top of page

Liderul nord-coreean rupe înțelegerea cu Statele Unite ale Americii și amenință cu „o nouă armă stra


În ciuda unei liste lungi de evenimente internaționale care au marcat lumea în ultimele doisprezece luni, anul 2019 s-a încheiat cu mare fast, trecerea dintre ani fiind sărbătorită cu multă bucurie în toată planeta. Astăzi însă, la primele ore din 2020, știrile vuiau declarația liderului nord-coreean, Kim Jong Un, descriind-o ca fiind amenințătoare la siguranța lumii. Astfel, noul an a început într-o notă tensionată după anunțul făcut de liderul Kim Jong Un care a promis o acțiune „surprinzătoare” împotriva Statelor Unite ale Americii.

După ce și-a preluat mandatul de președinte al SUA, Donald Trump a făcut public faptul că vrea să fie liderul care va rămâne în istoria americanilor pentru cele mai radicale decizii care să schimbe cursul țării sale. La numai câteva săptămâni de la urcarea pe cel mai înalt fotoliu al planetei, liderul de la Casa Albă a dat startul unor schimbări care a șocat opinia publică. Totuși, acesta s-a asigurat că numele lui va fi aclamat și pentru lucruri pozitive, fapt pentru care Trump a negociat pacea lumii cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, pe care îl consideră a fi o amenințare mondială din cauza testelor nucleare pe care le efectuează regulat.

După două întâlniri oficiale, pe teritorii neutre, cei doi oficiali s-au asigurat unul pe celălalt că se va menține o perioadă de pace și siguranță. Considerându-se deja eroul lumii, Donald Trump a uitat repede de jignirile și insultele pe care mai înainte le adusese lui Kim Jong Un.

Astăzi, liderul nord-coreean a anunțat că pune capăt perioadei de suspendare a testelor nucleare și cu rachete cu rază lungă de acțiune instituită în urma discuțiilor cu SUA și vorbește despre introducerea unei „noi arme strategice”, precizând în același timp că orice test va depinde de atitudinea Statelor Unite. Conform stiripesurse.ro, „progresele din ultimii ani s-au oprit, dat fiind că Washingtonul refuză să ridice sancţiunile până când Phenianul renunţă în totalitate la programul său nuclear. Nordul a desfăşurat mai multe teste mai mici în 2019 în ceea ce a fost considerat o încercare de a face presiuni asupra SUA pentru a face concesii. Dar moratoriul autoimpus privind testele nucleare şi testarea rachetelor balistice continentale care ar putea atinge teritoriul american a constituit una dintre bazele discuţiilor cu Washingtonul. Phenianul nu a mai derulat astfel de teste din 2017”.

Astăzi însă, comentariile lui Kim Jong Un au venit la finalul unei reuniuni de patru zile a liderilor de la Phenian, neobișnuită de altfel pentru această perioadă a anului. Potrivit presei nord-coreene, Kim Jong Un nu se va mai confroma moratoriului autoimpus, dat fiind că Statele Unite ale Americii continuă exercițiile militare comune cu Coreea de Sud și au amplificat sancțiunile. „În astfel de condiţii, nu există niciun motiv să ne mai conformăm în mod unilateral prin acest angajament. Lumea va descoperi într-un viitor apropiat o nouă armă strategică pe care o deține Coreea de Nord (…) Nu ne vom vinde niciodată demnitatea. Statele Unite trebuie să plătească prețul suferinței poporului”, a declarat Kim Jiong Jong-un conform agenţiei oficiale de presă KCNA, precizând că, odată ce nu există măsuri şi de cealaltă parte, eforturile vizând dezarmarea şi neproliferarea nucleară sunt diminuate. Mai mult, în cadrul reuniunii de partid, Kim Jong Un, a admis că sancțiunile au afectat economia şi nu există semnale ca ar urma să fie ridicate, avertizând că nord-coreenii vor trebui „să strângă cureaua”.

La auzul acestei declarații, liderul de la Casa Albă, a reacționat: „am semnat un contract care vorbește despre denuclearizare. Este prima fază, asta s-a făcut la Singapore. Cred că este un om de cuvânt, așa că vom afla dacă așa este”.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele american Donald Trump au avut trei întrevederi din iunie 2018, însă nu au fost făcute progrese foarte mari deoarece Coreea de Nord cere eliminarea sancțiunilor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page