top of page

Cu toate că se consideră o țară dezvoltată dar și prietenoasă în relațiile sale externe, România nu


La finalul anului 2019, România trage linie peste doisperezece luni intense în care au avut loc foarte multe schimbări pe plan intern dar și pe plan extern. Dacă pe teritoriul țării noastre, românii s-au confruntat cu o guvernare defectuasă, mult zgomot politic, sărăcie, creșterea prețurilor, alegerile prezidențiale, lipsa încrederii în instituții dar și cu foarte multe cazuri în care sistemele de educație și sănătate au demonstrat din nou că România este departe de a fi o țară civilizată, pe plan internațional, autoritățile au încercat pe cât de mult posibil să se dea bine atât cu Uniunea Europeană cât și cu NATO. Totuși, deși se crede că este o țară completă și pe drumul cel bun, Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității faptul că România nu are ambasadori în 17 state. „Vă informam că, în prezent, posturile de ambasador sunt vacante la ambasadele României din: Abuja (capitala Nigeriei - n.r), Addis Abeba (capitala Etiopiei - n.r), Bogota (capitala Columbiei - n.r), Caracas (capitala Venezuelei - n.r), Ciudad de Mexico (capitala Mexicului - n.r), Colombo (capitala Sri Lanka - n.r), Doha (capitala Qatarului-n.r), Hanoi (caaitala Vietnamului-n.r), Harare (capitala Zimbabwe - n.r), Kabul (capitala Afganistanului - n.r), Khartoum (capitala Sudanului - n.r), Luanda (capitala Angolei - n.r), Manila (capitala Filipinelor - n.r), Muscat (capitala Omanului - n.r), Nicosia (capitala din Cipru - n.r), Ottawa (capitala Canadei - n.r), Phenian (capitala, Coreea de Nord - n.r) și Tel Aviv (oraș în Israel - n.r)”, a fost răspunsul dat de MAE la o interpelare a agenției naționale de presă, Mediafax.

Potrivit Mediafax, „un ambasador este trimis oficial într-un alt stat pentru a reprezenta interesele și imaginea țării din care acesta provine. El are rolul de a proteja interesele cetățenilor țării sale, de a promova imaginea și tradițiile țării din care provine și de a furniza informații. De obicei, în lipsa ambasadorilor, de activitățile misiunilor diplomatice se ocupă șefii de misiuni interimari, respectiv însărcinații cu afaceri a.i. (al doilea rang după ambasadori - n.r.).”. Datorită poziției pe care o ocupă, ambasadorul va benefizia de imunitate diplomatică în țara gazdă. Acesta își poate pierde totuși acreditarea dacă este declarat de țara gazdă ca fiind „persona non grata”. Într-o astfel de situație, bunele practici diplomatice duc la retragerea respectivului ambasador de pe teritoriul țării cu pricina pentru a nu se amplifica starea conflictuală. În același timp, ambasadorul poate fi rechemat în țara din care provine de către președintele în funcție (un exemplu care a afectat multe state în 2019).

În Romania, gradul diplomatic de ambasador este acordat prin decret semnat de către președintele României, la propunerea ministrului Afacerilor Externe. Și totuși, de ce nu are România ambasadori în 17 țări? Conform unor surse ministeriale, citate de Mediafax, puțini diplomați români vor să fie ambasadori în state îndepărtate de pe glob sau în zone de conflict. „Pentru fiecare caz în parte există o explicație, de ce nu există un ambasador, un reprezentant cu puteri depline al României în țara respectivă. Lucrurile sunt ceva mai complexe. Nu se înghesuie nimeni să reprezinte țara în state îndepărtate, precum Venezuela sau în regiuni de război, precum Afganistan”, au afirmat sursele citate.

De altă parte, cele mai multe posturi vacante de ambasadori români sunt în Africa. În acest sens, România a rămas fără ambasador în Etiopia încă din anul 1995, iar în Angola încă din 1999. Nici în Sudan România nu mai are ambasador încă din anul 2009, pe când în Zimbabwe, postul de ambasador a rămas vacant în 2001, iar în Nigeria din 2010. „O problemă în special este cea legată de Africa. Africa reprezintă un continent plin de provocări, pentru că la ora actuală populația continentului african este de peste un miliard două sute de milioane de cetățeni și din toate estimările rezultă că până la jumătatea acestui secol există premize ca populația de acolo să crească considerabil până la peste 2,5 miliarde de cetățeni africani. Deci mai mult decât China și India la un loc. Toate aceste evoluții ne obligă și pe noi să avem o abordare extrem de proactivă în relația cu statele africane. Cred că o resetare pe relația cu diferitele state din Africa nu ar strica, pentru că există misiuni unde nu avem ambasadori sau relațiile între state încă sunt la un nivel destul de scăzut. Cred că există un potențial foarte mare pe care România trebuie să îl fructifice în relația cu Africa, din punctul meu de vedere”, a declarat, pentru Mediafax, Eugen Tomac, fost membru în Comisia pentru politica externă a Camerei Deputaților.

Conform acestuia și regiunile unde există conflict de război sunt evitate de diplomații români. „Cu siguranță în zone de conflict, dar să nu uităm că România este singura țară la ora actuală care are repzrezentant funcțional la Damask din UE. Există state unde riscul este foarte mare în ceea ce privește implicit reprezentarea la nivel de ambasador, prin urmare se păstrează o reprezentanță diplomatică la un nivel mai scăzut”, a precizat liderul PMP, Eugen Tomac.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page