Premierul Viktor Orban a făcut o prioritate din sporirea natalităţii în Ungaria
Acuzată ca fiind una dintre cele mai rasiste țări din Europa, Ungaria s-a remarcat ca fiind împotriva altor naționalități odată cu lansarea crizei umanitare în 2016 când, după invitația „cu brațele deschise” a Cancelarului german, Angela Merkel, sute de imigranți și refugiați au dat năvală peste Europa, ocupând gara dn Budapesta, în speranța că vor putea urca în trenurile care vor duce către destinația finală, Germania. Convinși că Uniunea Europeană este un fel de tărâm al Făgăduinței, mai mulți extracomunitari au pătruns în Europa, mărșăluind până spre Germania, în timp ce purtau pancarde cu fața șefei Guvernului de la Berlin.
Involuntar, Budapesta s-a trezit a fi o victimă colaterală a acestei situații, devenind peste noapte un teritoriu ocupat de sute de suflete ținute „ostatice” până la decizia Germaniei de a permite Guvernului Viktor Orban să lase trenurile să meargă către Berlin. Între timp, Bruxellesul a făcut publică decizia de a forța toate statele membre să primească cote obligatorii de refugiați. Rămasă cu un gust amar după această situație de criză, Ungaria a refuzat să se supună acestei decizii, poziționându-se în mod direct împotriva Parlamentului, Consiliului și Comisiei Europene. Mai mult, Viktor Orban militează încă de atunci împotriva migrației. De altă parte, șeful Executivului ungar susține lipsa cetățenilor plecați în afară pentru un trai mai bun, prin strategii care sporesc natalitatea.
Astfel, de curând, guvernul ungar a preluat șase clinici private de fertilizare în vitro, sporind astfel finanțarea unor tratamente accesibile pentru tot mai multe cupluri, în cadrul unui program de oprire a declinului numeric al populației. „Premierul Viktor Orban a făcut o prioritate din sporirea natalităţii şi a acordat stimulente menite să încurajeze cuplurile să facă mai mulţi copii, precum scutiri de taxe sau împrumuturi subvenţionate, astfel încât pe termen lung Ungaria să nu ajungă să-şi acopere deficitul de forţă de muncă prin imigraţie”, informează ProTV.
Conform deciziei apărute joi în publicația oficială Magyar Kozlony, guvernul de la Budapesta a preluat sub controlul statului șase clinici specializate în fertilizare in-vitro, măsură pe care o consideră a fi de importanță națională strategică și prin urmare nu i se aplică regulile pieței concurențiale. Mai mult, guvernul ungar transmite că medicamentele folosite la tratamentele de fertilizare vor fi scutite de taxe de la 1 ianuarie 2020 și vor fi eliminate limitările pentru finanțarea de către stat a tratamentelor de fertilizare în vitro, pentru a nu mai exista liste de așteptare.
Rugată să comenteze această decizie, cea mai importantă clinică de fertilizare în vitro de la Budapesta, Kaali Institute, a refuzat să ofere vreun detaliu. Fondatorul acestei clinici, profesorul Geza Nagy Kaali, a fost însă citat într-o declarație a guvernului afirmând afirmând că se vor naște mai mulți copii dacă statul va spori finanțarea pentru creșterea natalității.
„În anul 2017, Geza Nagy Kaali i-a trimis o scrisoare premierului Viktor Orban, în care a subliniat că 20-25% din cuplurile ungare care doresc să aibă un copil se confruntă cu probleme de fertilitate. El a apreciat că o eliminare a limitării finanţării guvernamentale pentru tratamentele de fertilizarea in vitro ar permite creşterea numărului copiilor născuţi prin această metodă de la circa 2.000 la circa 3.500 pe an”, informează ProTv.
Această decizie de sporire a natalității nu este singulară; în primăvara aceasta, Guvernul ungar a hotărât să ofere un ajutor de 10 milioane de forinți (echivalentul a 30.590 de euro) cuplurilor căsătorite care au trei copii. Pentru a nu se pune problema diminuării declinului demografic al țării prin imigrație economică, Viktor Orban a decis ca începând cu luna iulie, guvernul să ofere un împrumut cuplurilor căsătorite pe care nu va trebui să îl ramburseze dacă au trei copii. „Câteva condiţiile trebuie totuşi îndeplinite: cuplul trebuie să fie căsătorit legal, trebuie să fie la prima căsătorie cel puţin unul dintre ei, soţia trebuie să aibă între 18 şi 40 de ani, iar unul dintre cupluri trebuie să îşi fi plătit contribuţiile timp de 180 de zile în Ungaria. Mai presus de toate, primul copil trebuie să se nască în cinci ani de la primirea ajutorului. Dacă nu se naşte niciun copil sau cuplul divorţează înainte de acest termen, cuplul are la dispoziţie doar 120 de zile, adică patru luni, pentru a rambursa împrumutul, cu excepţia cazului în care furnizează un certificat medical care să justifice o problemă pentru a procrea”, explică adevarul.ro, la începutul lunii august.