top of page

Proteste în Statele Unite pentru demiterea lui Donald Trump, chiar înainte de votul decisiv al Camer


După o perioadă de cel puțin doi ani de când și-a preluat mandatul ca președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a încetat să mai „strălucească” în presa americană și de după Ocean, pentru curajul cu care a suprins de fiecare dată când a decis soarta celei mai puternice națiuni ale planetei și relațiile internaționale ale acesteia. În prezent, liderul de la Casa Albă se confruntă cu acuzații grave și o investigație care se poate finaliza cu demiterea sa. În acest sens, în cursul nopții de marți spre miercuri, la New York, s-au strâns mii de demonstrați pentru a cere destituirea acestuia, chiar cu câteva ore înainte de un vot în Camera Reprezentanților pebntru activarea articolelor de inculpare în procedura demiterii. Cu pancarde pe care scriau mesaje precum „Trump destituit” sau „Trump nu este deasupra legii”, demonstranții s-au adunat în Times Square, în timp ce alte aproximativ 600 de manifestații similare erau programate în alte orașe americane.

Vinerea trecută, Comisia pentru Afaceri Judiciare a Camerei Reprezentanților a aprobat cele două articole de inculpare a președintelui american în scopul demiterii. De mai bine de câteva luni, Donald Trump face subiectul unor acuzații referitoare la abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției democrate, a lansat o investigație parlamentară care ar putea conduce la inițierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden. Ca reacție, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii dețin majoritatea, a anunțat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupție în Ucraina”.

Potrivit, liderului majorității republicane, Mitch McConnell, procesul în cazul demiterii lui Trump ar putea începe în Senatul SUA în ianuarie. Drept reacție la aceste acuzații care ar putea să îi pună în pericol poziția celui mai puternic om de pe planetă, președintele SUA cataloghează ancheta Camerei Reprezentanților drept „o lovitură de stat ilegală cu caracter tendențios politic”.

Astăzi, Congresmenii americani s-au întrunit pentru a vota în legătură cu inițierea procedurii demiterii lui Donald Trump. Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a calificat procedura de destituire a președintelui drept „una dintre cele mai solemne puteri acordate de Constituție” și a îndemnat toți membri camerei inferioare a Congresului SUA să fie prezenți pentru a participa la acest vot crucial. Mai mult, aceasta a afirmat că liderul american reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale și a integrității alegerilor”. „Dacă nu acționăm acum, am fi în situația de a ne încălca atribuțiile. Este tragic că acțiunile lipsite de rațiune ale președintelui au făcut necesară procedura de inculpare în vederea demiterii. Nu ne-a oferit altă opțiune”, a precizat Nancu Pelosi.

Înaintea votului, Donald Trump a reiterat astăzi că „nu a făcut nimic rău”. „Puteți să credeți că voi fi inculpat astăzi de stânga radicală, de politicienii democrați care nu fac nimic; eu nu am făcut nimic rău. Se întâmplă un lucru teribil. Citiți stenogramele. Acest lucru nu ar trebui să i se mai întâmple niciodată vreunui președinte al SUA! (…) Aici este vorba de condamnarea unui președinte pe baza unor insinuări, nu pe baza faptelor. Chiar și președintele Ucrainei a declarat că nu a existat nicio presiune”, s-a apărat președintele Statelor Unite.

De altă parte, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo a catalogat în cursul zilei de astăzi drept „agitație” și „naivitate” procedura Camerei Reprezentanților de inculpare a președintelui american. „Este important de obsercat că noi depunem eforturi astăzi pentru lucrurile importante ale Statelor Unite. Intenționăm să ne concentrăm pe acestea. Iar lumea trebuie să știe că, în pofida, agitației, haosului, presei care pune întrebări ce nu au legătură cu logica, noi astăzi lucrăm pentru protejarea poporului american, pentru dezvoltarea unei relații care să fie importantă din punct de vedere strategic în următoarele decenii pentru Statele Unite și India. Vom continua, nu vom permite ca agitația și naivitatea de aici de la Washington DC să ne distragă de la acest lucru”, a subliniat Mike Pompeo.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page