Premierul Scoţiei vrea un nou referendum pentru independenţă, ca să rămână în UE
Mult așteptatele alegeri parlamentare anticipate programate pentru ziua de ieri, s-au încheiat cu o victorie răsunătoare pentru premierul britanic și liderul Partidului Conservator, Boris Johnson. Fiind considerate cruciale pentru soarta Brexitului, alegerile îi conferă șefului Executivului de la Londra control absolut asupra deciziei și modului în care acesta dorește să separe Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord de Uniunea Europeană. În urma numărării tuturor voturilor, Partidul Conservator a obținut 368 de mandate, Partidul Laburist 191 de mandate, Partidul Liberal-Democrat 13 mandate iar Partidul Național Scoția, 57 de mandate. La coada clasamentului se află Partidul Verzilor cu un singur mandat în Parlament și Partidul Brexit, condus de controversatul Nigel Farage, care nu a obținut niciun mandat.
Conform acestor rezultate, Boris Johnson are toate șansele să își ducă planul la capăt. Acesta a anunțat deja că va trece prin Parlament acordul de Brexit negociat cu Bruxellesul și prevede punerea în practică a divorțului de Uniunea Europeană în data de 31 ianuarie 2020. În ciuda planului și a insistenței lui Johnson ca Brexitul să se desfășoare rapid, despărțirea Marii Britanii de Blocul Comunitar nu se va produce brusc, deoarece acordul prevede o perioadă de tranziție pentru a atenua șocul ieșirii Regatului Unit din UE.
Prezența la vot a fost una ridicată, iar acest lucru a fost prevăzut ca fiind benefic pentru laburiști. Mai mult, un mail trimis alegătorilor și semnat de Boris Johnson anunță că prezența la urne în rândul alegătorilor laburiști este mare. Premierul britanic și-a dorit ca aceste alegeri să fie de partea sa, pentru a ieși din impas, fiind al treilea rând de alegeri în patru ani. Boris Johnson avea nevoie de 320 de mandate pentru a trece prin Parlament acordul divorțului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul și să oficializeze Brexitul la finalul lunii ianuarie.
Pentru a se asigura că are parte și de atenția și voturile celor care sunt implicați emoțional în acest proces de separare a Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, liderul de la lOndra a vorbit într-un interviu și despre situația imigranților, în mod special, despre planurile românilor care sunt stabiliți în Regatul Unit. „Românii sunt membri extrem de valoroși ai societății noastre, îi iubim, au o contribuție uriașă la economia Regatului Unit, la cultura britanică. Am fost primar al Londrei. Când mergi prin Londra, vezi o mulțime de magazine românești, români care lucrează în toate domeniile. Credem că sunt jumătate de milion de români în Regatul Unit. Am fi nebuni să îi lăsăm să plece înapoi în România”, a declarat Boris, adăugând că Marea Britanie vrea să-i păstreze pe români, să se asigure că ei se simt în siguranță și că drepturile lor sunt protejate. „După Brexit, vrem să protejăm drepturile românilor în Marea Britanie. Să garantăm aceste drepturi și să ne asigurăm că sunt garantate de instanțele din Regatul Unit. Însă, aceste instanțe vor putea de asemenea să fie atente la jurisprudența, la dreptul Curții Europene de Justiție. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că cetățenii români din Regatul Unit se simt în siguranță”, a mai spus Johnson.
Dacă pentru premierul britanic ziua de ieri a fost una încununată cu o doză de fericire, premierul Scoției este îngrijorată de viitorul Marii Britanii, astfel că, Scoția se pregătește deja să ceară un nou referendum pentru independență. „Scoția trebuie să primească autorizația de a organiza un nou referendum privind statutul său în Regatul Unit, după victoria zdrobitoare a naționaliștilor în alegerile parlamentare desfășurate ieri. Există acum un mandat pentru a le oferi scoţienilor alegerea cu privire la viitorul lor. Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre. Boris Johnson poate are un mandat de a scoate Anglia din Uniunea Europeană, dar el nu are un mandat solid de a scoate Scoţia din Uniunea Europeană. Scoţia trebuie să aibă o opţiune privind propriul nostru viitor”, a declarat lidera executivului scoțian, Nicola Sturgeon.
Conform unui sondaj de opinie, publicat duminică de Sunday Times, „Scoţia ar vota pentru independenţă dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană, dar s-ar opune independenţei dacă acesta ar rămâne în interiorul blocului comunitar”. Sondajul arăta că 51% dintre scoţieni ar sprijini independenţa Scoţiei dacă Regatul Unit părăseşte UE, iar 49% ar vota împotriva independenţei. Totuşi, dacă Regatul Unit ar rămâne în interiorul Uniunii Europene, 58% din scoţieni ar vota contra independenţei Scoţiei, iar 42% în favoarea acestui scenariu.
La referendumul din iunie 2016, Regatul Unit a votat în proporţie de 52% pentru ieşirea din Uniunea Europeană. În ceea ce-i priveşte, 62% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.