top of page

Boris Johnson va prezenta vineri Acordul Brexit pentru ca Parlamentul britanic să îl aprobe. Ce se v


Fericit că a obținut mult așteptata victorie a alegerilor parlamentare anticipate de la finalul săptămânii trecute, premierul Marii Britanii, Boris Johnson nu mai vrea să piardă timpul și a anunțat că în mai puțin de o săptămână va prezenta Acordul Brexit spre aprobarea Camerei Comunelor. Șeful Executivului de la Londra a sperat că în data de 13 decembrie, la alegerile legislative, Partidul său, (Partidul Conservator, de centru-dreapta) va obține controlul absolut asupra Parlamentului pentru a-și oferi astfel undă verde în aprobarea Acordului negociat cu liderii de la Bruxelles. Boris Johnson mai are nevoie doar de votul Camerei Comunelor pentru ca acest Acord să treacă, iar Brexitul să fie oficializat la finalul lunii ianuarie, așa cum este prevăzut pentru data de 31.

Avertizând inițial că va prezenta Acordul Camerei Comunelor înainte de Crăciun, Boris Johnson a anunțat la început acestei săptămâni că a ales ziua de vineri, 20 decembrie, pentru succes total. „Intenționăm să inițiem procedura înainte de Crăciun și o vom face conform Constituției”, declara luni, purtătorul de cuvânt al Downing Street.

Premierul britanic este din ce în ce mai entuziasmat de Brexit, dorit să demonstreze poporului britanic că este mai capabil decât fostul prim ministru, Theresa May, al cărei acord negociat cu Uniunea Europeană a fost respins de trei ori de către Parlamentul de la Londra. Mai mult, Boris nu este îngrijorat de viitorul Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord de după retragerea din Blocul comunitar, transmițând că așteaptă cu interes negocierea unui acord comercial „ambițios” între Marea Britanie și SUA. Conform purtătorului de cuvânt al premierului britanic, ambii lideri politici așteaptă cu interes să continue cooperarea strânsă și negocierea unui „acord de liber schimb ambițios”.

„Prim-ministrul a vorbut cu președintele Trump, care l-a felicitat pentru rezultatul alegerilor. Au discutat despre importanța uriașă a relației dintre Marea Britanie și SUA și așteaptă cu interes să continue cooperarea strânsă în privința unor chestiuni ca securitatea și comerțul, inclusiv negocierea unui acord de liber schimb ambițios”, a adăugat oficialul britanic.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „în timpul campaniei electorale din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, principalul partid de opoziție de la Londra, a declarat o serie de documente, din cursul negocierilor preliminare pe tema unui tratat comercial între Londra și Washington, arată că doresc acces total pe piață după Brexit, iar sistemul britanic de sănătate publică (NHS) va fi un subiect de negociere între cele două țări în cazul unui Brexit fără acord”.

La auzul acestor acuzații, formațiunea politică condusă de Boris Johnson l-a acuzat pe liderul opoziției că vehiculează teorii ale conspirației, premierul britanic oferind garanții ferme că NHS nu va fi un element de discuție în cadrul negocierilor comerciale post-Brexit.

De altă parte, Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu asigură că Acordul Brexit prevede garanții pentru drepturile cetățenilor români. „Avem până în momentul de față peste 411.000 de români care au aplicat deja pentru acest settled; cei care sunt de peste 5 ani sau pre-settle status. Ambasada României la Londra acordă sprijin, în cazul în care este necesar. Până acum au fost câteva cazuri punctuale în care românii din Marea Britanie au solicitat acest sprijin și el a fost acordat. Trebuie spus faptul că aceste alegeri din 12 decembrie clarifică perspectiva ieșirii Marii Britanii cu Acord, pentru că asta este foarte important, un Acord de retragere, care prevede garanții pentru drepturile cetățenilor europeni, inclusiv pentru drepturile cetățenilor români. Practic, orice român care se află deja pe teritoriul Marii Britanii fie care intră până la 31 decembrie anul viitor, poate să aplice pentru acest statut până la 30 iunie 2021. Prin urmare, sunt create premisele ca toți cei care doresc și cares e află într-una din aceste situații să obțină settled sau pre-settled status”, a declarat Bogdan Aurescu, la Digi 24.

În același context, Dacian Cioloș a solicitat Guvernului să găsească soluții pentru românii care locuiesc de peste 5 ani în Marea Britanie, dar care trebuie să ceară drept de ședere, în contextul Brexit. Acesta a precizat că Executivul trebuie să vină cu propuneri pentru reintegrarea românilor care nu mai pot sta în Regatul Unit.

„Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este încă unul ideal din perspectiva cetățenilor români care locuiesc azi în UK. Parlamentul European a atras deja atenția și va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esențiale pentru cetățenii UE care au reședința în Marea Britanie. Este vorba despre procedura de obținere a dreptului de ședere care este greu aplicabilă și pune efortul birocratic pe umerii cetățenilor în loc să fie responsabilitatea statului britanic”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page