top of page

De Ziua Națională a României, Donald Trump i-a transmis un mesaj președintelui Klaus Iohannis


Data de 1 decembrie a intrat în istorie ca fiind Ziua Națională a românilor, aceștia rememorând în prima zi a lunii decembrie, Marea Unire din 1918. Anul acesta s-au împlinit 101 ani de la întregirea țării prin alăturarea Transilvaniei, iar oamenii au ieșit pe străzi pentru a sărbători cu mult fast, formarea României Mari, care a adus împreună poporul unit în spirit, limbă și valori. În cursul zilei de ieri au avut loc peste 660 de manifestări respectiv parade militare, ceremonii de depuneri de coroane și evenimente cultural-artistice. Cele mai multe dintre aceste evenimente au fost organizate în București și Alba Iulia.

Totuși, 1 decembrie nu a marcat Ziua Națională din totdeauna. Ea a fost promulgată în 1990 de fostul președinte Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august al aceluiași an. În trecut, între 1866 și 1947, românii obișnuiau să sărbătorească Ziua Națională pe data de 10 mai, data la care Prințul Carol de Hohenzollern – Sigmaringen și-a depus în anul 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. 10 mai este o dată cu multe semnificații, aceasta reprezentând în același timp și data la care a fost proclamată și independența României din 1877.

Odată cu abdicarea Regelui Mihai I și cu proclamarea Republicii Populare Române, Ziua Națională a fost schimbată în 23 August, sub numele oficial de ziua insurecției armate antifasciste. Această zi a marcat începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armatelor împotriva Germaniei naziste”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Istoria arată însă că la 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia a adoptat rezoluția care atestă unirea tuturor românilor din provinciile istorice cu România formată până la acea dată doar din Țara Românească și Moldova. 10 zile mai târziu, regele Ferdinand a ratificat Legea Unirii printr-un decret, aceasta fiind votată ulterior de Adunarea Deputaților.

Astăzi, 1 decembrie este o sărbătoare publică, românii amintindu-și de la an la an de lupta aspră pe care au dus-o strămoșii lor pentru a aduce poporul sub același steag. Această zi le oferă prilejul să se reconecteze la valorile naționale și spiritul neamului, participând în număr mare la manifestațiile militare și religioase care se desfășoară în întreaga țară, dar mai ales în București și în Alba Iulia, locul unde s-a înfăptuit Marea Unire.

Anul acesta, aproximativ 4.000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Apărării Interne, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor, din care 500 de militari din peste 20 de țări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice și peste 50 de aeronave, au participat ieri, 1 decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Națională.

Cu ocazia Zilei Naționale a românilor, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a transmis lui Klaus Iohannis un mesaj: „Dragă domnule Președinte, în numele poporului american, vă felicit pe dumneavoastră și poporul român cu ocazia celei de-a 101 aniversări a Zilei Naționale a României pe 1 decembrie. Cu această ocazie, aș dori să subliniez că România este un aliat neprețuit atât pentru Statele Unite ale Americii, cât și pentru Alianța Nord-Atlantică. Ne dorim să construim în continuare pe fundamentul Parteneriatului nostru strategic în următorii ani. Totodată, doresc să-mi exprim aprecierea pentru devotamentul României cu privire la consolidarea valorilor noastre comune ale democrației, statului de drept și economiei de piață libere. Vă rog să primiți cele mai bune urări cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale din acest an”, a transmis liderul de la Casa Albă.

În același context, Secretarul de Stat al SUA, Michael Pompeo a ținut să transmită și el un mesaj românilor, aplaudând eforturile susținute și sacrificiile făcute de poporul român pentru a construi o Românie liberă și democrată. „Cu ocazia Zilei Naționale a României, doresc să îi felicit pe toți românii în numele Guvernului Statelor Unite. Națiunile noastre sunt prietene, Aliate și partenere și mă bucur să văd că Parteneriatul nostru strategic, relația noastră economică și legăturile interpersonale dintre noi devin mai puternice cu fiecare an. Prețuim profund contribuțiile României la misiunile NATO, precum și spiritul de conducere al țării dumneavoastră în ce privește securitatea regională și dezvoltare energetică”, a scris Pompeo, președintelui Klaus Iohannis.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page