top of page

Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit din UE. Mai sunt doar câteva


Planul premierului britanic, Boris Johnson de a servi Brexitul cetățenilor săi, a trecut aseară și ultimul obstacol: Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Astfel spus, atât liderii europenei cât și Guvernul britanic sunt gata să își strângă mâine, mâinile în semn de adio, după o colaborare fructuoasă de mai bine de 45 de ani. Documentul a fost aprobat cu 621 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă și 13 abțineri. Numărul mare de voturi pentru a desemnat ratificarea, având în vedere că a fost întrunită majoritatea simplă a voturilor exprimate (privind articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană). Într-o liniște apăsătoare, atât britanicii cât și europenii, numără orele care au mai rămas până la finalul relației celor două tabere, când mâine seară, la miezul nopții, ora Bruxellesului (23:00 GMT), drapelul Marii Britanii va fi retras de la instituțiile Uniunii Europene.

Aseară, în cadrul plenului Parlamentului European reunit la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că garanțiile solide de concurență corectă din partea Regatului Unit sunt o precondiție pentru un nou acord comercial cu Uniunea Europeană după Brexit. Potrivit șefei CE, Marea Britanie și Blocul comunitar trebuie să lucreze mână în mână în domenii precum securitatea și combaterea schimbării climatice. „Luăm în considerare un acord de liber schimb cu zero tarife şi zero cote. Dar precondiţia este ca afacerile din UE şi britanice să continue să concureze de pe picior de egalitate. Cu siguranţă nu vom expune companiile noastre unei concurenţe neloiale. Uniunea Europeană va fi vigilentă privind modul în care va fi implementat acordul de divorţ la frontiera irlandeză sensibilă. Niciun parteneriat nu va asigura beneficiile ce decurgeau din apartenenţa la Uniunea Europeană, Cu cât îşi ia Marea Britanie mai multe angajamente de respectare a regulilor noastre (...), cu atât va fi mai deschis accesul către piaţa unică. Vreau ca UE şi Regatul Unit să rămână buni prieteni şi buni parteneri. Trebuie să ne dedicăm toată energia, 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte pentru a ajunge la rezultate în negocierea viitoarei relaţii. Vă vom iubi mereu şi nu vom fi niciodată departe. Trăiască Europa!”, şi-a încheiat discursul Ursula von der Leyen.

După votul care a ratificat Acordul de ieșire a Marii Britanii din UE, europarlamentariiau cântat melodia Auld Lang Syne, pe versurile poetului scoțian Robert Burns, la finalul căreia au aplaudat. Tristețea din rândul europenilor a fost exprimată în primă fază de președintele Parlamentului European, David Sassoli. „Apreciem sincer toată munca voastră din ultimii ani. Părăsiți UE, dar veți fi în continuare parte a Europei”, a declarat acesta, adresându-se europarlamentarilor britanici. „Reprezentantul regatului Unit la UE Tim Barrow a depus miercuri, la Consiliul European, documentul oficial care arată că Londra şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale în vederea ieşirii sale din UE. Ultima etapă este adoptarea prin procedură scrisă a tratatului de către Consiliul European (statele membre)”, informează ProTv.

Fericirea premierului britanic nu este însă împărtășită și de omologul său scoțian. Dorind să rămână parte din Uniunea Europeană chiar și după Brexit, Scoția întâmpină refuzul categoric al Londrei de a organiza un referendum de independență față de Marea Britanie. Totuși, pentru a protesta față de acest obstacol, scoțienii au decis ca drapelul Blocului comunitar să continue să fie arborat și după ieșirea Regatului Unit din UE.

„La finalul unor dezbateri tumultuoase, moţiunea de a păstra drapelul albastru cu 12 stele în faţa Parlamentului din Edinburgh a fost adoptată cu 63 de voturi pentru şi 54 împotrivă, datorită voturilor naţionaliştilor scoţieni din SNP, majoritari. Textul menţionează că drapelul trebuie să continue să fluture în semn de susţinere şi de solidaritate cu cetăţenii UE care au făcut din Scoţia locul lor de reşedinţă”, informează agenția națională de presă, Agerpres.

La polul opus, președintele adunării, Ken Macintosh a avertizat că drapelul „nu trebuie să devină o chestiune politică”. „Suntem la o zi de a ne pierde apartenența la UE și toate drepturile care vin odată cu asta. Pentru mine este incontestabil că singurul mijloc realist pentru Scoția de a reveni în inima Europei (…) este să devină o țară independentă”, a explicat premierul Scoției, Nicola Sturgeon.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page