top of page

Camera Comunelor a aprobat principalele elemente ale Acordului Brexit, iar președintele SUA s-a și g


După euforia succesului răsunător pe care l-a înregistrat partidul său la alegerile parlamentare anticipate din data de 12 decembrie, premierul britanic, Boris Johnson a așteptat cu nerăbdare următorul pas în care urma să supună votului în Parlament, Acordul Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Deținând controlul asupra Camerei Comunelor, șeful Executivului de la Londra mizează pe faptul că ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar nu va mai suferi nicio amânare și va sărbători recăpătarea independenței și a autonomiei împreună cu cetățenii Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, în data de 31 ianuarie.

În acest sens, Camera Comunelor a aprobat vinerea trecută, principalele elemente ale Acordului Brexit, însă procedurile parlamentare vor continua în contextul în care premierul britanic intenționează ca retragerea Marii Britanii din Blocul Comunitar să aibă lor la finalul lunii viitoare. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „principalele elemente ale Acordului Brexit au fost adoptate în a doua lectură cu un raport de voturi de 358 la 234”. Proiectul va fi adoptat în forma finală până pe 29 ianuarie, după finalizarea tuturor procedurilor în Camera Comunelor și Camera Lorzilor. „Etapele finale de aprobare a Acordului Brexit în Camera Comunelor vor continua până pe 9 ianuarie, după care proiectul va trece în Camera Lorzilor și va trebui ractificat în forma finală până pe 29 ianuarie”, explică Mediafax.

„A venit momentul să depășim vechile disensiuni privind ieșirea ori rămânerea în UE, este momentul să acționăm împreună ca o națiune revigorată, Marea Britanie. Acum este momentul să ne unim pentru a scrie un nou interesant capitol al istoriei naționale, pentru a reuși un nou parteneriat cu prietenii europeni”, a declarat șeful Executivului de la Londra.

Drept reacție la votul Camerei Comunelor, Charles Michel, președintele Consiliului European, a cerut Guvernului britanic poziții egale în viitoarea relație bilaterală. „Viitorul Camerei Comunelor reprezintă un pas important în procedura de ratificare. Un teren de joc egal rămâne o necesitate pentru orice relație viitoare”, a transmis Charles Michel prin Twitter.

Între timp, Boris Johnson a mai primit o veste bună venită chiar de peste Ocean. Prietenul său, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, l-a invitat într-o vizită la Casa Albă anul viitor. Potrivit publicației britanice The Sunday Times, invitația a venit ca rezultat al alegerilor de luna aceasta câștigate de Partidul Conservator (centru-dreapta). Scopul acestei vizite are legătură cu dorința celor două țări de a semna un acord comercial, după ce Regatul Unit va ieși din Uniunea Europeană. „Au fost avansate mai multe date, dar nu s-a ajuns la niciun acord formal privind data vizitei. Dar este clar că ambele părți sunt interesate de o vizită la începutul lui 2020”. Informează The Sunday Times.

Conform unor surse din presa britanică, Johnson ar prefera însă să viziteze Statele Unite după Brexit și după o remaniere guvernamentală planificată pentru luna februarie.

Cei doi lideri politici sunt astfel pregătiți să semneze un acord de liber schimb, după ce Marea Britanie își va încheia toate socotelile cu Uniunea Europeană, iar cel mai probabil, situația economică a Regatului Unit va impune britanicilor asigurarea unor resurse externe. „Acest acord are potențialul de a fi mult mai mare și mai profitabil decât orice alt acord care ar putea fi semnat de Marea Britanie, cu UE”, scris recent Trump pe Twitter, referindu-se la acordul de liber schimb „ambițios” între cele două țări.

Deocamdată, nici Casa Albă, nici Downing Street nu au comentat informațiile cu privire la invitația adresată de Trump lui Boris Johnson.

Pe de altă parte, în cel mai recent discurs public, regina Elisabeta a II-a a transmis că prioritatea Guvernului condus de Boris Johnson este aceea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 ianuarie și de a negocia un acord de comerț liber cu Blocul comunitar. „Prioritatea Guvernului este acela de a duce la sfârșit ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 ianuarie. Astfel, miniștrii mei vor construi viitoare relații cu UE, care să se bazeze pe comerț liber de care să beneficieze întreaga Mare Britanie”, a declarat regina în fața membrilor Parlamentului.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page