top of page

Negociatorul șef al UE pentru Brexit îl contrazice pe Boris Johnson: „negocierile comerciale UE – Ma


Boris Johnson este cotat cu cele mai multe intenții de vot în cadrul scutinului parlamentar care se desfășoară astăzi în toate cele patru țări ale Marii Britanii: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Organizat la insistențele lui, premierul britanic speră ca rezultatul din această seară să îi ofere Partidului condus de acesta, Partidul Conservator (de centru-dreapta) majoritatea Parlamentară și astfel, controlul absolut asupra deciziilor de Brexit. În momentul de față, majoritatea Parlamentară este deținută de către opoziție și anume, Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn. Perspectivele celor doi lideri privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt extrem de diferite. În timp ce Boris Johnson vrea să demonstreze că este mult mai capabil decât Theresa May să finalizeze Brexitul, forțând ieșirea Regatului Unit din Blocul comunitar, cât mai curând posibil, Jeremy Corbyn este de partea a milioane de imigranți care s-au stabilit pe teritoriul Marii Britanii și care investesc astfel în societatea britanică.

Astăzi, cei peste 30 de milioane de alegători sunt așteptați la secțiile de votare pentru a decide cărei formațiune politică îi oferă responsabilitatea de a decide soarta Marii Britanii. Între timp, Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene a ținut să clarifice o informație greșită transmisă de Boris Johnson, cetățenilor cu drept de vot. „Negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie asupra unui eventual acord comercial nu vor putea fi definitivate până la sfârșitul anului 2021, așa cum susține premierul britanic în funcție, Boris Johnson”, a declarat Barnier. „În privința acestui acord, nu vom obține definitivarea în 11 luni. Vom face tot ce putem, dar nu vom face totul. Este nerealist că o negociere completă poate fi făcută în 11 luni, deci nu putem face totul. Dacă acesta este termenul, vom face tot ce putem pentru a obține ceea ce aș numi minimul esențial în sensul stabilirii unei relații cu Marea Britanie”, a declarat Michel Barnier în cursul unei reuniuni private cu eurodeputați desfășurată săptămâna aceasta.

Mai mult, negociatorul-șef al Uniunii Europene a precizat că, în lipsa unei prelungiri a valabilității reglementărilor UE în Marea Britanie, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord riscă să ajungă la o relație comercială cu Uniunea Europeană axată doar pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). „Dacă nu va exista o prelungire, vom mai avea doar câteva luni pentru a obține ceea ce aș numi minimul necesar pentru economie și securitate sau să ne pregătim pentru o situație de tip marginea prăpastiei. Fie avem un acord, fie vom ajunge în cadrul stabilit de OMC. Nu putem implementa măsuri de urgență în domeniul comercial pentru a obține timp suplimentar. Fie avem un acord, fie este o situație de tip marginea prăpastiei pentru comerț”, a atras atenția Michel Barnier.

Nu este o surpriză faptul că premierul britanic a insistat pentru alegerile parlamentare anticipate, fiind convins că formațiunea sa va obține majoritatea parlamentară și astfel, controlul asupra Brexitului. De altă parte, opoziția îl acuză că a transformat Brexitul într-o ambiție personală, dorind mai degrabă să demonstreze că este premierul de care britanicii au nevoie pentru a rezolva „lucruri serioase”.

În urma afirmațiilor făcute de Michel Barnier cu o zi înaintea scrutinului parlamentar, Partidul Conservator a refuzat să facă vreun comentariu. În schimb, opoziția britanică a profitat de această ocazie și a criticat din nou atitudinea premierului; „se confirmă ceea ce știm deja, Boris Johnson minte alegătorii despre planurile sale dăunătoare privind Brexit”, a declarat politicianul liberal-democrat Tom Brake.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page