top of page

Planeta stă cu ochii pe Orientul Mijlociu după ce iranienii au promis să răzbune moartea generalului


Dacă până acum omenirea se obișnuise cu replici dure și amenințări verbale între americani și iranieni, weekendul trecut, un eveniment grav a schimbat radical cursul tensiunii dintre cele două tabere. După ce a anunțat anul trecut că va retrage Statele Unite ale Americii din Acordul nuclear semnat cu Iranul și celelalte cinci puteri mondiale (Rusia, China, Germania, Franța și Marea Britanie), președintele american, Donald Trump a dat startul unei campanii de denigrare și discreditare a Teheranului, părându-l să pară unul dintre statele inamice ale lumii. Acuzând Iranul ca produce arme nucleare și că ar alimenta rețelele teroriste din Orientul Mijlociu, liderul de la Casa Albă a reușit în mai puțin de 12 luni să convingă foarte multe țări că Iranul ar planifica strategii malefice care ar pune în pericol securitatea mondială. Cu toate că au respins de fiecare dată aceste amenințări, avertizând asupra manipulării uriașe pe care o desfășoară SUA cu toate statele deținătoare de petrol, autoritățile de la Teheran nu au crezut niciodată că situația se va ajunge până într-un punct în care Trump ar ordona moartea al doilea celui mai important om în stat. Mai mult, pentru că nu există nicio dovadă de incriminare, iranienii îl acuză pe Trump de asasinat și cer dreptatea la ONU.

Generalul Qassem Soleimani a fost ucis în apropierea aeroportului din Baghdad, la puţin timp după ce a aterizat. Câteva rachete lansate de o dronă americană au distrus coloana de autovehicule în care era comandantul iranian.

Între timp, milioane de cetățeni iranieni au ieșit în stradă ca să plângă trupul neînsuflețit al fostului general Qassem Soleimani. Printre vocile suferinde se aud promisiuni de răzbunare și avertizarea asupra unui război fatal. Generalul iranian ucis la ordinul lui Trump era liderul Forțelor Quds, o unitate de elită specializată în operațiuni în afara granițelor iraniene. Potrivit postului american de televiziune, CNN, „Qassem Soleimani era omul acuzat de Statele Unite că a plănuit atacuri împotriva ambasadei americane de la Bagdad. Și, de asemenea, era acuzat că s-ar fi aflat în spatele unor acțiuni violente împotriva intereselor americane și ale aliaților din Orientul Mijlociu”. Cu toate acestea, la Washington, analiștii și politicienii democrați susțin că președintele american ar fi trebuit să ceară acordul Congresului înainte să ordone uciderea liderului militar iranian, lăsând să se înțeleagă că aceștia consideră actul lui Trump ca fiind unul criminal.

Fiind consideral al doilea în ierarhia puterii de la Teheran, după ayatolahul Khamenei, generalul Soleimani era văzut ca un erou național. Tocmai pentru aceasta. În marile orașe iraniene dar și în alte țări cu populație șiită, sute de mii de oameni au ieșit pe străzi ca să îi aducă un omagiu. Potrivit unui cetățean iranian intervievat de presa locală, Qassem „nu era doar un luptător și un comandant. „Era speranța celor asupriți în toată lumea”.

Curios sau nu, au fost vremuri când americanii și generalul iranian s-au aflat de aceeași parte a baricadei, în războul contra Statului Islamic. „Era un om cu mare influență, a cărui dispariție lasă un gol imens în aparatul iranian de securitate și aduce mai mult haos în Orientul Mijlociu. Pentru că, cinstit, oamenii nu știu ce va urma”, a precizat CNN.

La câteva ore de la atacul petrecut la finalul săptămânii trecute, liderul suprem iranian a vizitat familia generalului Soleimani și a promis că „o răzbunare cruntă îi așteaptă pe criminali”. În același context, ministrul de externe iranian a declarat că americanii au făcut o greșeală uriașă. „Republica Islamică are dreptul legal de a răspunde oricând și în orice fel va considera potrivit”, a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe iranian.

În tabăra cealaltă, Donald Trump s-a disculpat: „am luat măsuri pentru a opri un război. Nu am acţionat ca să începem unul. Soleimani plănuia atacuri iminente şi sinistre asupra militarilor şi diplomaţilor americani, dar l-am prins asupra faptului şi l-am lichidat.” Vineri, după atac, președintele american a afirmat și că nu dorește o schimbare de regim la Teheran după eliminarea generalului iranian Soleimani pe care l-a descris ca „teroristul numărul unu din lume”. Acuzându-l că pregătea atacuri iminente contra diplomaților și militarilor americani, Trump a completat: „Soleimani a făcut din moartea oamenilor nevinovaţi o pasiune respingătoare. Vă vom găsi. Vă vom elimina. Îi apărăm întotdeauna pe diplomaţii, soldaţii noştri, pe toţi americanii şi pe aliaţii noştri. Am un respect profund pentru poporul iranian. Nu căutăm o schimbare de regim”.

În același context, Secretarul de stat american, Mike Pompeo a dat asigurări că Statele Unite vor „dezescaladarea” tensiunilor după moartea generalului iranian. El a dat asigurări că Soleimani pregătea în regiune o acțiune de anvergură care amenința viața a sute de americani. „Ştiam că este iminent. Am luat decizia pe baza unor evaluări ale serviciilor noastre de informaţii”, a insistat el.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page