top of page

Alegeri în Marea Britanie. Scrutinul parlamentar de astăzi este decisiv pentru Brexit


După mai bine de cinci luni de când a preluat mandatul de premier al Marii Britanii, Boris Johnson trăiește din plin ziua de astăzi sperând că rezultatul alegerilor parlamentare anticipate îi va oferi controlul aboslut asupra Parlamentului de la Londra și astfel, undă verde pentru a oficializa Brexitul la finalul lunii ianuarie.

După ce s-a arătat convins că poate mai mult decât fostul prim ministru, Theresa May, actualul șef al Executivului britanic a fost nevoit să facă față mai multor obstacole care au determinat amânarea Brexitului pentru a treia oară. Încrezător că ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană se va petrece sub mandatul său, Boris Johnson a adoptat o atitudine dură față de liderii de la Bruxelles cerându-le să renegocieze acordul stabilit în toamna anului trecut cu Theresa May ori, Brexitul va fi oficializat cu orice preț. După ce liderii europeni au refuzat modificarea înțelegerii, Johnson a mers la regina Elisabeta a II, cerându-i să aprobe suspendarea activității Parlamentului pentru o lună, suficient cât i se permitea Guvernului să găsească o strategie care să finalizeze Brexitul la data de 31 octombrie.

Cu toate că regina Marii Britanii a suspendat Parlamentul, la doar două săptămâni, Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că suspendarea este ilegală. În timp ce Boris Johnson și-a pierdut credibilitatea, opoziția a revenit la putere, votând o lege care îl forța pe prim ministru să nu oficializeze Brexitul fără un acord. Obligat să accepte acordul negociat cu UE pentru a-și îndeplini promisiunea de a finaliza Brexitul la finalul lui octombrie, Johnson a propus o serie de modificări Blocului comunitar. Cu toate că liderii celor 27 de state membre au acceptat propunerile, Parlamentul a fost cel care a împiedicat oficializarea ieșirii Marii Britanii din UE pe 31 octombrie.

Frustrat că se lovește mereu de opoziție, Boris Johnson a cerut Partidului Laburist condus de Jeremy Corbyn să își asume riscul pentru alegeri parlamentare anticipate în luna decembrie. Sperând că rezultatul voturilor de astăzi va pune Partidul Conservator cu o majoritate în Parlament, Johnson vede deja victoria Brexitului la finalul lunii ianuarie.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „scrutinul parlamentar anticipat de astăzi, riscă să genereze un impas politic la Londra, în condițiile în care Partidul Conservator, al premierului, ar putea să nu obțină majoritatea parlamentară necesară”. Boris Johnson are nevoie de voturilor britanicilor pentru a retrage Marea Britanie din UE pe data de 31 ianuarie 2020. Astfel, liderul conservator eurosceptic speră că noul Parlament britanic va aproba controversatul proiect de Acord Brexit, respins de multe ori atât în forma negociată de precedentul Cabinet, condus de Theresa May.

De altă parte, Partidul Laburist, principala formațiune de opoziție, a asumat angajamentul de a relua negocierile Marii Britanii cu UE pentru obținerea unui acord mai avantajos, care să fie supus unui nou referendum. Pe locul trei, Partidul Liberal-Democrat critică dur abordarea Guvernului Boris Johnson și pledează pentru posibilitatea rămânerii Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord în Blocul comunitar.

„Există riscul ca niciuna dintre formațiuni să nu obțină o majoritate clară în urma scutinului parlamentar. Conform celor mai recente sondaje de opinie, prezentate de cotidianul The Guardian, Partidul Conservator este creditat cu 43% din intențiile de vot, Partidul Laburist cu 34%, Partidul Liberal-Democrat cu 13%, Partidul Brexit cu 4%, iar Partidul Verzilor este la nivelul de 3%. O victorie clară a Partidului Conservator l-ar putea impulsiona pe Boris Johnson să insiste pentru producerea rapidă a Brexitului”, informează Mediafax.

Potrivit, agenției naționale de știri amintite, „în cazul în care Partidul Conservator nu va obține majoritate parlamentară nici măcar printr-o alianță, poziția politică a lui Boris Johnson se va deteriora semnificativ, iar opoziția ar putea insista pentru formarea unui guvern minoritar susșinut inclusiv de parlamentari conservatori moderați, cu posibilitatea negocierii unui nou acord Brexit și chiar a organizării unui nou referendum apartenența Marii Britanii la UE”.

Astăzi, milioane de britanici sunt așteptați să decidă soarta Brexitului. „Votați Partidul Conservator, iîndepliniți Brexit și ajutați țara noastră să meargă mai departe”, a declarat Johnson într-un mesaj video adresat alegătorilor. Conform acestuia, Acordul negociat cu Bruxellesul este pregătit să îndeplinească Brexitul dacă formațiunea sa politică va obține o majoritate în Parlament. Mai mult, Johnson promite că va limita migrația și că va negocia acorduri comerciale post-Brexit cu Statele Unite dar și cu alte țări non-UE.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page