top of page

Michel Barnier crede că Marea Britanie și Uniunea Europeană au nevoie de mai mult timp decât cel pre


Parlamentul de la Londra a aprobat acum o săptămână Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, fapt care i-a adus extrem de multă bucurie premierului britanic, Boris Johnson. Considerându-se un erou al istoriei moderne a Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, Johnson este convins că Brexitul, programat pentru data de 31 ianuarie, va deveni cea mai bună decizie a britanicilor reușind să recapete independența și autonomia acestora din mâna dictaturii impuse de liderii de la Bruxelles.

Cu două săptămâni înainte de oficializarea separării dintre cele două tabere, atât britanicii cât și europenii îți exprimă preocuparea cu privire la efectele Brexitului. Mai mult, potrivit negociatorului șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, cele 11 luni cât au fost acordate pentru perioada de tranziție, nu sunt suficiente. În opinia acestuia, Regatul Unit și Blocul comunitar au nevoie de mai mult timp pentru a stabili condițiile de separare și viitoarea relație bilaterală de după Brexit. Perioada de tranziție va începe exact din momentul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană și anume, 31 ianuarie. „Pur şi simplu nu ne putem aştepta să convenim asupra fiecărui aspect al acestui nou parteneriat în mai puţin de un an. Suntem pregătiţi să facem tot posibilul în cele 11 luni pentru a obţine un acord de bază cu Marea Britanie, dar vom avea nevoie de mai mult timp pentru a conveni asupra fiecărui punct al acestei declaraţii politice”, a declarat Barnier într-un discurs susţinut la Stockholm.

În același sens, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat saăptămâna aceasta că se așteaptă la discuții dure cu Marea Britanie asupra relației post-Brexit, avertizând că va fi imposibil să se ajungă la un acord asupra tuturor aspectelor până la finalul acestui an.

De altă parte, din centrul Europei, Cancelarul german, Angela Merkel a transmis că Brexitul trebuie să fie un avertisment pentru Blocul comunitar să întreprindă reforme pentru a fi mai competitiv. „UE trebuie să răspundă plecării Regatului Unit devenind mai atractivă, inovatoare, creativă, un loc bun pentru cercetare şi educaţie; competiţia poate fi foarte productivă. În faţa schimbărilor geopolitice şi a predominanţei pe scena globală a unor puteri precum Statele Unite, Rusia sau China, Uniunea Europeană este ca o asigurare de viaţă iar Germania este prea mică pentru a exercita singură influenţă geopolitică, de aceea trebuie să profităm de toate avantajele pieţei unice”, a declarat Angela Merkel.

De altă parte, liderul de la Berlin își menține încrederea fermă în cooperarea pentru binele comun prin intermediul multilateralismului. Cu toate acestea, Merkel recunoaște că această idee este „sub presiune crescândă din partea țărilor care acționează singure și admite că instituțiile supranaționale precum Uniunea Europeană sau ONU, necesită reforme”.

„Blocul european face progrese în ce priveşte piaţa unică digitală, uniunea bancară şi a capitalurilor şi o nouă politică industrială care promovează producţia tehnologică şi că devine totodată un lider mondial în standardele de protecţie a datelor”, a mai precizat Cancelarul german.

Întrebată cu privire la relația tensionată cu președintele american, Doanld Trump, Merkel a precizat că această situașie se datorează mai mult unor motive structurale decât personale avertizând că de acum câțiva ani se observă o schimbare în abordarea proeuropeană a Statelor Unite, care și-au îndreptat privile spre alte regiuni cum ar fi de exemplu, Asia. „Focusul SUA spre Europa este în declin şi aşa va fi cu oricare preşedinte. Răspunsul statelor membre ale UE, şi în special al Germaniei, trebuie să fie asumarea unei mai mari responsabilităţi, în parte privind propria apărare. UE trebuie să-şi protejeze relaţia transatlantică cu SUA, dar în același context, China nu ar trebui considerată o ameninţare doar pentru că economic are succes; cu toate acestea Uniunea Europeană trebuie să se asigure că relaţiile comerciale sunt corecte”, a explicat Merkel în interviu.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page