top of page

În ciuda Brexitului, pașaportul britanic rămâne la mare căutare


Conceput ca un document care să servească identificării și a dreptului de circulație, pașaportul a ajuns să fie astăzi văzut ca și un act de identitate (de cele mai multe ori, atunci când avem ceva de rezolvat, ghișeele acceptă și pașaportul în cazul în care nu deținem pentru moment carte de identitate). Însă „cărticica” maronie cu multe foi nu este doar un supliment/rezervă a buletinelor noastre, acesta devenind o etichetă a cine suntem cu adevărat și cum trebuie să fim tratați. Pledând pentru valoarea pașaportului de a-ți deservi pentru o liberă trecere, apreciere identificată cu statul căruia îi aparții și multe alte avantaje, străinii care s-au stabilit în Marea Britanie și au reușit să obțină mult râvnitul pașaport ne învață care sunt pașii pentru a fi posesorul acestei „insigne” care vine la pachet cu respectul tuturor.

Dacă vi se întâmplă că v-ați trezit să citiți o întreagă poveste înainte de a afla care sunt pașii care trebuie îndepliniți pentru a obține pașaportul britanic, ei bine să nu vă enervați anticipat, căci exact ca și în cazul României (și a altor state) cererea oținerii pașaportului se realizează numai după ce poți demonstra că ești cetățean cu drepturi depline ale statului căruia soliciți eliberarea acestui document. Cunoscută ca fiind una dintre primele 3 cele mai dezvoltate și stabile țări ale Uniunii Europene, a fi cetățean britanic înseamnă a reprezenta Marea Britanie nu doar în ochii celorlalți ci inclusiv și în mentalitatea lor; căci bariera a trecut la stadiul în care pașaportul britanic este dreptul tău de a fi tratat ca un cetățean extrem de valoros al Europei. Deși locuiesc de foarte mulți ani în Regat, puțini străini au „îndrăzneala” de a trece pe lista obiectivelor, solicitarea dreptului lor de a circula internațional sub protecția statului care i-a adoptat precum niște fii legitimi. Pe de altă parte, cei care au urmat acest proces și abia l-au dus până la jumătate (împiedicându-se de fiecare dată de interviul față-n față cu cei de la Home Office) au ales să renunțe prea ușor.

Astăzi, trebuie menționat, că puțini străini care locuiesc pe teritoriul Marii Britanii cer dreptul pentru cetățenie și astfel, mai puțini se gândesc și la obținerea pașaportului britanic. În cazul românilor, aceștia de multe ori lucreză fără contracte și atunci le este greu să demonstreze că au locuit legal în ultimii 6 ani pe teritoriul englez; mulți, sunt „în trecere” stabilindu-și să lucreze doar câțiva ani până strâng ceva bănuți și se întorc și sfârșind prin a îndeplini toate condițiile de obținere a pașaportului nu recurg la această acțiune din lipsa unui ghid care să le explice ce trebuie făcut. Zi de zi, cei care mai prind încă o zi pe teritoriul Marii Britanii lucrând legal sunt cu un pas mai aproape de obținerea cetățeniei britanice, inclusiv a documentului care lărgește zâmbete atunci când este arătat. Iată așadar ce trebuie să faci dacă interesul tău este pe aceași lungime de undă cu subiectul acestui articol: obținerea dreptului de rezidență permanentă în Regatul Unit (după o perioadă de 5 ani); așteptarea unui an suplimentar, pentru a vi se acorda cetățenia britanică prin neutralizare (puteți depune cererea personal sau folosind serviciile de asistență ale unui agent specializat); pregătirea pentru testul de 45 de minute dovedind cunoștințele generale despre Marea Britanie (ca să demonstreze că este un cetățean care nu doar trăiește în Regat dar îi și cunoaște mersul, solicitantul trebuie să conspecteze lucrarea „Viața în Regatul Unit. Incursiune în cetățenia britanică”/„Life in the United Kingdom. A journey to Citizenship” pe baza căreia vor trebui să răspundă la 24 de întrebări referitoare la civilizația britanică. Pentru a intra în posesia acestuia și a primi asistență privind testul aveți la dispoziție două opțiuni: linia de telefon gratuită 0800 0154245 sau https://www.gov.uk/life-in-the-uk-test/book-your-test); susținerea unui test al verificării cunoștințelor de limba engleză (dacă pentru românii care demonstrează că sunt extrem de pricepuți în a se exprima în limba oficială a Marii Britanii se renunță la acest test, el devine obligatoriu pentru ceilalți care nu reușesc să fie destul de convingători cu autoritățile. Dacă simțiți că aveți această mică problemă, trebuie să știți că există o rețea de centre specializate pe întreg teritoriul Marii Britanii care oferă cursuri în acest scop (English for Speakears of other language/ESOL) și care se încheie cu obținerea unui document care certifică pregătirea lingvistică); plătirea unei taxe care de cele mai multe ori ... costă. Și costă scump! Depunerea jurământului de credință (în cadrul căruia emoțiile par a vorbi de la sine despre sentimentul trăirii unui vis devenit realitate. Jurând credință față de monarhia britanică, solicitații își iau public angajamentul față de autoritatea statului).

Odată obținută cetățenia, solicitarea pașaportului este ultima etapă de parcurs (orice persoană cu cetățenie britanică care a împlinit vârsta de 16 ani sau mai are 3 săptămâni până o va împlini poate fi solicitantul). Se completează un formular online cu datele persoanele, se atașează fotografiile și documentele necesare și se trimit către Passport Check and Send service (documentele constau în solicitarea oricărui oficiu de poștă a unui formular Passport Check and Send service și a unui formular de la Passport Advideline – 0300 222 0222). Procesul durează 6 săptămâni așa că aveți grijă să nu vă rezervați vreo călătorie până nu intrați în posesia acestuia. Odată livrate documentele, o persoană de la HM Passport Office vă va contacta pentru a vă confirma identitatea; moment din care veți fi ținut la curent cu situația creării pașaportului dvs. Când va fi gata, Royal Mail vi-l va livra prin una dintre cele trei căi: căsuța poștală, personal sau trimiterea unei aviz care vă va înștiința unde trebuie să mergeți pentru a vi-l ridica.

În Marea Britanie nu trebuie să plătești nicio sumă ca să obții pașaportul, iar acesta are valabilitatea de 10 ani.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page