top of page

2019 a fost al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice


Problema încălzirii globale a devenit un subiect din ce în ce mai dezbătut în lume, după ce natura și-a dezlănțuit puterea de nenumărate ori în 2019. În timp ce Statele Unite ale Americii s-au retras din Acordul climatic de la Paris, acuzând chinezii că au inventat această noțiune, liderii mai multor țări importante ale lumii s-au decis să facă schimbări majore pentru a proteja mediul. Realitatea arată că vremea s-a înrăutățit de la an la an iar temperaturile par să crească cu o repeziciune necontrolată. Conform Organizației Meteorologice Mondiale și a Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei (NOAA) din SUA și NASA, anul trecut a fost al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, după 2016, când temperatura medie a fost cu doar 0,4 grade mai mare față de cea din 2019. Informațiile prezentate de cele două organizații confirmă astfel raportul Serviciului Copernicus privind schimbările climatice al Uniunii Europene, publicat cu numai o săptămână în urmă.

Conform specialiștilor, 2019 a doborât mai multe recorduri meteorologice, printre care, cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice din Europa și anul cu cele mai ridicate temperaturi medii ale oceanelor. În Statele Unite ale Americii, a fost al doilea cel mai ploios an din istoria sa. Punctând că ultimii cinci ani (2015-2019) au fost fără nicio îndoială cei mai calzi cinci ani de la începutul măsurătorilor meteorologice (datate în 1880), specialiștii sunt de părere că recordurile anului trecut reprezintă o dovadă a schimbărilor climatice cu care se confruntă planeta. „Ne confruntăm deja cu consecințele încălzirii globale”, a declarat Noah Diffenbaugh, profesor la Universitatea Stanford.

„Utilizarea combustibilor fosili deja a dus la încălzirea planetei cu un grad Celsius față de valorile din perioada pre-industrială. Acordul Climatic de la Paris din 2015 își propune limitarea creșterii temperaturilor medii globale la cel mult două grade Celsius, însă oamenii de știință susțin că, până când omenirea va reuși să atingă acest nivel aproximativ 99% dintre recifurile de corali vor dispărea”, informează agenția națională de știri, Mediafax.

Conform Organizației Meteorologice Mondiale, nivelurile actuale ale emisiilor de dioxid de carbon vor duce la o creștere până la cinci grade a temperaturilor medii până la finalul acestui secol. „Anul 2020 a început de unde a plecat 2019 – cu condiții meteorologice cu impact ridicat și evenimente legate de climă. Din păcate, trebuie să ne așteptăm la condiții de vreme extremă pe tot parcursul anului 2020 și în deceniile următoare, alimentate de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră care rețin căldura în atmosferă”, a declarat șeful OMM, Petteri Taalas, făcând referire la devastatoarele incendii din Australia.

„Dacă ne uităm la toate evenimentele din întreaga lume care se produc acum ca urmare a acestei încălziri, este evident că nu reușim să prevenim interferențele antropogene periculoase cu sistemul climatic”, a completat Bob Ward de la Grantham Research Institute pentru Schimbările climatice și mediu din cadrul London School of Economics and Political Science.

De părere că încălzirea globală va deveni unul dintre cei mai mari inamici ai planetei, este și Organizația Națiunilor Unite care a avertizat că „din anii 1980, fiecare deceniu a fost mai cald decât precedentul, iar această tendință va continua”. Pentru a soluționa această situație extrem de îngrijorătoare, ONU a anunțat că emisiile de gaze cu efect de seră create de om trebuie să scadă cu 7,6% în fiecare an până în 2030, pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 C.

De altă parte, săptămâna trecută, un parlamentar rus a acuzat Statele Unite că ar folosi „arme pentru manipularea climei” pentru a provoca o iarnă neobișnuit de caldă în Rusia. Potrivit meteorologilor, temperaturile neobișnuite din această iarnă în Moscova dar și în alte regiuni ale Rusiei, au fost cauzate de un front atmosferic venit dinspre Oceanul Atlantic. „Sunt convins că acestea nu sunt schimbări întâmplătoare în climă. Dacă stratul permafrost al Rusiei se topește, va fi un dezastru... Americanii știu asta și își testează arma”, a declarat parlamentarul rus, Alexei Zhuravlyov, pentru postul de radio Govorit Moskova.

Acuzațiile pe care Zhuravlyov le aduce Statelor Unite nu sunt surprinzătoare având în vedere că anul trecut, oficialul în vârstă de 57 de ani a dat vina tot pe SUA pentru incendiile de vegetație din Siberia și furtunile din Moscova. „Teoria că SUA ar putea folosi astfel de arme împotriva Rusiei datează din 2010, atunci când Moscova a trecut printr-o vară extrem de fierbinte. La acel moment, un cercetător rus a susținut că armele climatice ale americanilor provoacă secete și nenumărate fenomene meteorologice în anumite țări”, informează Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page