top of page

Uniunea Europeană va lansa cel mai ambițios program din lume privind combaterea schimbărilor climati


În ciuda faptului că specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la amenințarea mai multor factori care pun în pericol viețile oamenilor și siguranța planetei, în momentul de față, conform opiniilor acestora, cea mai îngrijorătoare și gravă amenințare cu care se confruntă Terra este încălzirea globală. Ambiția oamenilor de a trăi din ce în ce mai modern și invențiile care au perturbat natura pentru a face ființa umană fericită, se răsfrâng acum asupra ecosistemului, devenind rapid o primejdie colosală pentru pământ.

În timp ce Acordul climatic de la Paris încearcă să le facă conștiente pe țările membre și semnatare ale acestui Tratat, țări precum India, Chia sau Statele Unite ale Americii care nu sunt de acord cu acest Acord, poluează planeta într-o cantitate extraordinară. Pentru a seta un exemplu, recent, Uniunea Europeană s-a decis să lanseze săptămâna viitoare cel mai ambițios program din lume privind combaterea schimbărilor climatice, proiect cunoscut sub numele de „Acordul Verde European”. Cu toate că intenția acestuia este una cu impact pozitiv asupra omenirii, proiectul va schimba în mo radical economia Blocului comunitar. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „liderii UE se vor angaja ca în 2050 să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit unui proiect de declarație comună pentru summitul din 12-13 decembrie, la Bruxelles. Uniunea Europeană va promite sporirea investițiilor versi, analizează posibilitatea destinderii interdicției de a acorda ajutoare de stat pentru companii și impozitarea importurilor din țări care nu corespund stabdardelor de mediu”.

Această ambiție pozitivă a venit în urma propunerii noului președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Dacă obiectivul nostru comun este să fim un continent neutru din punct de vedere climatic în 2050, trebuie să acționăm acum. Este o tranziție generațională pe care trebuie să o realizăm”, a declarat șefa Executivului European la o conferință pe teme climatice, organizate la începutul acestei săptămâni de către Națiunile Unite.

Acest plan al Uniunii Europene ar plasa Blocul comunitar înaintea altor actori internaționali majori. Țări precum India, China sau Japonia încă nu au transpus angajamentele voluntare asumate prin Acordul climatic de la Paris în măsuri naționale obligatorii. În ceea ce privește Statele Unite ale Americii, liderul de la Casa Albă, Donld Trump a transmis că va retrage SUA din acest Acord semnat în 2015.

În ceea ce privește Acordul Verde European, Comisia Europeană va avea sarcina de a întocmi regulile ce vor transforma economia europeană, după ce liderii statelor membre vor fi aprobat obiectivele pentru 2050 privind clima. Totuși, conform Mediafax, „formularea proiectului de comunicat comun s-ar putea modifica înainte de summitul de săptămâna viitoare”. De altă parte, pentru a se asigura că Polonia, țară care se bazează majoritar pe cărbune, nu se va opune obiectivelor în plan climatic, liderii Uniunii Europene sunt pregătiți să propună un „cadru favorabil” care să includă pentru aceasta, un sprijin financiar.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, după 2030, ar putea fi necesare investiții suplimentare în energie și infrastructură de până la 290 de miliarde de euro pe an pentru îndeplinirea acestor obiective. Pentru a se asigura că acest plan va fi dus la bun sfârșit, Banca Europeană de investiții, care va conduce eforturile de finanțare, s-a angajat să mobilizeze 1 trilion de euro pe parcusrul unui deceniu.

În cadrul reuniunii ONU, Ursula von der Leyen a declarat că Executivul Uniunii Europene va propune în luna martie 2020 o directivă europeană care va face ireversibilă tranziția la neutralitatea climatică”. Aceasta urmează să dezvăluie mai multe detalii ale planului în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului European, pe data de 11 decembrie, cu o zi înainte summitului liderilor UE.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page