top of page

Secretarul american al Apărării îl contrazice pe Donald Trump și declară că nu a văzut dovezi concre


Tensiunea care planează asupra Iranului de câteva săptămâni continuă să atragă atenția lumii asupra Teheranului dar și a modului în care cetățenii iranieni gestionează ultimele informații legate de moartea generalului Qasem Soleimani, ucis într-un raid aerian american și de avionul companiei Ukraine International Airlines, prăbușit „dintr-o eroare” chiar de către armata iraniană. După ce Iranul a decis să facă publică informația care îi incriminează pe oamenii săi în legătură cu moartea a 176 de suflete nevinovate aflate la bordul aeronavei Boieng 737-800 cu destinația Kiev, Ucraina, reacțiile autorităților iraniene dar și a liderilor internaționali țin primele pagini ale celor mai citite publicații din lume.

Luați la rost atât pentru catastrofa aeriană pe care a produs-o dar și pentru atacul de răzbunare pe care l-a desfășurat în aceiași dimineață asupra a două baze militare amenicane din Irak, în cursul zilei de ieri, șeful Gardienilor Revoluției, armata ideologică iraniană, a declarat că obiectivul loviturilor de pe 8 ianuarie asupra unor ținte americane nu a fost de „a ucide soldați americani” așa cum se speculează. „Obiectivul nostru nu a fost cu adevărat de a ucide soldaţi duşmani, nu asta era important. Distrugerile materiale (provocate de tirurile cu rachete) au fost doar pentru că voiam să spunem că suntem superiori duşmanului într-o măsură atât de mare încât putem lovi orice lucru ales de noi”, a declarat generalul de divizie Hossein Salami în cadrul unei sesiuni cu uşile închise din Parlamentul iranian, potrivit unui extras video difuzat de televiziunea de stat.

„Pe 8 ianuarie, au fost lansate rachete asupra a două baze utilizate de forţele americane în vestul şi în nordul Irakului, drept represalii la eliminarea generalului Qassem Soleimani, şef al operaţiunilor externe ale Gardienilor Revoluţiei, ucis într-un raid aerian american pe 3 ianuarie, la Bagdad”, informează siteul stirileprotv.ro. Din fericire, loviturile aeriene nu s-au soldat cu victime.

De altă parte, la numai o oră de la atacula supra bazelor militare din Irak, o știre a șocat planeta: un avion cu 176 de pasageri la bord s-a prăbușit la numai câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Teheran, luând toate viețile umane. Inițial s-a speculat că avionul ar fi avut o problemă cu motorul. Ulterior, pe baza unor filmări, se poate vedea că avionul a explodat în aer, semn că ar fi fost lovit de o rachetă. Deși nu existau încă dovezi solide, Statele Unite și Rusia au fost acuzate că ar fi fost în spatele acestui atac. Sâmbătă, totuși, Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean, însă „neintenționat”. Pentru această tragedie fără margini, generalul Amirali Hajizadeh, șeful forțelor aeriene ale Gardienilor Revoluției și-a asumat întreaga responsabilitate. Între timp, Iranul a invitat experți din Canada (țară care avea numeroși cetățeni la bord), SUA (locul unde a fost construit avionul), Ucraina și Franța (statul în care motorul aeronavei a fost construit) să participe la anchetă. „Nu am atins nimic. Nu am deplasat fragmentele avionului, nu am modificat scena (punctului de impact al aparatului la sol), nu am deplasat sistemul de apărare aeriană (aflat la originea rachetei care a doborât avionul) şi nici nu am modificat informaţiile de pe radare, a dat asigurări deputaţilor generalul Salami.

De peste Ocean însă, Secretarul american al Apărării, Mark Esper îl contrazice pe liderul de la Casa Albă, Donald Trump și declară că nu a văzut dovezi concrete din partea oficililor din sectorul informațiilor că Iranul se pregătea să atace patru ambasade americane. Trump a folosit această acuzație pentru a-și explica gestul de a ordona uciderea imediată a generalului Soleimani, fără a aștepta aprobarea Congresului. Esper a spus că este de acord cu Trump că erau probabile noi atacuri împotriva ambasadelor americane, însă a precizat la emisiunea “Face the Nation” de la CBS că remarcile lui Trump pentru Fox News nu s-au bazat pe dovezi specifice legate de un atac împotriva a patru ambasade. „Ceea ce a spus preşedintele a fost că ar putea avea loc noi atacuri împotriva ambasadelor. Am împărtăşit acest punct de vedere. Preşedintele nu s-a referit la o anumită dovadă concretă”, a afirmat şeful Pentagonului.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page