top of page

Dacă Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană, Scoția vrea să voteze pentru independență


Cu două zile înainte de cele mai așteptate alegeri în Mrea Britanie, Scoția se gândește deja la posibilitățile pe care le are în funcție de orice posibil rezultat. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, Partidul Conservator condus de premierul britanic, Boris Johnson este favorit cu 52% din intenția de vot a britanicilor, în timp ce Partidul Laburit, al cărui lider este Jeremy Corbyn beneficiază de 48%. Dacă șeful Executivului britanic va obține majoritatea parlamentară, Johnson pregătește oficializarea Brexitului pentru data de 31 ianuarie. În schimb, pentru cei care nu își doresc ca Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda ed Nord să se mai separe de Blocul comunitar, Jeremy Corbyn promite organizarea unui referendum de apartenență la UE, în primele șase luni ale lui 2020, dacă Partidul Laburist va ieși câștigător joi seara.

Militând împotriva Brexitului, Scoția a transmis că ar vota pentru independență dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană la finalul lunii viitoare. În schimb, Scoția s-ar opune independenței dacă Marea Britanie ar rămâne în interiorul blocului comunitar. Conform unui sondaj realizat în perioada 3-6 decembrie, 51% dintre scoțieni ar sprijini independența Scoției dacă Regatul Unit Părăsește UE, iar 49% ar vota împotriva independenței. „Totuşi, dacă Regatul Unit ar rămâne în interiorul Uniunii Europene, 58% din scoţieni ar vota contra independenţei Scoţiei, iar 42% în favoarea acestui scenariu”, informează canalul de știri al televiziunii române ProTv.

În iunie 2016, la referendumul de apartenență a Marii Britanii în Uniunea Europeană, Regatul Unit a votat în proporție de 52% pentru ieșirea din Uniunea Europeană, însă în ceea ce îi privește, 62% dintre scoțieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Cu toate că ieșirea Marii Britanii din UE este prevăzută pentru 31 ianuarie 2020, acest lucru s-ar putea schimba în funcție de rezultatul alegerilor anticipate prevăzute pentru joi, 12 decembrie. Aceste alegeri au loc la insistențele lui Boris Johnson care speră ca britanicii să voteze Partidul Conservator, oferindu-i astfel controlul asupra Brexitului, pe care și-l dorește fără întârzieri, la finalul lunii ianuarie.

În acest sens, duminică, Boris Johnson și-a cerut scuze duminică pentru faptul că nu a putut realiza Brexitul pe data 31 octombrie, așa cum promisese. „Înntrebat de o jurnalistă de la Sky News dacă şi-ar cere scuze în faţa membrilor Partidului Conservator pentru că nu şi-a ţinut promisiunea, Johnson a răspuns bineînţeles. Ajuns la putere în iulie, promiţând Brexitul oricât ar costa pe 31 octombrie, Boris Johnson a jurat că ar prefera să fie mai degrabă mort pe fundul unei gropi decât să ceară o nouă amânare. Dar el a trebuit să facă un pas înapoi şi să ceară un nou termen până la 31 ianuarie, acordul său negociat cu Bruxellesul nereuşind să treacă de Parlament”, informează ProTv.

De altă parte, liderul conservator l-a criticat de altfel pe preşedintele american Donald Trump, prietenul şi aliatul său, care a apreciat joi la postul de radio britanic LBC, că acordul negociat cu Uniunea Europeană nu ar permite încheierea „unui acord comercial cu Regatul Unit”. „Nu doresc să-l denigrez pe preşedinte, dar în această privinţă el comite o eroare evidentă. Oricine priveşte acordul nostru poate constata că este un acord excelent”, a declarat Boris Johnson.

De altfel, Boris Johnson a mai declarat că el nu vede „niciun motiv” pentru a prelungi perioada de tranziţie după Brexit dincolo de data prevăzută în decembrie 2020, apreciind că negocierile comerciale „ar trebui să fie extrem de simple”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page