top of page

Bilanțul persoanelor decedate din cauza coronavirusului crește alarmant. S-a ajuns la 134 de morți ș


Bilanțul persoanelor decedate din cauza epidemiei cu coronavirus a ajuns la 134, în timp ce peste 6.000 de alte persoane sunt confirmate oficial ca fiind infectate cu acest tip nou de virus. Situația scăpată de sub control din cauza faptului că niciun medic nu știe la ora actuală cum a apărut acest virus, care este modalitatea de transmitere sau care ar putea fi antidotul, a născut panică nu doar în rândul cetățenilor chinezi ci și în restul lumii, după ce mai multe persoane au fost contaminate după ce au vizitat orașul chinezesc, Wuhan. În China însă, tensiunea este una alarmantă. O farmacie din capitala Chinei a fost amendată cu 3 milioane de yuani (echivalentul a 434.530 de dolari) după ce a îndrăznit să crească prețurile măștilor sanitare de șase ori față de prețul online. În plină epidemie de coronavirus, Jimin Kangtai Pharmacy a majorat prețul unei cutii de măști marca 3M la 850 de yuani în timo ce prețul online era de doar 143 de yuani. Mai mult, autoritatea chineză de reglementare a demarat o campanie de investigare a 31 de cazuri de creșteri nejustificate de prețuri, sporind în același timp activitățile de monitorizare a prețurilor echipamentelor de protecție și pedepsind practici ilegale cum ar fi colectarea sau răspândirea unor informații false despre scumpiri. În Shanghai, spre exemplu, autoritatea de reglementare municipală din domeniul comerțului a dispus închiderea unei farmacii care vindea măști necorespunzătoare din punct de vedere calitativ. Conform instituției, magazinului i s-a cerut să restituie cumpărătorilor sumele cheltuite și să distrugă măștile rămase pe stoc.

Atât în China cât și în lume, epidemia care a pus în alertă întreaga planetă, nu dă niciun semn că ar da înapoi. În ultimele 24 de ore, numărul deceselor a crescut de la 106 la 132. Potrivit oficialilor chinezi, virusul se răspândește mai repede ca cel care a provocat epidemia SARS (Sistemul Respirator Acut Sever) în 2003. „Nu am mai întâlnit un adversar ca acesta. De altfel, e chiar mai viclean ca SARS. Virusul s-a răspândit rapid în comunitățile din Wuhan, pentru că nu știm mare lucru despre el”. A declarat Zeng Guang, membru expert al National Health Commission.

Între timp, Europa se confruntă și ea cu primele cazuri apărute. Dacă în Germania s-a înregistrat primul caz de infectare, Franța tocmai a confirmat al patrulea caz. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății nu a anunțat starea de urgență globală. În China, autoritățile au instituit filtre oficiale la intrarea în provincia Hebei, din care face parte capitala Beijing. „Oricine intră este verificat. Exista însă şi puncte de control neoficiale. Sat după sat se izolează împotriva coronavirusului. Notiţe scrise de mână spun că străinii nu au voie să intre în localitate. În alte locuri s-au luat măsuri şi mai serioase. Într-un loc s-a improvizat punct de control pentru o stradă. Localnicii nu fac asta din ordin guvernamental, ci sunt iniţiative locale, individuale, prin care comunităţile încearcă să se protejeze”, informează ProTv.

Panica creată de virusul ucigaș care a îngrozit întreaga omenire a dat naștere multor teorii ale conspirației. Pemtru mulți, faptul că virusul a apărut în orașul Wuhan, nu este o coincidență. Aici se află un institut unde cercetătorii chinezi studiază cele mai periculoase și contagioase boli din lume. Potrivit „The Washington Times”, Institutul, care este singurul din China capabil să lucreze cu viruși mortali, a fost promovat cu mare fast la nivel internațional. „Anumite laboratoare din institut sunt angajate în cercetarea și dezvoltarea de arme biologice”, a declarat Dany Shoham, fost ofițer de informații militare.

În Australia (țară care are cazuri confirmate cu persoane infectate de coronavirus), o echipă de oameni de știință a anunțat dezvoltarea cu succes a unei versiuni de laborator a noului tip de coronavirus, prima creată în afara teritoriului Chinei. Potrivit echipei, această realizare ar putea contribui la combaterea răspândirii globale a bolii. Cercetătorii de la Institutul pentru Infecții și Imunitate Peter Doherty din Melbourne au transmis că vor pune la dispoziție Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și laboratoarele din toată lumea această mostră, creată după o prelevare de probe biologice de la un pacient infectat. „Întrucât ne aflăm în mod concret în posesia virusului, avem acum abilitatea de a valida și a verifica într-adevăr toate metodele de testare și de a le compara sensibilitățile și specifitățile. Virusul va fi folosit ca material pentru controlul pozitiv în cadrul laboratoarelor din reţeaua de sănătate publică din Australia şi va fi expediat către laboratoare de expertiză care colaborează strâns cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) din Europa”, a precizat într-o declarație directorul laboratorului de identificare a virusurilor, Julian Druce.

„Mostra de virus creată în laboratorul australian ar putea fi folosită pentru generarea unui test de anticorpi, care ar permite depistarea virusului la pacienţii care nu prezintă simptome, precum şi la crearea unui vaccin”, a mai precizat institutul.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page