top of page

Furie fără margini după ce Iranul a recunoscut că a ucis „neintenționat” 176 de oameni aflați la bor


O clipă de coșmar a fost momentul în care planeta a aflat printr-un comunicat de presă, transmis de armata Iranului și difuzat de televiziunea de stat iraniană, că nu americanii, rușii sau motorul aeronavei Ukraine International Airlines care s-a prăbușit miercuri dimineața imediat după decolarea din Teheran, au fost motivul uciderii a 176 de persoane aflate la bord. Înștiințat vineri de faptul că însăși o rachetă lansată de Iran a provocat această catastrofă fără margini, președintele iranian a decis imediat publicarea informației. Prima mărturisire fusese formulată de forțele armate iraniene, care au vorbit despre o „eroare umană”, explicând că aparatul de zbor a fost luat drept „un avion ostil”. „Responsabilul pentru această eroare va fi adus imediat în fața justiției”, a precizat Statul Major iranian. Potrivit comunicatului armatei iraniene, „avionul ucrainean zburase deasupra unui sit militar sensibil aparținând Gardienilor Revoluției și a fost doborât din cauza unei erori umane”.

În ciuda faptului că existau mai multe speculații cu privire la motivul prăbușirii, realitatea arată că nici americanii și nici rușii, ambele tabere învinovățite, nu au fost autorii acestei tragedii criminale. Mai mult, încă de la lansarea investigației asupra rămășițelor găsite după explozia aeronavei, Iranul a negat categoric ipoteza potrivit căreia Boeing-ul 737 ar fi fost lovit de o rachetă. Cu toate acestea însă, postul american de televiziune CNN a intrat în posesia unei înregistrări în care se vede cum avionul de pasageri se prăbușește într-o mare de flăcări pe un teren, imediat după decolarea de pe aeroportul din Teheran. Autenticitatea filmării a fost confirmată de Autoritatea Aviatică Civilă din Iran. În tragedia aeriană și-au pierdut viața mai multe naționalități printre care zeci iranieni, ucrainieni și canadieni.

Conform unui expert în aviație, sistemul de rachete TOR folosit de armata iraniană ar fi putut lovi aeronava ucraineană. „O astfel de rachetă este trasă în direcţia avionului şi, de obicei, explodează la o anumită distanţă, între 10 şi 15 metri (de ţintă). Nu este nevoie ca racheta să lovească avionul pentru a-l doborî. Poate rata ţinta şi exploda oriunde, aproape de coadă sau de botul avionului, deasupra sau sub avion”, a explicat Vadim Lukashevich, expert în aviaţie. „Tipul de rachetă din dotarea armatei iraniene nu este la fel de puternic precum cel considerat responsabil de doborârea unui avion în Ucraina în iulie 2005”, informează siteul stirileprotv.ro.

Între timp, experții ucraineni trimiși la locul dezastrului din Iran au analizat nu mai puțin de 7 variante privind doborârea avionului de pasageri. „Aş dori să subliniez că sunt şapte posibile cauze (ale prăbuşirii avionului ucrainean) care sunt anchetate, dar jurnaliştii continuă să acorde atenţie doar uneia dintre acestea. Cei 45 de anchetatori ai noştri lucrează în prezent în Teheran şi, în funcţie de informaţiile furnizate, vom proceda la stabilirea cauzei catastrofei”, a transmis Oleksiy Danilov, Consiliul de Securitate al Ucrainei. Specialiștii au primit din partea autoritătilor de la Teheran acces la cutiile negre ale aeronavei, urmând să analizeze conversațiile dintre piloți și turnul de control. De altă parte, soția unuia dintre piloți își amintește ultima discuție avută cu bărbatul. Kateryna Gaponenko, văduva pilotului: „Sigur că am avut unele îngrijorări. Am avut multe îngrijorări. I-am cerut să nu zboare. I-am spus: ‘Nu zbura.’ Dar el mi-a replicat şi a spus: ‘Cine va pilota avionul dacă nu o voi face eu? Sunt în program, aşa că trebuie să zbor.’ Dar i-am cerut să rămână.”

La numai câteva ore după ce televiziunea de stat iraniană a dat publicității comunicatul de presă al armatei, lumea a ieșit în stradă, în semn de omagiu față de cele 176 de victime, transformând noaptea de sâmbătă, într-una cu proteste și violențe la Teheran. Potrivit CNN, protestatarii au cerut demisia liderului suprem, scandând inclusiv „Moarte dictatorului”. Mai mult, unii dintre manifestanți au rupt fotografii cu Qassem Soleimani, ucis recent de americani într-un atac cu dronă. De peste Ocean, președintele Statelor Unite ale Americii, suspectat inițial că ar fi în spatele acestei tragedii, a avertizat regimul iranian pe Twitter: „Nu poate fi un alt masacru al manifestanţilor paşnici şi nici întreruperea internetului. Lumea priveşte”.

Tot sâmbătă seara, ambasadorul Marii Britanii la Teheran a fost reținut pentru scurt timp, fără a fi oferită o explicație clară pentru această măsură.

Responsabilii militari de la Teheran țîn să sublinieze că nu a fost un act intenționat și chiar pasează vina asupra a ceea ce ministrul de externe Mohammad Zarif numește “criză provocată de acțiunile nechibzuite ale Statelor Unite”. În plus, regimul de la Teheran a identificat rapid și un ”țap ispășitor”. „Când am înțeles ce făcusem, mi-am dorit moartea. Nu am nicio scuză, accept întreaga responsabilitate pentru acest incident și mă voi supune pedepsei pe care o vor decide superiorii mei”, a declarat General Amir Ali Hajizadeh.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că așteaptă o investigaţie completă, admiterea vinovăției și despăgubiri din partea Iranului. La rândul lui, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a cerut stabilirea exactă a responsabilităţilor. „138 din cei 176 de victime aveau legătură cu Canada. 63 erau cetățeni, alți 75 erau viitori cetățeni ai Canadei”, a transmis Payman Parseyan, membru al comunității iraniano-canadiene.

Protestele la adresa armatei iraniene și a autorităților de la Teheran nu au fost susținute doar în stradă ci și pe rețelele de socializare, unde cetățenii au ales să își arate revolta față de ascunderea inițială a adevărului. „Este o tragedie naţională. Modul în care a fost gestionată şi a fost anunţată de autorităţi a fost încă şi mai tragic’, a declarat Ali Ansari, un cleric moderat. „Au fost atât de grijulii să nu omoare niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar de ce nu au închis aeroportul? Aceasta arată cât de mult îi pasă acestui regim de iranieni”, a spus Mira Sedaghati prin telefon din Teheran. „Neintenţionat? Ce înseamnă asta? Au ascuns această imensă ştire tragică zile întregi pentru a-l jeli pe Soleimani. Ruşine”, a scris Reza Ghadyani din Tabriz. „V-aţi răzbunat pe iranien”, a reacţionat utilizatorul Ahmad Batebi pe Twitter la declaraţia preşedintelui Hassan Rouhani conform căreia „Republica Islamică regretă profund această eroare dezastruoasă”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page