top of page

Din ce în ce mai multe persoane părăsesc Londra pentru Birmingham


Suntem obişnuiţi să economisim câştigurile noastre pentru a călători, căci este la modă iar oamenilor le place foarte mult să fie în tendinţe (oricare ar fi acestea). Ascultăm la cei din jurul nostru şi decidem să vizităm ceea ce se preconizează a fi destinaţia "anului". Alegem de regulă capitalele căci par a ne insufla un fel de regulă nescrisă: capitala unei ţări este oraşul care o reprezintă. Fals şi adevărat în acelaşi timp. Capitala este aleasă pe mai multe criterii şi desigur, avem exemple multe cu ţări ale căror al doilea cel mai important oraş, reprezintă o atracţie mult mai considerabilă decât capitala însăşi (exemplul Madrid – Barcelona, Spania). Din păcate, cei care au o singură şansă pentru a înţelege cum funcţionează un adevărat loc, merg pe mâna capitalei, însă planeta trebuie să înţeleagă că în cadrul aceleiaşi ţări, 3 sau patru oraşe vorbesc total diferit despre cultura, oamenii, gândirea şi obiceiurile locului. O fi Londra o capitală cosmopolită, dar Birmingham este cu desăvârşire un oraş pe care nu toţi îndrăznesc să îl viziteze. De ce? Pentru că în Birmingham ajung doar cei care nu sunt influenţaţi de tendinţe. Citesc, îşi doresc şi fac ei înşişi o hartă a impresiilor despre ţara vizitată. Nimeni nu ajunge întâmplător în Birmingham.

Dacă ştim că cele mai "faimoase" simboluri ale Marii Britanii le găsim aglomerate pe suprafaţa oraşului Londra, puţini sunt cei care cunosc de exemplu, că în Birmingham, al doilea cel mai mare oraş ca mărime din Regatul Unit (peste 1 milion de locuitori. Oraşul din nord, Manchester pretinde că el ar fi al doilea imediat după Londra însă statisticile au dat dreptate administraţiei Birmingham) sunt doar 57,9% britanici (cunoscuţi ca white British), 24%,4 asiatici de sud, 8,9% negrii, 4,4% rase mixte şi peste 1% chinezi. Cine s-ar fi aşteptat ca aproape jumătate din populaţia acestui oraş să fie cel mai bine înţeleasă şi adorată de străini, mai mult decât de britanici în sine? Poate nu degeaba Birmingham nu este cunoscut ca fiind un oraş de "fiţă" ci mai degrabă unul dintre cele mai mari centre industraiale din întreaga lume. Cu un accent aparte, aici s-au născut celebrele: fierăria Angliei, ciocolata Cadbury, Jaguarul, Austin Martin, Ozzy Osborne, satirul postului HBO John Oliver şi echipa Ligii I – Aston Villa. Cu toate acestea, pentru vizitatori pare absolut surprinzător deoarece aceştia nu sunt întâmpinaţi de fabrici şi hale uriaşe de fier beton ci de cei mai mulţi copaci şi spaţii deschise decât oricare alt oraş din Europa.

Deşi o proporţie extrem de mare a oraşului a fost distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial, locul a fost reconstruit iar azi, Birmingham face obiectivul unei privelişti susţinute de nume grele precum HP Sauce, Tonz Hancock, Spitfire, Black Sabbath şi maşinile Mini, nopţi extrem de animate şi cea mai bună zonă de cumpărături din afara capitalei. Cu un stil victorian, clădiri istorice, forfotă şi modern, oraşul concurenţă al Londrei adăposteşte un număr mare de universităţi (inclusiv, Universitatea Birmingham, clasată pe locul 148 în top cele mai bune universităţi din lume) cafenele şi restaurante. Un loc 100% britanic în care toată lumea adoră să citească (Birmingham deţine cea mai mare bibliotecă internaţională din Europa) şi inspiră cărţile de limba engleză studiate pe teritoriul continentului nostru (lecţiile despre vizitele la fabrica de ciocolată sunt inspirate din povestea reală a fabricii de ciocolată Cadbury World, unde peste jumătate de milion de turişti îi calc anual pragul). Dacă Primăria, Consiliul local, Muzeul Oraşului, galeria de Artă cu colecţii pre-Raphaelite, Biserica Sf. Martin, Catedrala Sf. Philip şi catedrala catolică Sf. Chad sunt cele mai vizitate atracţii ale Birmingham-ului, Victoria Square, Moscheea Centrală, Acvariul şi Festivalul de Film Flatpack sunt obiectivele celor care nu au rămas doar la Londra pentru că au înţeles că o ţară nu se susţine în totalitate de o emblemă, iar cel de-al doilea cel mai mare oraş al Marii Britanii este primul stâlp care-i susţine frumuseţea capitalei.

Dacă Londra are menirea de a reprezenta exteriorul unei vieţi în stil libertin, Birmingham este primul oraş care vorbeşte fără nicio "intervenţie" exterioară, de ce Regatul are o regină şi nu un preşedinte. Acceptând diferite culturi ca fiind parte din ceea ce îl construieşte (şi nu o piramidă a imigranţilor care destramă istoria Regatului), acesta este fără dar şi poate, simbolul a tot ceea ce ştiu oamenii despre Marea Britanie, fără să o fi vizitat-o vreodată.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page