top of page

Început de nou deceniu: zilele par mai scurte iar oamenii aleargă contra-timp


O vorbă celebră umblă pe la cursurile de time management în marile universități din lume: „a nu planifica înseamnă a-ți planifica eșecul”. Cât de important este să îți vizualizezi orele unei zile fără a te uita la ceas? Jurnalul european îți explică de ce este important să-ți organizezi timpul.

Oamenii au devenit atât de aglomerați încât nu mai au timp să reflecte asupra problemelor lor astfel că, plătesc un psiholog sau consilier pentru a le rezolva. Nu mai au timp să gătească și dau fuga la fast food-urile prezente aproape în fiecare cartier, comandând „ceva repede la pachet”. Nu mai au timp să treacă pe la biserică și se spovedesc online. Nu mai merg la cinema ci roagă un prieten să le povestească filmul; nu mai au răbdare să ajungă la doctor și consultă clinica Google. Nu se mai îndrăgostesc romantic ci fulgerător și productiv. Oamenii nu mai au timp să se întâlnească și fac dragoste online. Nici timp pentru a încheia divorțul, alegând varianta cea mai rapidă: notarul. Oamenii nu mai citesc cărți, le ascultă. Nu petrec ore jubilând prin magazine ci cumpără cu un click întreaga garderobă. Nu mai călătorim cu mașina, luăm avionul. Nu ne mai relaxăm lângă familie, ci lucrăm la laptop de pe plajă. Nu ne mai distrăm în cluburi ci avem grijă să simțim distracția înainte de a pleca de acasă. Nu ne mai căsătorim cu tradiții că oamenii trebuie să ajungă la salon. Nu ne mai emoționează nimic că vorba aceea „și mâine este o zi și mâine iat-o că deja a venit peste mine”.

Și eu sunt acel om. Voi sunteți de asemenea, și cei din jurul vostru, fie că recunosc sau nu, fac și ei parte din această categorie. Obișnuim să spunem că timpul înseamnă bani iar în România deși toată lumea se agită sub presiunea timpului, descoperim tot mai multe cazuri de plângeri ale unei sărăcii veșnice și dureroase. V-ați întrebat vreodată de ce timpul nu înseamnă bani pentru toată lumea? Simplu: banii sunt rezultatul unui timp corect planificat.

Din fericire fiecare zi are aproximativ 24 de ore. Mai mult, împărțim aceași măsură de timp cu confrații noștri, cu vecinii țării noastre, cu întreaga planetă. Și atunci, de ce unii reușesc și alții nu? Pentru că ceasul este busola după care îți ghidezi programul de activități. Nu există situații care să determine eșec atunci când scoți o foaie de hârtie și îți planifici obiectivele de a doua zi. Fiecare zi trebuie încheiată cu un obiectiv indiferent că acela constă în a duce animalul de companie la veterinar, a ridica sacoul de la curățătorie, a o vizita pe mama, a-i scrie un e-mail fostei colege aflată acum în prenatal, a citi o carte sau a a-ți acorda momentul de relaxare după o zi de lucru. Orice acțiune care are scopul de a te ajuta să petreci viața este un obiectiv. În funcție de job, vârstă, interese, locație etc., oamenii prevăd diverse obiective pentru ei (cei care nu au niciun obiectiv pentru a doua zi sunt cei pe care ceilalți îi compătimesc pentru teribila stare de plictiseală). O listă de obiective necesită de la sine o perioadă a zilei când trebuie îndeplinită. Vei ști așadar când ești liber, când poți trece pe la prieteni pentru că erai prin zonă sau când ai timp de odihnă. Vei știi că nu mai trebuie să fugi pentru că ai deja întreaga listă de sarcini în minte și ai calculat cât timp ai nevoie pentru fiecare în parte. Din păcate societatea românească are un număr prea mare de oameni care nu planifică. Unii pentru că nu au ce (nu prevăd niciun obiectiv în rutina lor), alții pentru că nu au timp să planifice.

Cercetările de specialitate susțin faptul că oamenii nu au nevoie de bani ca să își permită stabilirea unor obiective. Ele se nasc din dorința de a perfecționa o stare, o existență, un stil de viață. Obiective pentru a doua zi, au și copiii. Este practic imposibil ca un adult să nu găsească treburi de rezolvat pentru a doua zi. Chiar și cele pe care le repeți zilnic trebuie trebuie trecute. Poate așa vei înțelege de ce până acum repetând același proces, în unele zile reușeai să îl duci la bun sfârșit, alteori întârziai. Când ești prea ocupat ca să își organizezi timpul, înseamnă că situația ta a scăpat de sub control. În afaceri, expresia timpul costă bani s-a născut datorită existenței unei fișe de lucru cu activități; practic, lista ta de seară. Fiecare angajat are o sarcină care la rândul ei, are un timp necesar pentru îndeplinire. Fiecare rezultat conduce compania către succesul scontat, de regulă, profitul. Toate funcționează precum un liant tocmai datorită time managementului.

Oamenii vor să își plieze viața după expresii de business dar nu preiau și sensul lor. Aceștia se grăbesc teribil de parcă ar fi fugăriți de cineva, îndreptându-se spre aceași seară care îi găsește epuizați, mai singuri și la fel de îngrijorați de problemele financiare ca și serile trecute. Jurnalul european nu propune anularea unor sarcini pentru a câștiga timp. Nu recomandă nici treaba de mântuială numai pentru a se încheia mai repede ziua. Atestă incurabil importanța unei liste în care să își treci activitățile de a doua zi (așa nu vei omite sarcini a căror neîndeplinire trebuie să o înfrumusețezi cu scuze) și să îți vizualizezi în timpi matematici cât vei fi ocupat și cât ai timp să te bucuri de zi. Metoda calendarului te va disciplina, îți va organiza orice haos, îți va întâmpina cu calm crizele apărute din neant, te va împărți între toate obiectivele, îți va oferi la sfârșitul zilei satisfacția unui pas mai aproape de marile realizări și categoric, îți va da timp să fii tu cel care trăiește viața pentru care ai fost născut.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page