top of page

Bulgaria ar putea adera la zona euro înaintea României


După ce au aderat în același timp la Uniunea Europeană și tot împreună caută să adere la Spațiul Schengen, Bulgaria și România sunt „colege” și în obiectivul de a adera la zona euro. Amânat de mai multe ori din cauza neîndeplinirii condițiilor, procesul de adoptare a monedei euro în locul levei, respectiv a leilor, necesită mai multe etape de trecut. Cu toate acestea, Bulgaria pare mai pregătită decât România, fiind estimat ca bulgarii să poată folosi euro ca monedă națională din 2023. De altă parte, potrivit Ministrului român de Finanțe, Florin Cîțu, „2024 este o variantă foarte ambițioasă pentru adoptarea euro, pentru intrarea în prima etapă. Pentru România, nu există această opțiune, să nu fim în zona euro”.

Bulgaria însă este din ce în ce mai pregătită să adere la moneda unică europeană. Astfel, cu un an mai devreme decât s-ar presupune că românii se pot bucura de euro, Bulgaria demonstrează din nou că este cu un pas înaintea României. Anunțul oficial privind intenția vecinilor a fost făcut de șefa Fondului Monetar Internațional dar și de președintele Băncii Centrale Europene care spune că intrarea în zona euro se va realiza curând, mai ales că Bulgaria îndeplinește criteriile pentru a adopta moneda unică.

„Adoptarea monedei euro va fi benefică pentru întreaga țară. Va oferi Bulgariei mai multă securitate monetară și o va proteja de instabilitate”, a declarat directoarea generală al Fondului Monetar Internațional. Bulgăroaică de origine, Kristina Georgieva a menționat într-un interviu acordat postului de radio public bulgar BNR că a evocat acest subiect cu președinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde în marja forumului economic de la Davos. „Christine Lagarde consideră că există o evoluţie pozitivă în ce priveşte Bulgaria şi se aşteaptă ca proiectele privind aderarea la zona euro să se realizeze aşa cum este prevăzut. Bulgaria are interesul de a intra în zona euro pentru a se putea bizui pe capacitatea de protecţie a BCE, în condiţiile în care lumea devine tot mai turbulentă”, a spus directoarea FMI în interviul acordat în limba bulgară.

Recent, ministrul bulgar de finanţe Vladislav Goranov a anunţat că Bulgaria urmează să adere în aprilie la mecanismul ratei de schimb ERM II, considerat „anticamera euro”, cadru de reglementare bancară în care un stat trebuie să petreacă minim doi ani înainte de a putea intra în zona euro. Conform ProTv, „Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, aplică din 1997 un regim de austeritate bugetară care îi permite menţinerea unor indicatori macroeconomici stabili şi a unui nivel redus al datoriei publice (28% din PIB în octombrie 2019)”.

În momentul de față, România nu o duce prea roz nici în ceea ce privește situația economică. Potrivit lui Florin Cîțu, România s-a împrumutat, în aceste zile, cu 3 miliarde de euro de pe piaţa externă, prin două emisiuni de obligaţiuni cu scadenţe la 12 şi la 30 de ani. Conform acestuia, pentru împrumutul cu scadența la 12 ani, România a obținut cel mai ieftin cost din istorie iar economiile la buget realizate prin cele două emisiuni au fost de 22 de milioane de euro. „O ţară ca România, care are deficit bugetar, trebuie să se împrumute. Vreau să vorbesc despre emisiunile de obligaţiuni din 21 ianuarie. Da. Ne-am împrumutat de pe pieţele internaţionale şi azi pot să vorbesc despre acest împrumut de 3 miliarde de euro, la 12 şi la 30 de ani. Partea bună este că la 12 ani ne-am împrumutat la cel mai redus cost din istorie, la 2%, şi la 30 de ani ne-am împrumutat cu 1,65 procente mai ieftin decât ce s-a împrumutat guvernul anul trecut. Am împrumutat mai ieftin faţă de ce se împrumuta până acum”, spus șeful Finanțelor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page