top of page

The New York Times susține două femei în cursa pentru președinția SUA


2020 este anul în care cel mai puternic om al planetei va fi ales și pus în cel mai înalt fotoliu de conducere al lumii. După aproape patru ani de la alegerile prezidențiale din superputerea mondială, Statele Unite ale Americii, toamna aceasta, americanii își vor putea alege președintele. Fiind lidere în ceea ce privește influența economică, politică, tehnologică, armată și culturală, alegerile prezidențiale din SUA au devenit un subiect de maximă importanță ale căror rezultat are un impact covârșitor asupra întregii planete. În funcție de tipul de politică pe care îl va aborda noul președinte, se vor concretiza și relațiile externe ale SUA. Dacă în toamna lui 2016, Donald Trump a fost surpriza la care nimeni nu s-a așteptat, anul acesta, americanii știu pe cine votează și sunt gata să ofere Americii o nouă șansă.

Politicile abordate de actualul lider de la Casa Albă au izolat SUA de restul lumii, punând-o într-un colț de „protecție”, potrivit acestuia. În ideea de a face America măreață din nou, Donald Trump s-a ocupat intens de închiderea frontierelor, estompând fenomenul migrației dinspre America Latină. Acesta a luat în serios competiția comercială cu China și în timp ce a deteriorat relațiile, odinioară bune, cu Uniunea Europeană, Trump și-a dedicat tot timpul făcând acuzații dure la adresa oponenților săi din Coreea de Nord, Siria, Iran sau Venezuela.

Considerat mult prea excentric, radical și obraznic, Donald Trump riscă să își piardă poziția de cel mai puternic om al planetei, la următoarele alegeri prezidențiale americane, programate să se desfășoare în toamna acestui an. Cursa este una extrem de palpitantă, având în vedere că multe nume s-au pronunțat pentru a-l înlocui pe miliardarul și fosta vedetă de televiziune, Donald Trump. Obișnuită să susțină un candidat la alegerile prezidențiale, publicația The New York Times a anunțat că de data aceasta va susține în premieră două candidate la alegerile din 2020, și anume, pe senatoarele Elizabeth Warren și Amy Klobuchar. Astfel, este pentru prima dată în istoria publicației când The New York Times nu se poate pronunța în favoarea unui singur nume. Motivația acestei ambivalențe între două democrate cu programe electorale extrem de diferite stă în faptul că prestigiosul cotidian vrea să concilieze o alegere „radicală”, Elizabeth Warren, cu una „realistă”, Amy Klobuchar.

„O dezbatere esenţială are loc în prezent între două viziuni ce ar putea determina viitorul partidului şi poate al ţării. Unii din interiorul partidului îl văd pe preşedintele (Donald) Trump ca pe o aberaţie şi cred că revenirea la o Americă mai raţională este posibilă. Apoi, există cei care cred că preşedintele Trump a fost produsul sistemelor politic şi economic atât de corupte, încât acestea trebuie înlocuite. Atât modelul radical, cât şi cel realist merită o examinare serioasă. De aceea, susţinem candidatele cele mai eficace pentru fiecare dintre (cele două) abordări. Acestea sunt Elizabeth Warren şi Amy Klobuchar”, se precizează într-un editorial al NYT.

Conform agenției naționale de presă, Agerpres, „Elizabeth Warren, care reprezintă aripa stângă a Partidului Democrat, este destul de bine plasată în sondaje, clasându-se cu regularitate pe poziţia trei, în urma vicepreşedintelui Joe Biden şi a unui contracandidat foarte de stânga, Bernie Sanders”. „Calea de urmat spre o nominalizare a dnei Warren este presărată cu capcane, însă nu este greu de imaginat”, a estimat NYT.

De cealaltă parte, Amy Klobuchar, cunoscută mai puțin pentru atitudinea sa luptătoare, este cea de-a doua candidată susținută de publicația americană. Conform The New York Times, Klobuchar are mult calități iar lunga sa experiență în Senat „și capacitatea sa dovedită de a uni cele două tabere ar face din ea o expertă a compromisurilor (în mod cert, din partea sa) şi o figură ce ar uni cele două aripi ale partidului şi prea poate Naţiunea”, explică cotidianul care urează succes amândurora; „În acest moment periculos, atât modelele radicale, cât și cele realiste sunt de luat în considerare în mod serios. Din acest motiv, încălcăm tradiția și sprijinim nu unul, ci doi candidați. Fie ca cea mai bună să câştige”, a declarat NYT.

Alegerea a două candidate favorite în loc de una nu este singura premieră pe care publicația a oferit-o anul acesta. Pentru prima dată în istorie, NYT a arătat în mod transparent, într-o emisiune de televiziune, procesul pentru desemnarea candidatului său preferat. „Acest proces presupunea interviuri cu 9 candidaţi. Cei şapte bărbaţi, printre care şi doi actuali favoriţi în alegerile primare democrate, nu au reuşit să convingă redacţia”, informează Agerpres.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page