au bucurat pe deplin de o relație avantajoasă. În timp ce europenii au coborât într-o liniște sumbră drapelul Regatului Unit de la instituțiile europene (Consiliu, Comisia și Parlamentul european), mai mulți britanici au ieșit vineri noapte pe străzile din Londra pentru a sărbători redobândirea independenței și a autonomiei.

Considerându-se eroul noii epoci britanice, premierul Boris Johnson a anunțat că va adopta începând cu ziua de astăzi, o atitudine fermă și „fără concesii” la adresa Uniunii Europene. „Brexit, ziua 1: Johnson alege ruptura printr-o atitudine dură în negocierile cu privire la viitoarea relație cu Uniunea Europeană”, titra sâmbătă, The Observator, completând cu informația precum că Boris Johnson se pregătește să lanseze Regatul Unit într-o nouă bătălie fără compromis cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene”.

Sunday Express remarca într-un articol că premierul britanic „spune Uniunii Europene: No, Non, Nein!” „În discursul de luni, Johnson ar urma să le propună foştilor săi aliaţi o ofertă pe care o acceptă sau nu, propunând Bruxellesului să aleagă între un acord de liber schimb similar celui încheiat cu Canada sau un acord după modelul celui încheiat cu Australia”, detaliază ediţia duminicală a cotidianului britanic.

Press Association citează o sursă guvernamentală și precizează că Boris Johnson ar fi chiar gata să riște revenirea la controalele la frontiere în cazul în care nu ajunge la un acord. Sunday Telegraph crede că „premierul s-a arătat furios în particular” și că poziția dură a acestuia se datorează „tentativelor Uniunii Europene de a contracara acordul comercial pe care Regatul Unit ar urma să îl încheie cu Europa potrivit termenilor evocați în acordul negociat Johnson la sfârșitul lui octombrie trecut”.

„Bruxellesul a cerut Regatului Unit să acorde acces la zona sa de pescuit, să se alinieze normelor economice europene şi să lase frontierele deschise liberei circulaţii", scrie la rândul său Sunday Express. De altă parte, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab a încercat să calmeze spiritele: „sunt convins că UE va dori să-şi respecte angajamentul în favoarea unui acord de liber schimb de tipul celui încheiat cu Canada”. Raab, care consideră acest acord drept cel mai bun din categoria sa şi o oportunitate de tip win-win, a adăugat: „am preluat controlul asupra legilor noastre, nu am făcut-o pentru a ne alinia normelor Uniunii Europene”.

Convins că a venit vremea ca Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord să lupte pentru autonomia sa, Dominic Raab se va deplasa săptămâna aceasta în Japonia și Australia pentru a lucra la convenirea unor acorduri comerciale care să avantajeze Marea Britanie. În momentul de față, opțiunile Marii Britanii sunt limitate, având în vedere că Regatul Unit trebui să rezolve mai întâi termenii divorțului său de Uniunea Europeană, relația aflându-se într-o perioadă de tranziție ce va dura 11 luni. Cu toate acestea însă, Statele Unite nu s-au sfiit să își reconfirme întărirea relațiilor bilaterale cu Marea Britanie, imediat ce aceasta a părăsit Blocul comunitar. „Vom continua să întărim relaţiile noastre deja puternice, productive şi prospere cu Regatul Unit într-un moment în care ei deschid un nou capitol”, a declarat Secretarul american de Stat, Mike Pompeo.

Cu toate că înverșunarea lui Boris Johnson demonstrează că Marea Britanie va face tot posibilul să se bucure de noul său statut de libertate, Scoția se arată încă nemulțumită de faptul că nu i se permite organizarea unui referendum de independență, având în vedere că țara suspină după Uniunea Europeană. Într-o intervenţie avută duminică pentru programul „Andrew Marr Show”, de la postul BBC, fostul președinte al Comsiliului European, Donald Tusk a declarat că se simte „foarte scoţian” după Brexit şi a adăugat că Scoţia ar fi tratată cu empatie dacă şi-ar căpăta independenţa şi ar căuta un loc la masa UE. Iniţial, Tusk a avut rezerve în a comenta locul Scoţiei în Europa, afirmând că doreşte să respecte suveranitatea Regatului Unit, un subiect important în timpul campaniei pentru Brexit. „Doresc să evit să spun un lucru prea brutal. Dar uneori mă simt de parcă aş fi scoţian - mă simt de parcă aş fi scoţian mai ales după Brexit. Dar în acelaşi timp, ştiu cât de importante sunt cuvintele suveranitate şi integritate în dezbaterea internă din Regatul Unit. Simt că nu este menirea mea să intervin. Din punct de vedere emoţional, nu am nicio îndoială că toată lumea de aici, de la Bruxelles, şi, mai general, în Europa, ar fi entuziastă. Dacă mă întrebaţi despre emoţii, cred că mereu veţi fi martorii empatiei (…) Dacă, să spunem, se întâmplă ca Scoţia să devină independentă, atunci avem nevoie de procesul obişnuit. Va fi un nou proces de integrare în Uniunea Europeană”, a explicat acesta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page