top of page

„Brexitul este departe de a se fi încheiat”


Mai puțin de cinci zile îi despart pe britanici de marele eveniment politic care va schimba istoria Angliei, Scoției, Irlandei de Nord și Țării Galilor. Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, nici europenii nu o vor duce mai bine. Întreruperea acestei relații fructoase care a durat mai bine de 63 de ani, îi va afecta atât pe cetățenii europeni care locuiesc, studiază sau muncesc pe teritoriul Regatului Unit, cât și relația dintre Bruxelles și celelalte state membre.

Numărând cu nerăbdare zilele care au mai rămas până pe 31 ianuarie, prim ministrul britanic, Boris Johnson este gata să sărbătorească așa numitul „succes de a readuce independența și autonomia britanicilor”, sub mandatul său. Totuși, în timp ce numărătoarea inversă pentru oficializarea despărțirii celor două tabere a început deja, premierul Republicii Irlanda (stat membru al Blocului comunitar), a avertizat Marea Britanie că procesul de Brexit este departe de a se fi încheiat și că Uniunea Europeană va deține toate avantajele în viitoarele negocieri asupra relației de viitor între cele două părți.

În ciuda faptului că au reușit să ajungă la un acord privind condițiile de separare, Regatul Unit și liderii europeni vor avea de înfruntat 11 luni de tranziție, în care britanicii vor continua să respecte regulile Blocului comunitar și la finalul căreia cele două părți vor trebui să încheie noi acorduri ce guvernează relația comercială, domeniul securității și alte asemenea.

În cadrul unui interviu acordat pentru BBC, Leo Varadkar, premierul Republicii Irlanda, a declarat că „Uniunea Europeană este o uniune a 27 de state membre, în timp ce Marea Britanie este o singură țară”. „Și avem o populație și o piață de 450 de milioane de oameni. Regatul Unit are aproximativ 60 de milioane. Deci, dacă acestea ar fi două echipe care joacă fotbal una împotriva alteia, cine crezi să are echipa mai puternică? Întotdeauna spun că suntem doar la pauză cu Brexit, nu s-a încheiat încă”, a precizat premierul irlandez.

În timp ce Boris Johnson este convins că perioada de tranziție de după Brexit nu va fi prelungită după cele 11 luni deja plănuite, Varadkar crede că va fi dificil să se asigure un acord corespunzător la timp și există o șansă ca pentru orice acord negociat să fie necesară ratificarea de către toate cele 27 de parlamente naționale din UE. În opinia premierului irlandez, perioada de tranziție va fi prelungită iar explicația lui constă într-o sumă de motive politice la nivelurile naționale. „Trebuie să trecem foarte rapid la afaceri și să încercăm acel acord comercial care este absolut esențial pentru economia irlandeză, la fel cum este și pentru economia britanică”, a menționat acesta.

De peste ocean, actorul Hugh Grant a comentat situația politică din țara sa natală într-un interviu acordat în Statele Unite. Acesta este de părere că Marea Britanie este terminată cu Boris Johnson ca prim-ministru. Pentru Hugh Grant, rezultatul alegerilor britanice din data de 12 decembrie 2019, este „o catastrofă”. Declarația actorului a stârnit o serie de reacții pro și contra. Prezentatorul Piers Morgan, de la „Good Morning Britain” a criticat atitudinea acestuia. „Hugh Grant e așa dezgustător. Cum îndrăznește să spună că Marea Britanie e terminată? Singurul lucru terminat e aroganța lui înțepată și credibilitatea ca specialist în politică”, a postat jurnalistul pe Twitter.

În ciuda reacțiilor pe care numărătoarea inversă a Brexitului le-a creat, pregătirile pentru marcarea zilei de 31 ianuarie sunt în toi. Ministrul britanic de Finanțe Sajid Javid a prezentat cu mult fast noua monedă de 50 de pence care celebrează ziua de vineri. Internauții l-au ironizat însă pe social media, comparându-l cu Gollum din „Stăpânul inelelor” sau cu un personaj din „The Simpsons”. Pe moneda care marchează ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este inscripționat „Pace, prosperitate și prietenie cu toate națiunile”. Spre nefericirea lui Sajid Javid, și mesajul de pe monedă a fost criticat. Scriitorul Philip Pullman susține că lipsește o virgulă, potrivit standardelor Oxford, după cuvântul „prosperitate”.

„Prima oară, ministrul britanic de Finanțe a cerut ca monedele să fie făcute înainte de ieșirea Marii Britanii din UE pe data de 31 octombrie 2019. Însă Brexit a fost întârziat, ceea ce înseamnă că aproximativ un milion de monede au trebuit să fie topite și metalul păstrat până la anunțarea unei noi date. În jur de trei milioane de monede cu Brexit vor fi puse vineri, în circulație în Marea Britanie, iar alte șapte mai târziu, anul acesta”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Sajid Javid a fost primul britanic căruia i-a fost înmânată o astfel de monedă. Cu ocazia lansării acestor modele de monede de 50 pence, Royal Mint își va deschide ușile timp de 24 de ore pentru a lăsa oameni să își lase propriile mesaje comemorative pe monedele Brexit.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page