top of page

Statele Unite ale Americii ar fi fost ajutate de informatori de la Bagdad să îl asasineze pe Soleima


„Qassem Soleimani a sosit pe aeroportul din Damasc însoţit de patru militari din cadrul Gardienilor Revoluţiei, la bordul unui vehicul cu geamuri fumurii, care l-a lăsat la scara unui Airbus A320 aparţinând companiei Cham Wings cu destinaţia Bagdad. Nici generalul Qassem Soleimani şi nici militarii care-l escortau nu au fost înregistraţi pe lista pasagerilor”, potrivit unui angajat al companiei aeriene, care a descris pentru agenția fraceză de presă, Reuters, scena plecării acestora din capitala siriană.

În acea zi, influentul comandant al Forței Al-Qods și în același timp, numărul doi în Iran din punct de vedere al autorității și influenței, alesese să nu își folosească avionul privat din cauza unor temeri cu privire la securitatea sa. Cu toate acestea, vizita sa la Bagdad avea să marcheze ultimele clipe ale vieții generalului. Mai multe rachete trase de un avion american fără pilot (de tip dronă) l-au ucis pe Qassem Soleimani în timp ce pleca de pe aeroportul din capitala irakiană cu un convoi de două vehicule blindate. Anchetatorii uciderii lui Soleimani își concentrează acum cercetările asupra modului în care presupușii informatori aflați pe aeoporturile din Damasc și Bagdad au colaborat cu armata americană pentru a o ajuta să îl localizeze pe general. O sursă din domeniul securităţii irakiene a declarat pentru Reuters că anchetatori din cadrul Agenţiei Naţionale irakiene de Securitate dispun de elemente de probă care arată că o „reţea de spioni de pe aeroportul de la Bagdad a fost implicată în divulgarea unor elemente de securitate sensibile cu privire la sosirea lui Soleimani. Între persoanele suspectate de faptul că au furnizat informaţii preţioase Statelor Unite se află doi membri ai serviciilor de securitate al aeroportului irakian şi doi angajaţi ai Cham Wings - unul la aeroportul din Damasc, iar celălalt lucra la bordul avionului. Primul pont despre Soleimani provine de la aeroportul din Damasc. Misiunea celulei de pe aeroportul de la Bagdad era să confirme sosirea ţintei şi detalii despre convoiul ei”, a precizat această sursă.

Contactați de către Reuters pentru a obține o reacție cu privire la aceste informații, oficialii americani au declarat sub protecția anonimatului că „Statele Unite au supravegheat îndeaproape deplasările lui Qassem Soleimani timp de mai multe zile înaintea atacului fatal”. Aceștia au refuzat să spună cum anume l-a localizat exact armata americană pe generalul iranian în acea noapte de joi spre vineri. „mediat după asasinarea lui Soleimani, anchetatori au verificat minuţios apelurile şi mesajele telefonice ale personalului aeroportuar, cu scopul de a stabili cine ar fi putut avertiza Statele Unite cu privire la deplasările puternicului general, au declarat reprezentanţi ai serviciilor irakiene de securitate”, informează stirileprotv.ro. Conform unui agent de securitate ai aeroportului, acesta a fost interogat timp de 24 de ore, fiindu-i confiscat telefonul și punându-i-se „milioane de întrebări”.

Între timp, în Iran, protestatarii care au ieșit în stradă acuzând autoritățile de la Teheran de crimă în cazul prăbușirii aeronavei Boeing 737-800, aparținând companiei aeriene Ukraine International Airlines. După ce armata iraniană a recunoscut sâmbătă că nu americanii și nu rușii, așa cum se speculaseră inițial, au fost autorii din spatele acestei catastrofe, ci însuși Teheranul este vinovat de moartea a 176 de pasageri aflați la bord, mii de cetățeni iranieni au ieșit în stradă, arătându-și solidaritatea cu victimele tragediei. În timp ce smulgeau afișele cu chipul lui Soleimani, forțele de securitate au recurs la gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispera mulțimea. Mai mult, extrem de surprinzător pentru modul radical de politică cu care Iranul a obișnuit planeta până acum, este faptul că în presa de la Teheran se înmulțesc editorialele critice la adresa puterii. Dacă pe internet, oamenii nu au nicio limită atunci când răbufnesc cu furie la ceea ce se întâmplă în Iran, în marile orașe ale țării, în frunte cu Teheranul, oamenii au continuat să pună presiune pe conducerea Republicii Islamice. „Într-o scenă cu un impact formidabil în lumea occidentală, studenţii universității din Teheran au refuzat ieri să păşească pe steagurile american şi israelian, vopsite pe asfalt în curtea instituţiei tocmai pentru a fi zilnic călcate în picioare. În alte imagini, protestatari smulg afişele cu chipul generalului Qasem Soleimani, eliminat recent de americani într-un atac cu dronă. Alţii, în schimb, trec cu maşinile peste imaginea ayatollahului Khamenei”, descrie stirileprotv.ro.

Atât în presa națională cât și în cea internațională se pot vedea filmări realizate de către amatori unde polițiștii iranieni lansează gaze lacrimogene și lovesc cu bastoanele pe protestatari. Pe rețelele de socializare, cetățenii Iranului cer europenilor să nu mai negocieze cu un „regim criminal” făcând referire la Acordul nuclear rămas încă în picioare cu China, Rusia, Franța, Germania și Marea Britanie, în ciuda faptului că Donald Trump a retras Statele Unite ale Americii în luna mai a anului 2018. În plus, internauții imploră presa occidentală să scrie și să relateze despre protestele lor curajoase.

„Lumea întreagă e cu ochii pe voi”, a transmis Trump într-un mesaj pe Twitter, avertizând regimul de la Teheran. Anul trecut, în noiembrie, demonstrațiile împotriva scumpirii benzinei s-au transformat într-o adevărată știre internațională după ce manifestațiile au luat o turnură politică. Protestele din toamna anului trecut au declanșat cea mai sângeroasă reprimare din istoria de 40 de ani a Republicii Islamice. Conform unor date neoficiale, sute de oameni au fost uciși de forțele de securitate.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page