top of page

Guvernul de la Rusia a demisionat după ce Putin a decis să schimbe Constituția cu intenția de a-și p


În timp ce incendiul de vegetație în Australia, protestele violente în Hong Kong, amenințarea eruperii unui vulcan în Filipine, încercările asidue ale republicanilor de a-l da jos pe președintele Statelor Unite ale Americii, Brexitul și doborârea unui avion cu 176 de victime în Iran sunt subiectele care țin omenirea cu sufletul la gură, un alt eveniment neașteptat a precipitat starea lumii. În cadrul zilei de ieri, Guvernul de la Rusia și-a prezentat demisia, surprinzând cu o decizie neașteptată având în vedere relația dintre președintele rus, Vladimir Putin și fostul premier, Dmitri Medvedev. Pentru că în Constituția Rusiei, președintele poate avea oricâte mandate își dorește (comparativ cu numărul maxim de două, în restul statelor lumii) cu condiția de a nu desfășura mai mult de două consecutiv, actualul lider de al Kremlin a găsit repede o strategie. După ce a condus țara din 2000 până în 2008, Putin s-a asigurat că prietenul său bun, Dmitri Medvedev va urcat în locul lui pe cel mai important fotoliu din țară, în timp ce el s-a ocupat de Rusia, din umbra poziției de prim-ministru. Odată ce Medvedev și-a împlinit primul său mandat de președinte, cei doi au făcut rocada, pentru ca Putin să se întoarcă din nou în 2012 la cârma țării. În acest fel, Putin s-a asigurat că locul de președinte va fi mereu al lui.

Ieri însă, Moscova a fost învăluită de mult haos după ce guvernul rus și-a prezentat demisia ca efect al discursului lui Putin despre starea națiunii, în care a menționat că are de gând să schimbe Constituția. Ținut în fața Parlamentului, discursul a venit pe fondul unei recensiuni ale economiei rusești, potențate de sancțiunile occidentale ca urmare a acțiunilor Rusiei din Ucraina, Siria și din timpul alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Acestea sancțiuni au reprezentant un obstacol major pentru dezvoltarea Rusiei și planurile sale de a intra în cea mai mare competiție economică a lumii condusă în momentul de față de SUA și China. În schimb, ale au amplificat sărăcia și au crescut nemulțumirea populației, resimțită chiar și în vara trecută când mai multe proteste au avut loc la Moscova.

În vârstă de 67 de ani, Vladimir Putin a dominat politica în Rusia timp de 20 de ani, ocupând fie funcția de președinte, fie pe cea de prim-ministru. În momentul de față, acesta se află la un nou mandat de președinte început în 2018 și a cărui durată va fi de șase ani. Discursul despre starea națiunii este una dintre cele trei apariții naționale anuale, celelalte două fiind o ședință fastuoasă de întrebări și răspunsuri cu publicul și o conferință de presă anuală.

Așteptat la cel de-al 16-lea discurs național anual pe care îl ține de când a ocupat poziția de președinte al Rusiei, Putin avea să se adreseze în fața unei audiențe care include miniștri guvernamentali, judecători de la instanțele constituționale și supreme, funcționari regionali de conducere și alți membri ai elitei politice.

În urma mult așteptatului discurs, Putin a anunțat o serie de amendamente care ar viza un transfer de putere de la președinție către parlament. Mai mult, schimbările plănuite vor spori puterea prim-ministrului și a membrilor cabinetului. „Sugerez schimbarea actualei ordini constituționale, încredințând Dumei de Stat nu doar dreptul de a fi de acord, ci și dreptul de a numi un candidat pentru rolul de prim-ministru al Federației Ruse și apoi numirea tuturor vice-premierilor și miniștrilor guvernului federal. Considerând că amendamentele sugerate sunt legate de schimbări semnificative ale sistemului politic, activitatea legislativului, puterile executive și juridice, cred că este necesar să supunem votului cetățenilor întregul pachet de amendamente la constituția Federației ruse”, a declarat Vladimir Putin în cadrul discursului anual despre starea națiunii.

Fără nicio urmă de suspiciune, la câteva ore după discurs, premierul Dmitri Medvedev și-a anunțat public, demisia. „Aceste schimbări vor introduce schimbări substanțiale, inclusiv în ce privește echilibrul puterilor în stat - executivă, legislativă și juridică. În acest context, guvernul în formă sa actuală demisionează”, a punctat fostul prim ministru rus.

În timp ce întreaga națiune a fost surprinsă de această decizie inopinantă, Putin a părut relaxat și calm. „Aș vrea să-ți mulțumesc pentru tot ce ai făcut până acum în munca noastră comună. Desigur, nu au fost numai reușite. Însă, nimic nu merge tot timpul perfect.”

Potrivit stirileprotv.ro, „corespondenții străini de presă vorbesc nu despre o demisie, ci despre o demitere, trecerea lui Dmitri Medvedev pe linie moartă, dar motivele liderului de la Kremlin încă urmează să fie deslușite. Amendamentele constituționale propuse sunt văzute că parte a eforturilor lui Putin de a-și consolida o nouă poziție de putere pentru el însuși, după ce actualul mandat prezidențial - care ar trebui să fie ultimul - se va încheia peste patru ani”.

Prin declarația sa, Vladimir Putin pare să își plănuiască deja viitorul pentru perioada post 2014, când actualul mandat de președinte se va sfârși. Potrivit pincipalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, „indiferent ce ar anunța Putin, acesta caută să rămână lider pe viață”. De aceiași părere este și analistul Konstantin Kalatcev, care consideră că liderul de la Kremlin a lansat o reală dezbatere despre transferul puterii după 2024.

Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, „Vladimir Putin va emite un decret special care va stabili data şi regulile supunerii amendamentelor Constituţiei unui vot, fără să se convoace un referendum”.

Între timp, președintele rus l-a propus în funcția de premier pe actualul director al fiscului de la Moscova, Mihail Mișustin.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page