top of page

China construiește de la zero un spital, în 6 zile. Acesta va servi exclusiv pacienților infectați c


Începută în China, la sfârșitul lunii decembrie, epidemia de gripă provocată de un coronavirus despre care nu se știe încă cu certitudine prin ce a fost transmis oamenilor, s-a transformat rapid în spaima întregii omeniri. Cu 26 de morți în numai câteva săptămâni, peste 800 de persoane infectate, zece orașe în carantină și răspândirea acestuia în multe colțuri ale globului, virusul a devenit cel mai dezbătut subiect al momentului. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat în cursul zilei de ieri că virusul din China nu reprezintă o urgență la nivel global. Reprezentanții OMS sunt de părere că s-au înregistrat foarte puține cazuri în afara Chinei și nu exostă dovezi că virusul s-a transmis de la o persoană la alta în afara acestei țări. „Recomandarea adresată directorului general de către comitetul de urgență este că nu este momentul; este prea devreme să fie decretată o stare de urgență la nivel global”, a declarat Didier Houssin, președintele comitetului de urgență al OMS.

„Decizia de astăzi (n.r. ieri) nu înseamnă că Organizația Mondială a Sănătății nu consideră gravă situația și că nu o ia în serios”, a completat Tedros Adhnom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Totuși, autoritățile chineze au pus carantină în zece orașe, în timp ce numărul deceselor crește dramatic. În afara Chinei, Japonia, Thailanda, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au declarat că au înregistrat victime care au fost infectate cu coronavirus. Toți pacienții au prezentat dificultăți respiratorii și au călătorit în Wuhan, orașul din care ar fi provenit coronavirusul.

În timp ce Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj Napoca a luat deja primele măsuri pentru a informa pasagerii despre riscurile virusului din China, Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB) așteaptă să primească din partea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, imagini care ar conține informații pentru siguranța călătorilor privitoare la virusul din China. Această panică provocată de repeziciunea răspândirii virusului dar și a misterului cu care acesta a fost luat sau cum se transmite, le-a determinat pe autoritățile de la Beijing să anuleze toate evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc.

Cu toate că autoritățile din Wuhun au blocat toate mijloacele de transport în comun, cerând locuitorilor să nu părăsească orașul, zilele acestea, Japonia a confirmat al doilea caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Infecția a fost confirmată la un bărbat de 40 de ani, care locuiește în Wuhan, a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat, specificând că imedoat ce acesta a sosit duminică în Jpaonia, a fost internat într-un spital. După Japonia, Coreea de Sud a confirmat și ea al doilea caz de îmbolnăvire. Ieri, ambasada China din Paris a depistat o femeie din Wuhan, posibilă purtătoare a noului tip de coronavirus. Aceasta ar fi consumat medicamente pentru a trece controalele de sănătate ale aeroportului. „În sfârșit pot să mănânc bine, mă simt hămesită de două zile. Înainte să plec, tușeam și aveam febră moderată. M-am speriat și m-am repezit la medicamente. Din fericire, temperatura a scăzut și nu am avut probleme la ieșirea din țară”, a postat femeia pe o rețea de socializare, împreună cu imagini dintr-un restaurant cu o stea Michelin din Lyon. Devenită virală, postarea ei a atras atenția ambasadei China la Paris, care a contactat-o imediat. Într-o declarație oficială transmisă ieri, oficialii au informat că temperatura femeii este sub control și că aceasta nu manifestă simptome suspecte.

De altă parte, în Statele Unite ale Americii, prima persoană diagnoticată este tradată într-un mod special, cu ajutorul unui robot. Mașinăria este echipată cu un stetoscop pentru a monitoriza funcțiile vitale ale pacientului, ajutând personalul medical să comunice cu pacientul prin intermediul unui ecran. În vârstă de 30 de ani, bărbatul, recent întors din China unde și-a vizitat orașul natal, a venit luni la spital, susținând că prezintă simtomele noului virus din China. După mai multe teste, acesta a fost diagnosticat cu noul virus, transportat pe o targă specială și plasat într-o zonă mai puțin populată a spitalului.

„Personalul medical manevrează robotul astfel încât să vedem pacientul și să putem discuta cu el”, a declarat George Diaz, șeful secției de Boli Infecțioase din cadrul Providence Regional Meducal Center în Everett, din Washington.

La colțul celălalt al planetei, în orașul unde s-a depistat pentru prima dată un caz afectat de acest tip de virus, autoritățile vor să construiască un spital special pentru cei infectați. Acesta este așteptat să fie gata de la zero în 6 zile, să aibă două etaje și să fie dotat cu 1.000 de paturi.

În presa din străinătate se menționează că cinefilii au descoperit o asemănare izbitoare între scenariul filmului „Contagion”, cu Matt Damon și Gwyneth Paltrow și evenimentele din China. Potrivit acestora situația din China se desfășoară conform scenariului din filmul lansat în 2011. În thriller-ul „Contagion” un virus misterios ucide milioane de oameni pe întreaga planetă după ce un porc a fost mușcat de un liliac care părta virusul. „Totul pare similar. Liliacul a fost sursa”, a scris un fan pe Twitter. „Filmul se întâmplă în viața reală”, a comentat un alt cinefil pe rețelele de socializare.

„Pentru mulți ani am susținut că filmul Contagion este unul dintre cele mai înfricoșătoare filme pe care le-am făcut și iată să se întâmplă acum”, a fost reacția lui Stephen Ford, unul dintre actorii și regizorii filmului.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page