top of page

De ce ar alege străinii să viziteze România?


Articole despre România s-au mai scris și privită din noi și noi perspective, țara noastră pare că posedă un izvor de resurse nesecat. Dacă lucrurile mari le știm deja, încercăm pe cât putem să aducem în atenția dvs. detaliile despre care poate doar un român nativ știe. Și atunci, în cazul deciziei de a vizita adevărata României, străinii ar trebui în primul rând să caute să aibă în preajma lor un prieten localnic căci altfel vor sta lucrurile în circumstanțele acestea.

Dacă cei mai mulți dintre cei care își propun să viziteze țara noastră știu despre Dracula și caută ca în castelul de la Bran să găsească un castel autentic care a fost cândva al unui vampir, de cele mai multe ori, aceștia ajung să cunoască adevărata poveste a locului și a istoriei după ce află că Dracula „dă mai bine” pe ecran ca și mit decât ceea ce într-adevăr au reușit ei să înțeleagă de la fața locului. Al doilea lucru important despre care turiștii se documentează și își propun să nu ne părăsească țara până nu îl săvârșesc, este vizitarea a doua celei mai mari clădiri administrative din lume (după Pentagon): Palatul Parlamentului, sau așa numita Casa Poporului. Dezamagirea instalată la final ar putea fi oricând evitată dacă turiștii ar avea norocul de a deține un prieten localnic care i-ar fi putut pune în temă despre faptul că în niciun tur al Palatului, acesta nu poate fi vizitat integral (în fapt, pentru o vizită completă, o zi întreagă nu ar ajunge).

Considerată o țară luată la pachet cu toate celelalte țări est europene (Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria) România suferă deja de dezapreciere și subestimare, căci i se maschează adevăratele frumuseți prin faptul că „ceea ce pare Moldova, este și ea” în ochii celor de departe. Pentru a face puțină lumină, amintim în cele ce urmează câteva dintre elementele cheie unice pe care țara noastră le posedă diferit față de vecinii săi și anume: România are o populație de puțin peste 19 milioane de locuitori; aici se vorbește limba română, una dintre cele 5 limbi latine existente pe pământ (celelalte sunt italiana, franceza, spaniola și portugheza). Țara noastră deține toate formele de relief: munții Carpați, dealuri, câmpii și Marea Neagră. Vârful celui mai mare munte din țară însumează un număr de 2544 de m (Muntele Moldoveanu). Este traversată de către fluviul Dunărea, care se revarsă în cea mai tânără bucată de pământ al continentului: Delta Dunării. Aceasta deține la ora actuală peste 5.500 de specii de faună și floră fiind astfel a treia cea mai mare biodiversitate din lume. Țara noastră este gazda a peste o treime din resursele minerale și termale ale Europei, având cea mai largă mină de sare de pe continent și o rezervație unică de vulcani noroioși. În aceași manieră, România este gazda a șapte patrimonii UNESCO și a unicului cimitir vesel din lume (cu peste 800 de pietre funerare colorate și inscripționate haios).

Țara noastră are peste 190 de castele și palate (dintre care cele mai cunoscute sunt Palatul Peleș - fosta reședință a regelului României, situat în Sinaia și castelul Bran – datorat legăturii sale cu povestea vampirului Dracula). Potrivit revistei de specialitate Top Gear, în 2009 Jeremy Clarkson a declarat că România deține cel mai bun drum pentru șofat din lume: Transfăgărășanul. Și capitala noastră are un Arc de Triumf, al nostru fiind doar cu 23 de m mai mic decât cel al parizienilor. Din România provine prima gimnastă a lumii care a luat un set complet de 10 la o Olimpiadă și desigur, ceea ce puțini turiști cunosc este faptul că țara noastră a servit întregii planete cu 6 inventatori (Petrache Poenaru a inventat stiloul, Anastase Dragomir a a creat scaunul catapultor, Ion Cantacuzino a inventat vaccinul antiholeric și tratamente pentru tuberculoză – fapt pentru care Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie din București îi poartă numele, Traian Vuia a fost primul om din istorie care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul devenind astfel cel care a inventat primul avion, Nicolae Păulescu a inventat insulina iar Henri Coandă a dat naștere primului avion cu reacție).

Aparte de aceste date de care turiștii vor fi conștienți întru cu totul numai dacă citesc acest articol, există și anumite metode de cunoaștere și înțelegere a României pe care aceștia le pot experimenta pentru a avea un sejur complet și anume: gustarea bucatelor tradiționale românești (mici, sarmale, fasole scăzută cu ciolan, ciorbă de perișoare, cozonac, țuica etc.), plimbarea cu hidrobicicleta în parcul Cișmigiu, urmărirea unui spectacol de teatru (România are o serie de actori consacrați, foarte buni care pot pune în scenă spectacole reprezentând viața românilor din timpul regimului comunist), spectacol de operă sau balet; vizitarea muzeului țăranului sau Antipa. Pentru cei care își doresc o viață de noapte agitată, Lipscanul (cunoscut ca centrul vechi) pune la dispoziție o stradă neliniară cu baruri și cluburi. Însă ce-i drept, pentru o experiență 100% autentic românească, Jurnalul european sfătuiește turiștii să aibă cel puțin un prieten român care să „îl treacă” prin toate cercurile de cunoaștere.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page