top of page

Cresc numărul speculațiilor cu privire la motivul prăbușirii avionului Boeing 737-800 în Iran

Tragedia aviatică petrecută ieri dimineață, în apropierea Teheranului, a lăsat în urma sa pe cât de multă durere, pe atât de multe porți deschise pentru crearea suspiciunilor și a unor serii de vehiculații criminale cu privire la relația tensionată dintre Iran și Statele Unite ale Americii. Avertizând deja SUA cu privire la uciderea generalului iranian Qasem Soleimani în urma unui raid aerian american, Teheranul s-a pregătit ieri de dimineață să bombardeze două baze militare din Irak, unde se aflau soldați americani. La puțin timp însă, gustul victoriei asupra răzbunării, a fost umbrit de o veste care a lăsat întreaga planetă amuțită: un avion Boeing 737, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit în apropierea Teheranului la scurt timp de la decolare. Potrivit echipelor de salvare, toți pasagerii și membrii ai echipajului au murit.

Conform primelor declarații, avionul s-a prăbușit din cauza unor probleme la motor, autoritățile iraniene dar și președintele Ucrainei, Volodomir Zelenksi eliminând ipoteza unui atac terorist. Totuși, potrivit mai multor speculații, cu fiecare oră care trece de la accident, adevărul poate fi altul; mai ales că, echipele iraniene de salvare refuză să predea cutia neagră găsită la fața locului, companiei Boeing pentru investigații. „Autoritățile iraniene vor forma o comisie de investigație”, a transmis fostul șef al Aviației Civile din Românie, generalul Sorin Stoicescu.

Printre cei 176 de morți care au pierit în urma prăbușirii aeronavei, s-au aflat familii întregi, copii și tineri căsătoriți. Conform unei liste oferite la scurt timp de la accident însuși de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, cei care au murit sunt 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucrainieni (inclusiv 9 membri ai echipajului), 10 suedezi, 4 afgani, 3 gemani și 3 britanici. Daily Mail relatează că printre victime se află un cuplu suedez căsătorit, Raheleh și Mikael Lindberg, în vârstă de 37 de ani, respectiv 40 de ani, care au murit împreună cu cei doi copii, Erik de 9 ani și Emil de 7 ani. O altă familie care și-a pierdut viața în urma exploziei avionului era din Canada, Pedran Mousavi de 47 de ani și soția lui, Mojan Deneshmand, în vârstă de 43 de ani. Cei doi și-au găsit sfârșitul alături de fiicele lor, Daria, de 14 ani și Darina de 10 ani. Soții erau angajați ai Universității Alberta din Canada. Un număr total de 15 copii și-au pierdut în total viața în urma prăbușirii, cel mai mic fiind născut în 2018.

Vicepreședintele companiei aeriene Ukrainian International Airlines este de părere că „o eroare” este cel mai puțin probabil motiv pentru care a avut loc accidentul, având în vedere experiența vastă a echipajului. „Aeroportul din Teheran este orice, dar nu simplu. Așadar, timp de mai mulți ani UIA (Ukrainian International Airlines) a folosit acest aeroport pentru a efectua antrenamente cu aeronavele Boeing 737m cu scopul de a analiza competența și abilitățile piloților de a reacționa în situații de urgență. Potrivit datelor noastre, aeronava a urcat la altituinea de 2.400 de metri. Având în vedere experiența echipajului, probabilitatea unei erori este minimă. Nici măcar nu luăm în considerare un astfel de scenariu (...) Aeronava Boeing 737-800 NG era fabricată în 2016 și trimisă direct la companie de către producător”, a afirmat vicepreședintele.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „prăbușirea avionului se află sub investigație de către Serviciile de Informații ale SUA, potrivit unui oficial america, în timp ce suspiciunile privind cauza prăbușirii continuă să crească”. Faptul că aeronava a urcat la altitudinea de 2,400 de metri înainte ca informațiile zborului să dispară complet de pe radar indică că ceva este „neobișnuit” și potrivit fostului șef al Administrației Federale pentru Aviație din SUA (FAA), acest incident „catastrofal” nu este o defecțiune la motor, deoarece un avion ar trebui să își poată continua zborul chiar dacă un motor cedează, fapt care oferă piloților timp să comunice și să recupereze controlul asupra aeronavei.

O altă suspiciune cu privire la tragedia de ieri dimineață face referire la faptul că aeronava ar fi luat foc înainte de contactul cu solul. Potrivit unui raport inițial al anchetatorilor, citându-i pe martorii aflați la sol și pe cei dintr-o aeronavă care zbura la mare altitudine, spunând că avionul era în flăcări în timp ce se afla în aer. „Avionul Boeing, construit în urmă cu trei ani și care a avut ultima revizie pe 6 ianuarie a întâmpinat o problemă tehnică la scurt timp după decolare încercând să se îndrepte către un aeroport din apropiere înainte de a se prăbuși. Echipajul de la bordul avionului ucrainean nu a cerut ajutorul prin radio, însă a încercat să se întoarcî pe aeroport cu puțin timp înainte de a se prăbuși”, relatează The Guardian.

Această problemă tehnică nu a fost specificată în raport. Totuși, potrivit unei surse canadiene de securitate, există dovezi că unul dintre motoarele avionului era supraîncălzit, fapt care elimină ipoteza unui atac terorist. În același spirit se prezintă și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski care a cerut oamenilor să se abțină de la manipulare, speculații, teorii ale conspirației și evaluări pripite cu privire la accidentul din Iran. În plus, liderul de la Kiev a decretat ziua de 9 ianuarie ca fiind zi de doliu național și a asigurat că va purta o convorbire telefonică cu președintele iranian pentru a intensifica cooperarea care va ajuta la stabilirea cauzelor accidentului.

Apelul acestora însă pare să fie ignorat, iar speculațiile cu privire la un atac se înmulțesc. De data aceasta, Secretarul Consiliului Național de Securitate, Oleksiy Danylov a informat că anchetatorii ucrainieni vor să caute posibile resturi ale unei rachete rusești la locull prăbușirii avionului. Conform acestuia, Ucraina ia în considerare mai multe posibile cauze ale prăbușirii, inclusiv un atac cu rachete, coliziune, explozie a motorului sau terorism.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page