top of page

Donald Trump consideră o „rușine” decizia Camerei Reprezentanților de a continua audierile în timp c


Aflat sub investigațiile Camerei Reprezentanților din Statele Unite ale Americii (deținută majoritar de către opoziție), liderul de la Casa Albă, Donald Trump a declarat în cursul zilei de ieri că este o rușine decizia Congresului de a continua audierile în ancheta care îl vizează, cât timp el se află în străinătate la summitul NATO. „Democrații, stânga radicală, democrații care stau degeaba au decis să facă acest lucru exact cât sunt eu la summitul NATO, lucru care fusese programat acum un an, acesta este momentul potrivit. Este o rușine absolută ceea ce fac ei țării noastre. Totul este o farsă, știe toată lumea acest lucru”, a declarat Donald Trump înainte de plecarea spre Marea Britanie.

Anterior, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo a criticat decizia Camerei Reprezentaților de continuare a audierilor în procedura care ar putea conduce la demiterea președintelui Donald Trump în timp ce liderul de la Casa Albă efectuează deplasări externe. „Este foarte nefericită situația continuării de către Comisia pentru Afaceri Judiciare a Camerei Reprezentanților a audierilor miercuri în timp ce președintele reprezintă Statele Unite la summitul NATO de la Londra. Regret că au ales să organizeze aceste audieri în timp ce președintele și întreaga echipă de securitate națională se deplasează în Europa, la Londra, pentru a lucra în chestiuni importante”, a declarat Mike Pompeo pentru postul Fox News.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției democrate, a lansat o investigație parlamentară care ar putea conduce la inițierea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigației, Camera Reprezentanților a trimis citații prin care le solicită unor membri ai Administrației de la Washington participarea la audieri și furnizarea documentelor referitoare la contactele președintelui Donald Trump cu Ucraina. Ca reacție, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii dețin majoritatea, a anunțat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupție în Ucraina”.

În cursul zilei de ieri, liderul de la Casa Albă a plecat spre Europa, unde, cu ocazia summitului NATO de la Londra, va participa la un dineu de lucru cu liderii din România, Polonia și țările baltice. Summitul Tratatului Atlanticului de Nord se va desfășura astăzi și mâine, la Londra, iar Donald Trump va avea ocazia să se întâlnească cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În altă ordine de idei, prietenul lui Trump, premierul britanic, Boris Johnson i-a recomandat liderului de la Casa Albă să nu se implice în campania electorală din Marea Britanie. După ce luna trecută, Trump a declarat că o victorie a lui Jeremy Corbyn la alegerile anticipate parlamentare din data de 12 decembrie ar fi „rea” pentru Regatul Unit, prim ministrul britanic se teme că, în contextul summitului NATO de la Londra, președintele american ar urma din nou să facă declarații referitoare la alegerile programare în mai puțin de două săptămâni. „Cel mai bun lucru (atunci) când ai aliați și prieteni apropiați precum SUA și Marea Britanie, este ca nicio parte să nu se implice în alegerile celuilalt”, a afirmat liderul de la Londra.

Mai mult, chiar și Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Londra, l-a acuzat pe Donald Trump de ingerințe în procesul electoral din Marea Britanie pentru a-l ajuta pe Boris Johnson înaintea scrutinului parlamentar anticipat.

Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul ICM la comanda agenției de presă Reuters, Partidul Conservator, al premierului Boris Johnson, are un avans de 7% față de Partidul Laburist (opoziție) înaintea scrutinului parlamentar. Astfel Partidul Conservator (centru-dreapta) este creditar cu 42% din intențiile de vot, cu 1% în plus față de săptămâna trecută. De cealaltă parte, Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, are o cotă de 35% (plus 1% comparativ cu săptămâna trecută). De altă parte, Partidul Liberal-Democrat (proeuropean opoziție) este credidat cu 13% din intențiile de vot, în timp ce Partidul Brexit este la nivelul de 3% (minus 1%).

Sondajul a fost efectuat de Institutul ICM în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, pe un eșantion reprezentativ de 2.029 de persoane.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page