top of page

Victorie istorică pentru Boris Johnson la alegerile parlamentare din Marea Britanie


Extazul pe care îl resimte astăzi din plin premierul Marii Britanii, contrastează puternic îngrijorarea multor britanici care se tem că victoria de aseară, va pune Brexitul în mâna șefului Guvernului de la Londra, având acum cale liberă să decidă ruptura definitivă și dură față de Uniunea Europeană. Dacă până acum, liderul de la Londra a întâmpinat obstacole de fiecare dată când a încercat să își atingă scopul separării Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord de Blocul comunitar, victoria răsunătoare de aseară îi oferă lui Boris Johnson puterea absolută în Parlament. În fond, pentru a-și duce la capăt ambițiile și promisiunile, Johnson mai avea nevoie doar de colaborarea cu Parlamentul, instituție condusă majoritar de opoziție, până aseară.

După o zi de suspans, timp în care britanicii au decis pe mâna cui lasă viitorul Marii Britanii în următorii ani, Partidul Conservator a obținut 363 de locuri în Parlament, suficient cât să formeze o majoritate. De cealaltă parte, principalul contracandidat al formațiunii politice conduse de Boris Johnson, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a obținut doar 203 voturi.

Boris Johnson a salutat victoria obținută de Partidul său afirmând că a reușit să depășească un impas. Acesta a reamintit de „colegii care au pierdut locuri” însă și-a felicitat formațiunea politică pentru că a obținut cea mai mare majoritate încă din anii 1980. „Marea Britanuie va putea acum să ducă Brexitul la sfârșit. Nu vom ignora niciodată susținerea pe care ne-ați acordat-o”, a declarat premierul britanic făcând referire la alegătorii care au votat conservatorii pentru prima dată.

Presa britanică s-a împărțit deja în două tabere: jurnaliști care se bucură de victoria categorică a lui Boris Johnson și reporteri care sunt îngrijorați de eșecul istoric al laburiștilor. The Times a titrat astăzi la prima oră: „Exit-poll-urile indică victoria lui Johnson” în timp ce Daily Mirror prezintă succesul lui Johnson ca pe „Coșmarul dinaintea Crăciunului”. Ziarul care se distribuie gratuit în fiecare dimineață la gurile de metrou în Londra titrează: „Victorie răsunătoare pentru Boris”, iar The Guardian explică: „Exit Poll majoritate zdrobitoare pentru Johnson și colaps pentru laburiști”. CNN descria aseară situația precum urmează: „conservatorii se îndreaptă spre cel mai bun rezultat la alegeri de la victoria lui Margaret Thatcher în 1987 iar laburiștii spre cel mai slab rezultat din ultimii 80 de ani”. Mai mult, postul de televiziune amintit, a informat că Jeremy Corbyn a transmis cetățenilor britanici că se va retrage după o perioadă de reflecție.

Pe locul trei în preferințele britanicilor s-a clasat Partidul Național Scoțian (SNP) cu 55 de locuri. De celalată parte, Partidul Liberal-Democrat este creditat cu 13 locuri, în timp ce Partidul Verzilor a obținut un singur mandat, iar Partidul Brexit, condus de controversatul Nigel Farage, nu a obținut niciun loc în Camera Comunelor. Un astfel de rezultat îi conferă lui Boris Johnson legimitatea de a insista pentru retragerea rapidă a Marii Britanii din Uniunea Europeană. „În această etapă, se pare că acestui Guvern conservator dintr-o singură națiune i s-a dat un nou mandat puternic, de a finaliza Brexitul și nu doar de a finaliza Brexit-ul, ci de a uni această țară și de a o duce mai departe. Cred că aceasta se va dovedi a fi o alegere istorică care ne oferă acum, în acest nou Guvern, șansa de a respecta voința democratică a poporului britanic, de a schimba această țară în bine și de a declanșa potențialul întregului popor din această țară. Asta vom face acum și dacă avem norocul să fim returnați, deoarece sondajul de ieșire pare să sugereze, atunci lucrul va începe ... astăzi”, a declarat premierul britanic după câștigarea circumscripției sale din Uxbridge, Londra. Boris Johnson a scris într-un mesaj pe Twitter că „trăim în cea mai mare democrație din lume”.

La capătul opus, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn a declarat că nu va conduce partidul la viitoarele scrutine electorale după ce a recunoscut că a fost o noapte foarte dezamăgitoare. „Este evident că este o noapte foarte dezamăgitoare pentru Partidul Laburist, cu rezultatul pe care l-am obținut. Nu voi conduce partidul în nicio viitoare campanie electorală generală” a spus acesta, adăugând că partidul trebuie să reflecte și că va conduce partidul în timp ce discuta despre viitorul acestuia.

Alegerile de aseară și rezultatul care îl dă victorios pe Boris Johnson au determinat o creștere a lirei sterline cu 2,3%, la 1,346 dolari, cel mai ridicat nivel din mai 2018, și cu 1,9% față de euro. Cu succesul de aseară, liderul conservator poate scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie, înlăturând o parte din incertitudinile pe care Brexitul le-a manifestat asupra afecerilor și economiei britanice de mai bine de trei ani. „Investitorii cred că o mahjoritate parlamentară i-ar oferi lui Johnson mai mult timp pentru a negocia o nouă relație cu UE, în urma Brexitului. El a promis să înceapă printr-un acord comercial, până la sfârșitul anului 2020, când acordurile tranzitorii Brexit expiră, dar ar putea căuta o prelungire a discuțiilor pentru a evita impunerea bruscă a unor bariere majore între Marea Britanie și cea mai mare piață de export a sa”, informează Mediafax.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page