top of page

Liderii lumii au comemorat la Ierusalim, 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz


Lideri din întreaga lume s-au întâlnit astăzi în orașul Ierusalim din Israel pentru a marca 75 de ani de la eliberarea celui mai terifiant lagăr de concentrare de pe vremea Holocaustului. Printre participanți s-au numărat președintele Rusiei, Vladimir Putin, vicepreședintele american Mike Pence, președintele Franței, Emmanuel Macron și omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, prințul Charles al Marii Britanii dar și președintele României, Klaus Iohannis. O surpriză de proporții la această întâlnire a fost tocmai absenșa președintelui Poloniei, Andrzej Duda care a refuzat să participe pe motiv că organizatorii i-ar fi comunicat că doar reprezentanții Rusiei, Franței, Marii Britanii, Germaniei și Statelor Unite ar putea să susțină discursuri în cadrul evenimentului. Mai mult, potrivit presei internaționale, un alt motiv pentru absența liderului de la Varșovia ar fi și situația tensionată dintre Polonia și Rusia, după ce, Vladimir Putin a sugerat luna trecută, în cadrul unui comentariu, că polonezii ar purta o parte din responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial. „Mai presus de orice, solicităm ca memoria Holocaustului și a victimelor acestuia să nu fie exploatată în scop politic. Ar fi un gest josnic”, a declarat Szymon Szynkovski vel Sęk, secretar de stat în cadrul Ministerului polonez al Afacerilor Externe.

Șase milioane de evrei au fost uciși de către forțele naziste și aliații acestora în perioada 1939 – 1945, dintre care peste un milion în lagărul de concentrare de la Auschwitz – Bierkenau.

În acest context, pentru a nu rata ocazia de a comemora evenimentul, autoritățile poloneze vor organiza propriul eveniment comemorativ la Muzeul Memorial al Holocaustului Auschwitz-Birkenau pe 27 ianuarie. De altă parte, la Ierusalim, discursurile liderilor care au răspuns invitației de participare au fost axate pe crimele comise de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și pe numărul tot mai mare de atacuri atisemite din ultima perioadă. „Potrivit unul sondaj realizat în luna noiembrie a anului trecut, de către o organizașie americană, manifestările antisemite au crescut în 2019 la nivel mondial, în special în Europa Centrală și de Est. Potrivit cercetării, un număr mare de europeni consideră că evreii vorbesc prea mult despre Holocaust”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Cu o seară înainte, președintele Israelului, Reuven Rivlin, a găzduit o recepție pentru oaspeții străini. „Sper și mă rog ca liderii lumii să fie uniți în lupta împotriva rasismului, antisemitismului și extremismului și în lupta pentru apărarea democrației și valorilor democratice”, a declarat liderul israelian. Conform Reuters, prezența liderilor internaționali la Ierusalim ar putea să îi îmbunătățească semnificativ imaginea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, în contextul în care pe 2 martie sunt programate alegeri.

Acesta însă a acuzat Iranul ca fiind „cel mai antisemit regim din lume”. „Sunt îngrijorat că încă nu am ajuns la o poziție unită în fața celui mai antisemit regim de pe planetă. Un regim care încearcă să obțină o armă nucleară și să anihileze singurul stat al evreilor. Israelul îi salută pe președintele Trump și vicepreședintele Pence pentru confruntarea tiranilor din Teheran”, a declarat Netanyahu.

Prezent la comemorare, vicepreședintele american Mike Pence a transmis că lumea trebuie să fie unită în fața valului de antisemitism. „Trebuie să fim puternici în fața principalului stat care promovează antisemitismul, împotriva guvernului care neagă faptul că Holocaustul este o problemă legată de politica de stat și care amenință că va șterge Israelul de pe hartă. Lumea trebuie să fie puternică împotriva Republicii islamice Iran”, a precizat Pence.

Deși nu a precizat numele țării Iran, președintele francez, Emmanuel Macron a declarat că „după tot acest timp, atisemismul s-a întors iar odată cu el xenofobia și intoleranța și-au ridicat capul”. În același context, Vladimir Putin, președintele Rusiei, a susținut că 40% dintre victimele holocaustului erau sovietici. „Sovieticii și rușii au suferit foarte mult în rimpul războiului, când vine vorba de Holocaust, aproximativ 40% din evreii omorâți erau din Uniunea Europeană”, a declarat Putin.

Prezent și el în Israel, Președintele României, Klaus Iohannis a transmis că Românie va rămâne angajată să susțină constant prezervarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, prevenirea discriminării și a oricărei alte forme de violență. „Vizita mea în Statul Israel şi participarea la cea de-a cincea ediţie a Forumului Mondial privind Holocaustul 2020 îmi dă oportunitatea să subliniez că România rămâne angajată să continue susţinerea constantă pentru prezervarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, prevenirea discriminării şi a oricărei alte forme de violenţă. România s-a străduit fără încetare să devină un model regional pentru asumarea Holocaustului şi combaterea antisemitismului”, a scris Iohannis, marţi, în Cartea de onoare a Preşedinţiei israeliene.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page