top of page

Emmanuel Macron acuză Turcia de încălcarea acordurilor internaționale prin trimiterea de mercenari ș


Condamnată să fie victima unui haos politic încă de la căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, Libia se confruntă cu un conflict armat între forțele loiale Guvernului de la Tripoli, recunoscut internațional și condus se premierul Fayez Sarraj și forțele loiale Armatei Naționale Libiene, organizației condusă de generalul Khalifa Haftar. În timp ce Rusia și alte țări îl susțin pe liderul insurgent Khalifa Haftar, Occidentul și Turcia sunt de partea Guvernului de uniune națională condusă de Fayez al-Sarraj.

Astăzi, războiul din Libia adună de la o zi la alta din ce în ce mai multe acuzații între statele lumii, care aruncă vina dintr-o tabără în alta. Indiscutabilul potențial petrolier al Libiei, a determinat Turcia să arate cu degetul spre Franța, considerând-o vinovată de faptul că ațâță conflictul din interiorul Libiei prin interesul pe care îl are asupra cumpărării acestei resurse. De altă parte însă, președintele Franței, Emmanuel Macron a declarat miercuri seară că Turcia încalcă acordurile internaționale prin trimiterea de mercenari și nave militare în Libia. „În ultimele zile, am observat că în Libia au ajuns nave militare turce și mercenari sirieni. Este vorba de o încălcare gravă și flagrantă a acordului de la Berlin”, a declarat Macron după întrevederea cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Mai mult, potrivit liderului de la Paris, documentul semnat de Turcia cu Guvernul Libiei, recunoscut de Națiunile Unite este unul „lipsit de conținut”. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „Turcia a transferat în Libia aproximativ 200 de combatanți insurgenți sirieni, în condițiile în care Administrația Recep Tayyip Erdogan a anunțat că susține Guvernul libian recunoscut de Națiunile Unite în conflictul cu gruparea Armata Națională Libiană”.

În urmă cu o săptămână mai mulți lideri internaționali au participat la o conferință în Berlin, privind situația din Libia, în urma căreia au convenit asupra unui plan de pace pentru Libia, potrivit căruia se menține embargoul asupra armelor și încetarea ingerințelor străine.

Dacă Franța acuză Turcia de situația nefastă din Libia, președintele turc, Recep Erdogan acuză Emiratele Arabe Unite de faptul că finanțează mercenarii din țara africană. În plus, liderul de la Ankara acuză Emiratele Arabe Unite și de faptul că oferă și bani, nu doar armament, mercenarilor. „În timpul vizitei cancelarului Germaniei, Angela Merkel, am discutat despre acest lucru și i-am spus că Haftar este un mincinos. Egiptul este susținătorul lui, la fel și autoritățile de la Abu Dhabi”, a precizat Erdogan. Tot în cadrul aceleiași întâlniri cu Angela Merkel, președintele turc a ținut să avertizeze statele lumii că nu ar trebui să repete în cazul războiului civil din Libia greșelile făcute în timpul conflictului din Siria. „Din punctul nostru de vedere, el (Haftar) nu a acceptat totalmente armistițiul (...). Cine știe ce va face el mâine? Nu-l vom abandona pe Sarraj. Suntem hotărâți să-l ajutăm în toate modurile posibile pentru noi", a insistat Erdogan. Conform ziare.com „Presedintele Turciei a anunțat că Angela Merkel a propus ca Germania să ajute Turcia la construirea a circa 10.000 de adăposturi solide în nordul Siriei pentru găzduirea de refugiați, în condițiile în care Ankara și UE sunt îngrijorate de posibilitatea unui nou aflux de refugiați”.

În altă ordine de idei, Turcia cere Europei să sprijine activitatea Ankarei în Libia, dacă vrea să pună capăt conflictului din această țară. „Ținând cont că Europa este mai puțin interesată să ofere sprijin militar Libiei, alegerea evidentă este să liucreze cu Turcia, care a promis deja asistență militară. Vom antrena forțele de securitate ale Libiei și le vom ajuta să combată terorismul, traficul de persoane și alte amenințări grave la adresa securității internaționale”, a declarat Erdogan.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page