top of page

A fost lansat primul partid al Diasporei, în Marea Britanie


Românii de pretutindeni sunt mai uniți decât niciodată. În contextul în care, în lume, amenințările teroriste, creșterea populismului și a deciziilor radicale împotriva imigranților au devenit unele dintre subiectele îngrijorătoare ale celor care își părăsesc țările natale pentru a locui, a studia sau a munci în alt stat, în Uniunea Europeană, alegerea Marii Britanii de a se separa de Blocul Comunitar, ridică multe semne de întrebare pentru cei peste 1 milion de compatrioți aflați pe teritoriile Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord.

Sub deviza protejării comunității românești, la Walverhampton, în Marea Britanie, s-a lansat Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), prima formațiune politică a Diasporei. „Aurul României sunt oamenii: cei dintre granițele ei și cei plecați în exil economic. A venut vremea ca acest AUR să iasă singur la suprafață, dacă partidele perindate la putere nu vor să îl scoată. Veniți acasă, pentru a ne lua țara înapoi! Veniți și luați frâiele în mâinile voastre. Avem nevoie de voi, cei care ați acumulat deja o experiență peste Occident. Veniți și candidați la funcțiile publice”, a declarat ieri, George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor. Conform unui comunicat de presă al formațiunii remis duminică, filiala AUR din Marea Britanie are 20 de reprezentanțe locale, iar președinte interimar al filialei a fost desemnat Adrian Popa, originar din Suceava.

„Am 20 de ani de când sunt în Marea Britanie, din 21 mai 1999. Câți dintre voi vreți să vă întoarceți acasă? Toți, nu? Conducătorii, hoții ăștia, au săpat o prăpastie între noi, diaspora, și cei din țară. E ca la un meci de fotbal: cei din țară sunt pe teren, văd numai o parte a jocului. Noi, cei din diaspora, suntem în tribună, vedem jocul per ansamblu. Putem să ne aducem contribuția fiecare și să venim cu ce am învățat din democrațiile în care trăim. Alianța pentru Unirea Românilor este liantul dintre cei din țară și cei din diaspora. Să ieșim în față și să candidăm cât mai mulți”, a explicat Adrian Popa.

Potrivit aceleiași surse, candidaturile românilor din Diaspora la alegerile locale de anul viitor pentru primari, consilii locale, județene sau în Parlament reprezintă un obiectiv al AUR.

Formațiunea politică amintită a anunțat că Unire la care face referire îi include pe românii de pretutindeni, și anume, milioane de cetățeni aflați în exod din cauza migrației economice și a unei clase politice iresponsabile. În același timp cu primul congres internațional care a avut loc la Wolverhampton, partidul și prima filială județeană au fost lansate la Alba Iulia. În Anglia, au fost prezenți membri din marile comunități de români din orașele Londra, Birmingham, Manchester, Coventry și Wolverhampton. Aceștia au dezbătut motivele pentru care au trebuit să părăsească România și să devină imigranți peste hotare. Conform acestora, există totuși o soluție care i-ar face să revină în România și anume, un alt tip de politică, orientat pe cetățean și pe interesele naționale.

În cadrul congresului au luat cuvântul și coordonatori și delegați ai filialelor din alte țări unde Diaspora este puternic reprezentată (Italia, Spania, Germania). Potrivit stiripesurse.ro „într-o atmosfera încărcată de emoție și optimism, participanții au subliniat că AUR e prima mișcare politică de care se simt reprezentați și care îi inspiră să se implice direct în politica românească. Început cu imnul național și rugăciunea domneasca Tatăl nostru, congresul s-a încheiat cu un slogan mobilizator: împreună suntem AUR pentru România!”.

La câteva sute de km de locul unde s-a lansat primul partid al Diasporei, Parlamentul European dezbate astăzi, la Strasbourg (ora 18.00, ora României), o rezoluție pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989. Conform agenției naționale de știri, Mediafax, acesta este primul punct pe ordinea de zi a plenului de luni al Parlamentului European. „Comisia Europeană va susține o declarație, luni seara, apoi vor fi intervenții ale liderilor grupurilor politice și ale altor europarlamentari prezenți la dezbatere. De asemenea, luni de la ora 12.00, plenul reunit al Parlamentului României, va avea o ședință solemnă consacrată aniversării a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989. La eveniment vor participa președintele Klaus Iohannis, precum și premierul Ludovic Orban”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page