top of page

Noul tip de virus care a apărut în China, sperie întreaga omenire


O veste extrem de îngrijorătoare a venit săptămâna trecută din China, acolo unde, în țara cu 1,387 miliarde de locuitori, apariția unui virus a alarmat întreaga planetă. Izbucnită în orașul chinez, Wuhun, epidemia de pneumonie a ucis oficial două persoane până acum, însă mai mult de 40 au fost diagnosticate cu noul virus. Această creștere a victimelor determină autoritățile din Hong King să grăbească măsurile de depistare precum înființarea punctelor de control a temperaturii corporale. Potrivit unor teste preliminare de laburator, patogenul ar putea proveni de la un nou tip de coronavirus, o familie de viruși care cauzează infecții precum răceli obișnuite sau Sindromul respirator sever acut (SARS).

Prima victimă care a murit în urma acestei epidemii a fost un bărbat de 61 de ani, din Wuhun. A doua persoană decedată este un bărbat în vârstă de 69 de ani. Acesta fusese internat în spital cu o funcție renală anormală și leziuni severe la multiple organe. Conform comisiei medicale municipale din Wuhan, bărbatul a murit în data de 15 ianuarie. Autoritățile au anunțat că focarul de infecție a fost localizat la o piață care comercializa fructe de mare însă complexul a fost închis la data de 1 ianuarie.

La câteva zile, Japonia a confirmat un caz de infecție cu un nou tip de caronavirus asemănător cu cel identificat în China. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății din Tokyo, un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost testat pozitiv pentru noul tip de virus. Pacientul s-a prezentat la medic cu febră ridicată după ce s-a întors luna aceasta de la Wuhan. De altă parte, o femeie din China a fost plasată în carantină în Thailanda.

Cu toate că Europa este la o distanță mare de China și Japonia, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noul coronavirus s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu. „Din informațiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potențial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susținută de la om la om. Totuși, organizația internațională se pregătește pentru posibilitatea răspândirii pe scară mai largă. Suntem încă în primele zile, nu avem o imagine clinică clară”, a declarat Maria Van Kerkhone, directorul interimar al unității de boli emergente din cadrul OMS.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care privoacă boli diverse, de la răceală comună la SARS. Simptomele sunt diverse, printre care se numără febră și insuficiență renală. Cu toate acestea, unele se transmit ușor de la o persoană la alta, iar altele, nu. „Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002-2003. Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu, identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global. Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Îngrijorați, dar și empatici, cercetătorii germani au dezvoltat primul test pentru diagnosticarea virusului care a dus la moartea celor două victime în China. Doctorul Christian Drosten, directorul Institutului de Virusologie din cadrul spitalului Charitet din Berlin, a declarat că testul pe care echipa sa l-a dezvoltat va permite laboratoarelor să diagnosticheze în mod fiabil noul tip de coronavirus. „Deja am început să primim comenzi și vom începe să comercializăm molecula”, a precizat acesta. Dacă testul va fi aprobat de Organizația Mondială a Sănătății, laboratoarele vor putea comanda de la echipa din Germania o moleculă pentru a compara mostrele prelevate de la pacienții depistați pozitiv.

În Marea Britanie, mai mulți oameni de știință consideră că numărul persoanelor deja infectate cu noul coronavirus este mult mai mare decât sugerează bilanțul oficial. Conform acestora numărul real nu ar fi puțin peste 40 ci mai degrabă 1.700. „Sunt substanțial mai îngrijorat decât am fost acum o săptămână”, a menționat prof. Neil Ferguson. Estimările se bazează pe o cercetare realizată de Centrul MRC de Analiză a Bolilor Infecțioase Globale, din cadrul Imperial College London, care oferă consultanță guverne și entități internaționale, inclusiv guvernului britanic și Organizației Mondiale a Sănătății. Ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să creadă că există mai multe victime ale acestui nou tip de virus, sunt cazurile detectate în alte țări. „Pentru ca Wuhan să fi exportat trei cazuri în alte țări, s-ar presupune că ar trebui să fie mult mai multe cazuri decât au fost anunțate”, a adăugat prof. Ferguson.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page