top of page

În prima zi din 2020, ambasada SUA de la Bagdad a fost luată cu asalt


În timp ce planeta sărbătorea cu mult fast trecerea dintre anii, pe alocuri, mai multe incidente au provocat pagube serioase, îngrijorând oamenii de posibile dezastre. Dacă cei mai mulți cetățeni ai lumii au petrecut noaptea dintre 2019 către 2020, într-un stil de sărbătoare, în Australia, oamenii nu au uitat de pericolul incendiilor de vegetație, iar în Hong Kong, protestele nu au încetat nici măcar o clipă. În Statele Unite ale Americii, sutele de mii de oameni adunați în celebra Times Square, însă, mii de km depărtare, ambasada SUA din Bagdad a fost luată prin surprindere de sute de protestatari care au încercat să pătrundă în ediciu cu forța.

Ca reacție la atacurile aeriene americane care au vizat o grupare militară susținută de Iran, sute de protestatari au încercat ieri să pătrundă forțat în ambasada Statelor Unite din Bagdad, scandând sloganuri anti-americane și aruncând cu sticle de apă în camerele de supraveghere. Asaltul protestatarilor a avut loc exact după funerariile militanților decedați în urma atacurilor aeriene americane. Duminică, forțele nmilitare ale SUA au efectuat raiduri aeriene în Irak și Siria care au vizat poziții ale unui grup paramilitar afiliat Iranului, despre care se crede că este responsabil de un atac soldat cu decesul unui american. Potrivit jurnaliștilor de la The Associated Pressm „mulțimea a luat cu asalt ambasada strigând Jos SUA, Moarte Americii și Moarte Israelului. De asemenea protestatarii au agățat de zidurile ambasadei steaguri galbene ale grupării Kataeb Hezbollah, vizată de atacurile aeriene, soldate cu cel puțin 25 de morți și zeci de răniți”. Pentru a se proteja, agenții de securitate ai ambasadei s-au retras în spatele gardurilor de securitate.

Între timp, amabasadorul și alți membri ai corpului diplomatic american au fost evacuați din ambasadă, în edificiu rămânând doar câțiva agenți de protecție. „Fluturând steaguri ale milițiilor pro-iraniene și scandând sloganuri antiamericane, protestatarii au aruncat cu pietre în poarta principală a complexului ce găzduiește ambasada SUA, au distrus camere de supraveghere și au provicat mai multe incendii. Potrivit martorilor oculari, unul din tunurile de pază a fost incendiat. O poartă de la intrare laterală a complexului a fost spartă și sute de persoane au avansat aproximativ 5 metri de-a lungul unui coridor care duce la clădirea principală a ambasadei, înainte de a fi forțate să se retragă după ce trupele americane au intervenit folosind gaze lacrimogene”, informează agenția națională de presă , Mediafax.

Câteva ore mai târziu, toți membrii personalului Ambasadei erau în siguranță. Potrivit Departamentului de Stat americanm protestatarii nu au pătruns în perimetrul reprezentanței diplomatice, iar ambasadorul SUA, Mark Tueller, nu se afla în Irak în acest moment, deoarece avea progamată o deplasare de tip personal.

Imediat după acest incident, președintele american Donald Trump a acuzat Iranul de „ocrchestrarea” atacului protestatarilor asupra Ambasadei SUA din Irak și a amenințat regimul de la Teheran că va fi tras la răzpundere pentru acest incident. „Iranul a ucis un partener civil american, a rînit alții. Am reacționat ferm și mereu o vom face. Acum Iranul orchestrează un atac asupra Ambasadei SUA în Irak. Vor fi trași la răspundere. În plus, ne așteptăm ca Irakul să își folosească forțele pentru a proteja amabasada”, a transmis liderul de la Casa Albă, într-un mesaj postat pe Twitter. Mai mult, acesta a declarat că nu se aștepta la un conflict cu Teheranul. „Nu preconizez să se întâmple asta. Îmi place pacea”, a răspuns Trump, aflat cu ocazia Revelionului la reședința sa de vacanță din Florida, după ce un reporter l-a întrebat în legătură cu posibilitatea unui război cu Iranul.

Cu ocazia aceleiași întrebări, președintele american a mai afirmat că situația de la Ambasada SUA din Bagdad a fost „gestionată foarte bine”. Anterior, secretarul Apărării din SUA, Mark Esper a declarat că aproximativ 750 de militari din cadrul unei unități de reacție a Diviziei 82 Aeropurtată se pregătesc să fie dislocați în Orientul Mijlociu în următoarele zile. Conform acestuia, Statele Unite ale Americii au trimis deja la Belgrad o echipă de reacție formată din pușcași marini cu rolul de a întări dispozitivul de securitate al ambasadei din capitala Irakului.

Astăzi, sute de membri ai unor miliții proiraniene și susținătorii lor s-a adunat în fața Ambasadei SUA de la Belgrad, pentru a doua zi consecutivă, începând să arunce cu pietre spre reprezentanța diplomatică, fapt ce a provocat din nou intervenția forțelor de ordine, care nu s-au sfiit să folosească gaze lacrimogene. Potrivit unor martori, demonstranții au campat peste noapte în fața ambasadei, iar miercuri de dimineață au început să aducă provizii, lucru ce sugerează că intenționează să rămână acolo pentru o perioadă mai lungă de timp. De altă parte însă, oficialii din cadrul forțelor armate irakiene au încercat să convingă protestatarii să părăsească zona, însă negocierile nu au avut succes. În aceste condiții, administrația de la Washington a pus presiune pe liderii irakieni să asigure pe securitatea personaluli civil și militar american.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page