top of page

Eurodeputații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile europenilor în Marea Britanie dup


După ce toate motivele de îngrijorare ale premierului britanic, Boris Johnson au fost eliminate odată cu victoria înregistrată la alegerile anticipate parlamentare din decembrie, în urma cărora formațiunea sa, Partidul Conservator, a obținut controlul asupra Parlamentului de la Londra, Marea Britanie se pregătește de oficializarea separării de Uniunea Europeană, programată să aibă loc la data de 31 ianuarie. Ocupând majoritatea locurilor din Camera Reprezentanților, Partidul Conservator a dat undă verde Acordului negociat toamna trecută de Boris Johnson și liderii de la Bruxelles.

Conștienți că nu mai există scăpare pentru Brexit, eurodeputații sunt îngrijorați de drepturile cetățenilor UE din Regat. Aceștia analizează situația drepturilor cetățenilor în contextul Brexit și subliniază faptul că aprobarea acordului de retragere va ține cont de experiența dobândită și de garanțiile oferite în ceea ce privește protecția acestor drepturi.

„Într-o rezoluție adoptată miercuri, Parlamentul European (PE) își exprimă îngrijorarea în special cu privire la procesul de solicitare a înregistrării cetățenilor UE pentru noului statut de ședere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme), la absența unui document fizic ca dovadă a dreptului de ședere în Regatul Unit și la accesibilitatea acestuia, printre alte probleme”, informează stirileprotv.ro.

Astfel spus, deputații nu sunt convinși de ideea înființării și independența autorității independente a Marii Britanii prevăzută în acordul de retragere. Documentul semnat de Parlamentul European solicită lansarea de campanii de sensibilizare pentru informarea cetățenilor și îndeamnă guvernele din statele membre ale Uniunii Europene să adopte măsuri consecvente și generoase pentru a oferi securitate juridică cetățenilor Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord care locuiesc pe teritoriul lor.

Această rezoluție a fost adoptată cu 610 voturi pentru, 29 împotrivă și 68 de abțineri, în urma dezbaterii de marți care s-a axat în principal pe viitorul liberei circulații și limitarea impactului asupra vieții cetățenilor europeni și britanici. După ce a fost adoptat de către Parlamentul de la Londra, Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană mai are un singur pas de trecut și anume, pentru a intra în vigoare acesta trebuie să fie aprobat de către Parlamentul European printr-o majoritate simplă a voturilor exprimate. În acest sens, instituția legislativă a UE este gata să supună la vot Acordul de retragere după ce procesul de ratificare este încheiat în Reagtul Unit.

Potrivit stirileprotv.ro, „partea a doua a Acordului de retragere protejează drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit și a celor britanici din țările UE, precum și familiile acestora. Conform prevederilor sale, toate drepturile de securitate socială în conformitate cu legislația UE vor fi menținute, iar drepturile cetățenilor vor fi garantate pe toată durata vieții acestora”.

De altă parte, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în cursul zilei de ieri, la Dublin, că nicio țară nu va fi afectată atât de grav de Brexit precum Irlanda. Această declarație a venit în cadrul unei conferințe de presă cu prim-ministrul Leo Varadkar, în timp ce încercau să dezbată protestele fermierilor împotriva prețului cărnii de vită a blocat traficul rutier la o oră de vârf. Premierul i-a mulțimit șefei Comisiei Europene pentru solidaritatea pe care executivul UE a arătat-o față de Irlanda în tuimpul negocierilor pentru Brexit, care a asigurat faptul că nu va exista o frontieră dură pe insula Irlanda.

În timpul negocierilor condițiilor de retragere a Marii Britanii din Blocul comunitar, frontiera dintre Irlanda de Nord (stat parte al Regatului Unit) și Republica Irlanda (membră a Uniunii Europene) a ridicat numeroase probleme. Discuțiile dintre cele două părți au fost obstrucționate deseori de discuțiile privind modul în care poate fi asigurat faptul că nu vor fi reintroduse controale la frontieră pe insula Irlanda după decenii de coexistență pașnică în UE. „Irlanda va fi cu siguranţă în echipa UE în următoarea fază a negocierii acordului comercial între blocul comunitar şi Marea Britanie, după ieşirea Londrei din UE pe 31 ianuarie. Vreau să o asigur pe preşedinta von der Leyen că Irlanda, în pofida relaţiei noastre unice cu Regatul Unit, va fi cu siguranţă în echipa UE - parte a celor 27 în aceste negocieri - la fel cum cei 27 au fost atât de mult de partea noastră în prima fază a acestor convorbiri (…) Vreau să dau asigurări că Politica Agricolă Comună (PAC) este finanţată adecvat, ceea ce este cu adevărat important pentru fermieri şi comunităţile rurale. Indiferent cu ce probleme ne confruntăm în acest moment în industria noastră a cărnii, va fi mult, mult mai rău dacă crescătorii noştri de vită şi industria noastră a cărnii nu au acces pe piaţa britanică din 2021”, a declarat Varadkar.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page