top of page

Președintele Turciei, Recep Erdogan avertizează Europa cu un nou val de refugiați sirieni


După ce în primăvara lui 2016, Uniunea Europeană a trecut printr-o situație de criză datorită valului de imigranți și refugiați veniți din țările Orientului Mijlociu și ale Africii de Nord, astăzi Blocul comunitar a rămas cu un gust amar în ceea ce privește părerea despre puterea de amenințare a identității și culturii naționale atunci când mai multe civilizații se ciocnesc pe teritoriul uneia singure. Tocmai de aceea, liderii de la Bruxelles sunt dispuși să lupte oricât este necesar ca să protejeze granițele Uniunii Europene de către extracomunitari. După ce Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia s-au împotrivit deciziei de a primi cotele obligatorii de refugiați iar Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, mai multe state europene s-au răzvrătit împotriva instituțiilor europene, nemai ascultând de Consiliul, Comisia și Parlamentul european. Chiar și Italia, unul dintre stâlpii de rezistență ai Uniunii Europene a acuzat Bruxellesul că încearcă să protejeze Franța și Germania de la a-și deteriora economiile, folosindu-se astfel de țările de la granița Blocului comunitar, cărora le cere cu insistență să nu lase valurile de imigranți să pătrundă în Europa.

În această situaței se află Italia, Spania, Grecia dar și Turcia. Chiar dacă nu face parte din Uniunea Europeană, Ankara se confruntă cu insistențele extracomunitarilor de a pătrunde pe teritoriile Blocului Comunitar, sperând la o viață mai bună. Din păcate, Turcia și liderii europeni nu sunt mereu pe aceiași lungime de undă și când apar disesiuni la nivel politic, președintele Recep Erdogan amenință Bruxellesul că va lăsa un nou val de sirieni să mărșăluiască către Uniunea Europeană. Săptămâna aceasta, liderul turcilor a transmis că țara sa nu poate gestiona un nou val de refugiați sirieni, avertizând statele europene că vor simți impactul unui astfel de flux de imigranți dacă violențele din nord-vestul Siriei nu sunt oprite. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Turcia găzduiește în prezent aproximativ 3,7 milioane de sirieni, cea mai mai populație de refugiați din lume, și se teme de un alt val de imigranți din regiunea Idlib, unde până la 3 milioane de sirieni trăiesc în ultimul bastion semnificativ al oponenților regimului de la Damasc”.

Numărul crescut de refugiați în Turcia se datorează faptului că forțele regimului sirian și cele ruse și-au intensificat bombardamentele în regiunea Idlib, pe care președintele sirian Bashar al-Assad a promis că o va recuceri. În momentul de față, peste 80.000 de persoane din Idlib se îndreaptă spre Turcia. „Dacă violențele oamenilor din Idlib nu se oprește, acest număr va crește și mai mult. În aest caz, Turcia nu va suporta singură o astfel de povară cauzată de imigranți. Impactul negativ al presiunii la care vom fi supuși va fi ceva ce va fi simțit de toate națiunile europene, în special Grecia”, a declarat liderul turc, adăugând că o repetare a crizei imigranților din 2015 va deveni inevitabilă.

Conform lui Recep Erdogan, Turcia face tot posibilul pentru a opri bombardamentele ruse din Idlib, adăugând că o delegație turcă va merge la Moscova pentru a discuta despre situația din Siria. Anterior, liderul de la Ankara a amenințat că „va deschide porțile” spre Europa pentru imigranți în cazul în care Turcia nu va primi mai mult sprijin în ceea ce privește găzduirea refugiaților. „Turcia caută sprijin internațional pentru planurile de stabilire a unui milion de sirieni într-o porțiune din nord-estul Siriei pe care forțele sale și aliații săi din rândul insurgențelor sirieni au cucerit-o de la milițiile kurde, în urma unei ofensive declanșate în luna octombrie”, informează Mediafax.

Ofensiva turcă însă a fost ținta unor critici aspre venite din partea aliaților săi occidentali, inclusiv din partea Statelor Unite ale Americii și a marilor puteri europene. Astfel, puține țări și-au mai exprimat public sprijinul pentru planurile Ankarei de relocare a refugiaților în nord-estul Siriei. În urma unui forum global privind situația refugiaților, desfășurat săptămâna trecută la Geneva, agenția ONU pentru refugiați a declarat că membrii organizației au promis o donație de 3 miliarde de dolari pentru sprijinirea refugiaților. Prezent la acest forum, președintele Turciei a declarat că această sumă nu este suficientă. În schimb, Recep Erdogan a transmis că va spori militar acordat Guvernului Lobiei, recunoscut în plan internațional. Dacă acest lucru este necesar. De câteva luni, la periferia capitalei Libiei se manifestă confruntări militare de amploare între grupul paramilitar Armata Națională Libiană, condus de mareșalul Khalifa Haftar și trupele Guvernului de uniune națională condus de Fayez al-Sarraj, recunoscut de comunitatea internațională. În urma acestor confruntări, au fost ucise sute de persoane, iar mii au fost rănite, în timp ce zeci de mii de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza luptelor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page