top of page

După ce a introdus pensiile speciale, pentru a câștiga capital de imagine, PSD susține inițiativa PN


În timpul guvernării PSD, în timp ce românii se plângeau de lipsa educației, sănătății și de lipsa locurilor de muncă, 30 de senatori și deputați (printre care primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene) au inițiat proiecte de lege care au fost adoptate tacit pentru a nu crea o prea mare vâlvă în România de îndată ce mass media ar fi decshis gura despre acest subiect. Motivând faptul că mulți primari și viceprimari au renunțat la carierele și beneficiile financiare pentru a se pune (de bună voie) în slujba comunităților locale, merită recompensați cu indemnizații care să le atragă interesul pentru ceea ce fac. Și dacă nu era de ajuns toate avantajele de care beneficiază un primar pe parcursul unui singur mandat de-al său, inițiatorii proiectului au motivat: „pentru a corespunde așteptărilor societății din România, de a avea persoane bine pregătite profesional și dedicate activității sferei publice, considerăm că este necesar ca pentru funcțiile ce fac obiectul prezentei inițiative să existe un sistem de indemnizații care să facă atractivă ocuparea funcțiilor de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean. Drept urmare, propunem o soluție de indemnizație pe modelul celei care s-a votat pentru deputați și senatori (nr. pensiile speciale pe care președintele Iohannis le-a respins din start)”.

De parcă fluieră vântul în ziua alegerilor pentru că nu avem localnici sau foști primari care să se îmbulzească la candidarea pentru fotoliile din primării, PSD, UDMR, PNL, UNPR și grupul minorităților s-a gândit să le ofere un impuls celor care se vor încumeta să își lase viețile perfect de liniștite, în schimbul unui post de primar/viceprimar/președinte sau vicepreședinte de consiliu județean. Și pentru că mass media a aflat despre această inițiere, a ținut să le reamintească politicienilor îngrijorați faptul că din totalul de 110 primari de municipii și sectoare ale Capitalei, peste 40 au dosare pentru corupție și mai mult de jumătate dintre șefii consiliilor județene sunt anchetați de DNA.

Referitor la această lege, ea prevede ca pe lângă pensia pe care o vor primi oricum, persoanele menționate să mai primească o pensie și jumătate în plus (nr. pensie specială). Anul acesta, Guvernarea PSD a creat o adevărată dramă în politica românilor. Acuzați pentru apărarea propriilor interese, formațiunea politică de centru-stânga a pierdut în noiembrie fotoliul de președinte al României, după ce candidatul Viorica Dăncilă a fost înfrântă de Klaus Iohannis. Astfel, după un an cu multe schimbări, PSD face o mișcare supriză la începutul lunii decembrie și propune vot pentru abrogarea recursului compensatoriu și anularea pensiilor speciale. Conform europalibera.org, „social-democrații și-au schimbat strategia după pierderea alegerilor prezidențiale și încearcă să câștige capital de imagine cu două teme importante enunțate de PNL: abrogarea recursului compensatoriu și anularea pensiilor speciale”.

„Dacă toți spun că trebuie să renunțăm la aceste legi, noi le dăm posibilitatea celor de la PNL să voteze alături de noi”, au explicat surse din conducerea PSD.

La momentul actual, în Parlament există un proiect PNL privind anularea pensiilor speciale. PSD venise înaintea campaniei electorale pentru prezidențiale cu o variantă prin care pensiile speciale care depășesc 7.000 de lei să fie impozitate. Social-democrații vor acum să susțină inițiativa liberalilor. Consiliul Superior al Magistraturii a criticat dur în această vară, intenția guvernului PSD de a impozita speciile speciale ale magistraților, susținând că astfel, afectează independența justiției.

La începutul acestui an, patru parlamentari PNL au depus un proiect legislativ prin care sunt interzise toate pensiile speciale. În timp ce unele partide precum ProRomânia sau USR nu sunt de acord cu eliminarea acestei legi, Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că guvernul Orban își va angaja răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecera de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM. „Am luat decizia ca PNL să susțină anularea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militarilor și magistraților care deja au o decizie a CCR. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem. Sunt aproape 9 miliarde de euro pe an care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale”, a afirmat Raluca Turcan.

În aceste condiții, pensiile speciale vizate pentru eliminare sunt cele primite de aleșii locali - primari și consilieri, parlamentarii, funcționarii publici cu statut special, funcționarii parlamentari, personalul diplomatic și consular, personalul auxiiar din instanțe și parchete, aviatorii civili și personalul de aviație civilă. „Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii, să venim cu o Lege a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem prin stabilirea, ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivității. O țară întreagă așteaptă ca pensiille în România să fie calculate pe principiul contributivității și tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreția politicienilor să fie eliminat”, a conchis Turcan.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page