top of page

Biserica Mormonă este acuzată că folosește donațiile enoriașilor de 100 de miliarde de dolari pentru


În timp ce omenirea se confruntă cu probleme care vizează siguranța oamenilor și integritatea identităților naționale, biserica Mormonă este acuzată că a strâns 100 de miliarde de dolari din donații făcute de membri, în scop caritabil, banii fiind cheltuiți însă pentru afaceri dubioase și nu pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. De-a lungul pământului, de la nord la sud și de la vest la est, oamenii se confruntă cu amenințări reale la siguranța vieții lor, printre acestea numărându-se terorismul, politicile radicale anti-migrație, răspândirea bolilor, sărăcia, depresia, sinuciderile, violarea datelor personale, conflictele militare sau războaiele. Totuși, în ciuda faptului că este așteptată ca biserica să fie cea care se apropie de suferințele și nevoile oamenilor, încrederea pe care enoriașii o au în această instituție mijlocitoare între sufletele lor și cele sfinte, David A. Nielsen, în vârstă de 41 de ani și care ocupă funcția de manager în cadrul diviziei de investiții a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, îi acuză pe liderii acestei organizații religioase că i-a indus în eroare pe membrii bisericii și, cel mai probabil, au încălcat regulamentele federale privind plata impozitelor, acumulând banii din donații, în loc să îi ofere în scopuri caritabile. Potrivit canalului de televiziune, ProTv, „mai marii bisericii sunt acuzați, de asemenea, că s-au folosit de banii din donații, care sunt scutiți de plata impozitelor, pentru o serie de afaceri dubioase”.

Publicația americană, „The Washington Post” a obținut o copie a plângerii depuse de Nielsen și notează că documentul face lumină în ceea ce privește averea uneia dintre cele mai vizibile organizații religioase din Statele Unite, cu baza în orașul Salt Lake City. Astfel spus, averea Bisericii Mormone este mult mai mare decât se credea anterior, acoperind chiar și fundația deținută de Bill și Melinda Gates și apropiată de veniturile unor companii precum Microsoft, Alphabet sau Apple.

„Compania Ensign Peak Advisors, la care lucra Nielsen, funcționează ca o entitate non-profit, astfel că veniturile sale sunt scutite de plata impozitelor și taxelor. Însă, legea obligă Ensign Peak Advisors să opereze exclusiv în scop caritabil sau pentru activități legate de educație și religie”, informează ProTv.

Nielsen acuză Biserica Mormonă că ar strânge în jur de 7 miliarde de dolari în fiecare an, din contribuțiile membrilor, care sunt obligați să ofere 10% din veniturile lor bisericii. Conform plângerii depuse de acesta, în timp ce 6 miliarde de dolari sunt folosiți sunt folosiți pentru a acoperi cisturile operaționale anuale, suma rămasă de 1 miliard de dolari este transferată în conturile Ensign Peak Advisors, care investește o parte din bani pentru a genera alte venituri. În acest mod, Ensign Peak Advisors ar fi strâns din 1997, anul înființări, până la 100 de miliarde de dolari. Mai mult, potrivit plângerii lansate de Nielsen, Biserica Mormonă ar deține, de asemenea, proprietăți în valoare de miliarde de dolari. Ceea ce îl nemulțumește cel mai tare pe managerul în cadrul diviziei de investiții a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, este că deși deține aceste sume impresionante de bani, compania Ensign Peak Advisors nu a finanțat nicio activitate de natură caritabilă în cei 22 de ani de activitate. Scopul lui Nielsen și plângerea sa este aceea de a primi recompensa pe care statul american o oferă atunci când sunt recuperate taxe neplătite.

De cealaltă parte, conducătorii Bisericii Mormone refuză să comenteze despre averea organizației, însă au explicat de ce membrii trebuie să continue să ofere cei 10% din veniturile lor, pe care și Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă îi pretinde de la enoriași. În cadrul unui discurs susținut în martie 2018, un oficial de rang înalt din cadrul Bisericii, arhiepiscopul Gérald Caussé, a făcut legătura dintre strategia financiară a Bisericii și profețiile privind ultimele zile. Conform plângerii, președintele Ensign Peak Advisors, Roger Clarke, ar fi declarat că banii sunt strânși pentru a fi folosiți atunci când Isus Hristos va veni a doua oară pe Pământ. „Ai continua să plătești dările în loc să-ți achiți facturile la curent sau apă sau să-ți hrănești familia dacă ai știi că Biserica stă pe miliarde de dolari până la A doua Venire a lui Iisus?”, se întreabă David A. Nielsen în documentul depus la autoritățile americane. Acuzațiile nu au fost comentate purtătorul de cuvânt al Bisericii Mormone, Eric Hawkins.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page