top of page

900.000 de imigranți din țările membre ale UE nu au depus încă cereri pentru protejarea statutului l


Cu toate că Brexitul este inevitabil din moment ce Parlamentul de la Londra a aprobat Acordul de retragere a Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, aproximativ 900.000 de imigranți din țările membre ale Blocului comunitar nu au depus deocamdată cereri pentru reglementarea situației după retragerea Marii Britanii din UE. Această informație a fost făcută public în contextul în care săptămâna aceasta, mai eurodeputații din cadrul Parlamentului European au atras atenția că cetățenii europeni rămași în Regatul Unit după Brexit riscă să fie discriminați atunci când vor căuta locuințe sau locuri de muncă. Conform datelor publicate de Ministerul de Interne din Londra, până în decembrie 2019, doar 2,7 milioane de cetățeni europeni aflați în Marea Britanie au depus cereri pentru statut reglementat. În ciuda faptului că nu există oficial un număr al imigranților europeni în Regat, se estimează că pe teritoriile Regatului ar fi undeva între 3 și 3,6 milioane de persoane. Preocuparea specialiștilor cu privire la statutul imigranților din statele membre ale UE imediat după ce Marea Britanie se va retrage, au ridicat mai multe dezbateri în ultimele zile. În acest sens, potrivit lui Christine Jardine, un politician din cadrul Partidului Liberal-Democrat, premierul Boris Johnson a promis că va garanta automat drepturile acestor oameni, dar datele actuale arată că sistemul Guvernului de acordare a statutului reglementat este oricum altfel dar nu automat”.

Pentru a primi unul dintre cele două tipuri de ședere (settled, pentru cei care au locuit în Marea Britanie timp de cinci ani și pre-settled pentru cei care demonstrează că au fost în Marea Britanie mai puțin de cinci ani), cetățenii europeni trebuie să aplice online sau direct la oficiile specializate. Procesul este gratis iar răspunsul durează doar câteva zile.

Conștienți de îngrijorarea Parlamentului European, Guvernul britanic a dat din nou asigurări că cetățenii europeni care nu vor reuși să depună cerere pentru statutul de rezident nu vor fi deportați automat în urma Brexitului. „Ideea este că acești oameni vor avea posibilitatea, chiar și în urma perioadei de tranziție, de a aplica pentru statutul de rezident, precizând motivele pentru care nu au reușit să le depună până la termenul stabilit”, a declarat Guy Verhofstadt, negociatorul Parlamentului European privind Brexit. Conform acestuia, procesul de aplicare pentru obținerea de statut de rezident permanent de către cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie a început la sfârșitul lui martie 2019 și urmează să se încheie la data de 30 iunie 2021.

De altă parte, Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit a avertizat marțea trecută că sfârșitul liberei circulații de persoane între Marea Britanie și restul UE în cadrul Brexit va avea consecințe concrete pentru cetățenii europeni și britanici. „Vom continua să apărăm interesele cetăţenilor noştri (…) Nimeni de ambele părţi nu trebuie să subestimeze (...) consecinţele directe ale suprimării libertăţii de circulaţie, care se află în centrul Brexitului (…) Libera circulaţie a persoanelor este una dintre cele patru libertăţi ale UE. (…) Aceasta va avea consecinţe concrete la finalul perioadei de tranziţie în plan economic, al calificărilor profesionale, capacităţilor de instalare, în materie de securitate”, a specificat Barnier în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European, la Strasbourg. Liderul european este însărcinat să negocieze viitoarea relaţie între UE şi Regatul Unit, a cărui ieşire din Uniune este prevăzută pentru 31 ianuarie.

Brexitul este în momentul de față mai posibil decât niciodată, având în vedere că cel mai greu pas a fost făcut și anume, aprobarea Acordului de retragere de către Parlamentul britanic. În ciuda faptului că se arată extrem de tristă de plecarea Marii Britanii, Uniunea Europeană a încercat să diminueze îngrijorările, asigurând că acordul negociat între cele două părți va permite unui număr de circa 3,5 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit și unui milion de britanici instalați în una dintre cele 27 de state membre „să aibă siguranță”. Potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „această liberă circulație a persoanelor care permitea până acum cetățenilor din UE să se instaleze și să lucreze în Marea Britanie, iar britanicilor să trăiască în alte state UE, nu va mai exista pentru cei care intenționează să o facă”. „La finalul perioadei de tranziţie, Regatul Unit va fi o ţară terţă şi Brexitul va duce la schimbări pentru cei care au intenţia să-şi facă viaţa de o parte sau de alta a Canalului Mânecii. La viitoarele negocieri, vom face din drepturile cetăţenilor principala noastră prioritate”, a dat ea asigurări, adăugând că unii cetăţeni europeni instalaţi în Regatul Unit se vor confrunta cu probleme în demersurile lor pentru a putea rămâne în această ţară”, a subliniat șefa Comisiei Europene, adăugând că unii cetăţeni europeni instalaţi în Regatul Unit se vor confrunta cu probleme în demersurile lor pentru a putea rămâne în această ţară.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page