A început procesul de demitere al lui Donald Trump
Săptămâna trecută, presa americană titra faptul că procesul din Senat privind demiterea lui Donald Trump ar urma să înceapă pe data de 21 ianuarie, etapele preliminare ale acestuia, urmând să aibă loc la finalul săptămânii. Estimat la o durată între trei și cinci săptămâni, cu dezbatere în Senat de câte șase zile pe săptămână, procesul intentat de Camera Reprezentanților din cauza inculpării liderului de la Casa Albă pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului va decide dacă cel mai puternic om al planetei va părăsi fotoliul celei mai înalte funcții a superputerii mondiale, Statele Unite ale Americii. Suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului
Democrat la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden.
Acuzațiile implică astfel un ajutor pentru Ucraina în valoare de 391 de milioane de dolari, dacă președintele ucrainean va începe investigarea lui Joe Biden. Acesta a fost acuzat că, pe vremea când era vicepreşedintele SUA, şi-a plantat fiul, Hunter Biden, în consiliul de administraţie al firmei Burisma din Ucraina, şi că a cerut oficialilor ucraineni să-l demită pe procurorul general al ţării care dorea deschiderea unei anchete asupra companiei. „Congresul a aprobat fondurile pentru a ajuta Ucraina să combată separatiştii sprijiniţi de Rusia. Banii au fost furnizaţi în cele din urmă în septembrie, după ce controversa a fost scursă în public”, informează epochtimes-romania.ro.
Potrivit ONG-ului Government Accountability Office (GAO), Constituția SUA nu acordă președintelui autoritatea de a reține unilateral fondurile așa cum a procedat Trump. Totuși ONG-ul precizează că un președinte poate reține cheltuielile doar în circumstanțe limitate, precizate de lege. „Executarea fidelă a legii nu permite preşedintelui să-şi prioritizeze propriile priorităţi de politică deasupra celor adoptate de Congres”, a declarat GAO. Cu toate că rapoartele ONG-ului sunt considerate de către parlamentari ca fiind drept obiective, fiabile și în general, necontestate, ele nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic.
Cu toate că Partidul Republican (formațiune din care face parte Donald Trump) deține majoritatea în Senatul SUA, instanța trebuie să decidă prin majoritate de două-treimi dacă președintele american este vinovat sau nevinovat.
La mijlocul săptămânii trecute, Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat o rezoluție care prevede trimiterea în Senat a articolelor de inculpare a lui Trump. Rezoluția a fost aprobată cu un raport de voturi de 228 la 193. Surpriza votului a venit din partea unui congresman democrat (opoziție) care a ales să se opună procedurii. Conform Președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, principalul coordonator al procedurii de prezentare a acuzațiilor în procesul din Senat va fi Adam Schiff, președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților. Ceilalți coordonatori sunt: Jefrry Nadler – președintele Comisiei Judiciare din Camera Reprezentanților și congresmenii Hakeem Jeffries, Jason Crow, Val Demings, Zoe Lofgren și Sylvia Garcia. La finalul săptămânii trecute, judecătorul John Robert, președintele Curții Supreme de Justiție din SUA a depus jurământul în Senatul SUA în calitate de coordonator al procesului împotriva lui Donald Trump.
„Procesul din Senat ar trebui să se deruleze foarte rapid”, a declarat liderul de la Casa Albă, catalogând procedura demiterii ca fiind „o farsă”. În opinia acestuia, conversația telefonică pe care a avut-o cu președinteke Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost una „perfectă”. Astfel, oficialul a negat să ar avea cunoștință despre o scrisoare trimisă de avocatul său, Rudy Giuliani, prin care era solicitată o întrevedere privată cu Volodimir Zelenski. De altă parte, Giuliani afirma în scrisoare că Trump avea cunoștință și își dăduse consimțământul pentru solicitare.
La semnarea articolelor pentru demiterea celui mai puternic lider al lumii, membra Partidului Democrat, Nancy Pelosi a supărat mai mulți republicani când a folosit mai mult de 30 de stilouri. Acordând o atenție deosebită evenimentului, Pelosi s-a folosit de fiecare dintre cele 32 de stilouri pentru a semna documentele. Politicinii republicani au acuzat-o pe democrată că prin gestul ei ar fi sărbătorit procedura de demitere, în loc să trateze evenimentul ca pe un moment sobru. În schimb, reprezentanții lui Nancy Pelosi au transmis că demiterea unui președinte este un moment istoric. „Semnarea unui act important folosind mai multe stilouri este un obicei vechi la Casa Albă care datează de pe vremea președintelui Rooselvelt. Ustensilele folosite la semnarea unor astfel de documente sunt de obicei oferite ca suvenir”, informează agenția națională de presă, Mediafax.