top of page

Este oficial! Organizația Mondială de Sănătate a declarat stare de urgență la nivel global în urma


Situația misteriosului virus apărut în orașul chinezesc Wuhan, la sfârșitul lunii decembrie a devenit una din ce în ce mai alarmantă. Viteza de răspândire în mai multe țări de pe glob dar și numărul mare de persoane decedate crește de la o zi la alta. Oficial, astăzi, sunt înregistrați 213 morți și 8.900 de persoane infectate, în timp ce 20 de țări ale lumii au confirmat prezența virusului pe teritoriile lor.

Dacă inițial, îmbolnăvirile păreau să afecteze mai mult China decât orice alt stat, panica creată la nivel mondial dar și numărul de cazuri confirmate în afara țării de origine a coronavirusului a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare în cursul serii trecute, stare de urgență la nivel global. Directorul general al organizației a declarat starea de urgență la scurt timp după ce s-a întors dintr-o vizită în China, unde a mers pentru a vedea care sunt măsurile luate de autoritățile de acolo pentru a opri răspândirea virusului. Prin acest gest, OMS recunoaște gravitatea situației, comparând-o cu dățile în care a fost declarată stare de urgență din cauza epidemiei de Ebola, Zika sau H1N1. „Principalul motiv nu este ce se întâmplă în China, ci ce se întâmplă în alte țări”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Potrivit acestuia, îngrijorarea principală vine din faptul că epidemia se va extinde în țări care nu au sisteme de sănătate bine dezvoltate. Cu toate că nu s-a înregistrat niciun deces în afara Chinei, Organizația Mondială de Sănătate se teme că se va ajunge la o situație scăpată de sub control chiar și peste hotare. Conform directorului OMS, coronavirusul este o epidemie fără precedent care a fost întâmpinată de un răspuns fără precedent. În ceea ce privesc măsurile extraordinare pentru a preveni răspândirea virusului, Ghebreyesus a lăudat China.

În Europa, și Italia a decretat stare de urgență pentru a accelera lupta împotriva noului coronavirus dar și pentru a evita o eventuală contagiere a populației. Acest gest vine la o zi după ce două cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate în Italia. Mai mult, potrivit prim-ministrului Giuseppe Conte, italienii au suspendat și toate cursele aeriene dinspre și către China. Potrivit mass mediei de la Roma, starea de urgență este prevăzută să dureze șase luni.

Îngrijorat că italienii au început să fie cuprinși de o veritabilă psihoză, Giuseppe Ippolito, directorul științific al spitalului Spallanzi, a ținut să îi liniștească pe locuitorii Italiei: „cetăţenii trebuie să rămână calmi, pentru că adevăratul risc de contagiere există dacă persoanele bolnave prezintă deja simptomele boli, însă imediat ce cuplul de turişti (n.r. victime deja confirmate ale Italiei) le-a prezentat, noi am urmat procedurile prevăzute. Practic, suntem siguri că nu au existat alte contagieri (…) virusul nu se transmite în timpul perioadei de incubaţie, cu excepţia unor cazuri excepţionale, care se produc în circumstanţe excepţionale”, a spus oficialul italian.

Și Marea Britanie se confruntă cu aceiași panică după ce ieri, două persoane (care sunt și rude), au fost testate pozitiv cu noul coronavirus. „NHS (sistemul public de sănătate britanic, n.r.) este extrem de bine pregătit și capabil facă față acestei situații. Deja încercăm să identifică toate persoanele cu care au intrat în contact pacienții pentru a preveni răspândirea virusului. Ne-am pregătit pentru apariția cazurilor de coronavirus în UK și avem implementate măsuri de control pentru a răspunde imediat”, a declarat Chris Whitty, șeful serviciilor medicale din Anglia.

Marea Britanie a ridicat gradul de alertă în Regat la nivelul „moderat”, iar Uniunea Europeană a trimis o aeronavă în China pentru a-i prelua pe cetățenii europeni rămaşi izolaţi acolo.

Între timp, o echipă formată din mai mulți experți chinezi au dezvoltat un kit de detectare a coronaviruslui 2019-nCoV, într-o perioadă cuprinsă între 8 și 15 minute. „Kitul este de o înaltă sensibilitate, este ușor de folosit și de transpirt și va fi vital pentru prevenirea și controlarea epidemiei”, a transmis Oficiul pentru Ştiinţă şi Tehnologie al oraşului Wuxi. Dezvoltarea kitului este rezultatul colaborării dintre un grup de experţi de la Institutul Naţional de Control şi Prevenirea Bolilor Virale şi de la o companie de tehnologie de vârf din Wuxi, al cărei nume nu a fost dezvăluit.

Potrivit companiei, se vor produce 4.000 de unități pe zi, „primul lot fiind deja disponibil în prima linie a focarului de epidemie virală din provincia Hubei”.

Epidemia cu coronavirus afectează foarte mult companiile aeriene și zborurile programate către sau dinspre China. Din cauza apariției mai multor cazuri și în restul lumii, nu doar călătoriile cu avionul către China au devenit de speriat ci toate zborurile indiferent de destinație. Totuși, cele mai afectate sunt zborurile către China, unde, companiile aeriene precum air France, Air India, EgyptAir, SAS, Ethiopian Airlines, Turkis Airlines, Lufthansa, British Airways, American Airlines și United Airlines și-au suspendat toate zborurile.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page